BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
GÜNCEL

İşte E-Devlet ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktalar!

E-Devlet uygulaması vatandaşlar arasında giderek artıyor. Vatandaşın devletle olan ilişkilerini internet ortamında kolaylıkla çözmesini sağlayan E-Devlet uygulaması nedir? Nasıl kullanırılır. İşte detaylar...

MEMURLAR - Vatandaşın devlete yönelik birçok uygulamasında kolaylık sağlayan E-Devlet uygulaması etkisini gösterdi. Vatandaş artık devlet ile olan ilişkilerini E-Devlet ile zamandan kazanarak halledebilmektedir. Peki E-Devlet nedir, E-Devlet'te neler yapılır, E-Devlet'e nasıl girilir? İşte E-Devlet ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktalar...

E-Devlet projesi gelişen teknoloji ile birlikte vatandaşlarımızın devlet işlerini internet üzerinden yapabilmesini sağlayan bir projedir. Bu proje sayesinde vatandaşlarımız en kısa ve kolay ve güvenli bir şekilde devlet hizmetlerine ulaşabilmektedir. Artık her vatandaş birçok devlet işlemini online olarak ve sıra beklemeden dakikalar içerisinde kolayca yapabilmektedir. E-Devlet projesi sayesinde yapabileceğimiz işlemler; SGK hizmet dökümü, SSK prim sorgulama, Başbakanlık İletişim Merkezi olan BİMER'e sorun hissettiğimiz herhangi bir konu hakkında elektronik posta ile sorabilir, askerlik işlemlerimizi online olarak yapabilir, üniversite kaydı sorgulayabilir, ve UYAP vatandaş giriş işlemlerini çok kolay bir şekilde yapabiliriz. Özellikle UYAP adı verdiğimiz ulusal yargı ağı projesi Türk hukuk tarihi için çok önemlidir. Bu proje sayesinde vatandaşlarımız internet üzerinden hakkında açılan davaları, icra takip işlemlerini ve duruşma tarihlerini internet üzerinden öğrenebilmektedir.


E-DEVLET'E NASIL GİRİŞ YAPILIR?

E-Devlet işlemlerimizi gerçekleştirebileceğimiz site adresi E-Devlet'in resmi internet adresidir. Bütün E-Devlet işlemlerimizi bu siteden yapacağız. Web sayfasına girdiğimizde sağ üstte bulunan sisteme giriş butonuna tıklayacağız. Açılan sayfaya T.C. kimlik numaramız ile E-devlet şifremizi girerek sisteme girişimizi yapabiliriz. Eğer E-devlet şifreniz yoksa ilk başta şifre almanız gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

Eğer E-devlet şifreniz yoksa yapmanız gereken ilk iş üzerinde T.C kimlik numaranızın bulunduğu kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesine 2 TL karşılığında E-devlet şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan hemen sonra E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.

Bu uygulama sizin yerinize başka birisinin şifre alıp adınıza E-devlet işlemlerini yapmaması için çok önemlidir. Bu yüzden sadece kimlik ibrazı ve şahsen başvuru yapılarak alınabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULDUĞUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Bir kere E-devlet sistemine giriş yapıp bu kolaylığa bu rahatlığa eriştiğiniz zaman bundan kopmak istemeyeceksinizdir. Bu yüzden E-devlet şifrenizi unuttuğunuzda yapmanız gerek tek şey tekrar T.C kimlik numaranızın bulunduğu kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesine gitmektir. Almış olduğunuz yeni bir şifre olacağı için eski şifreniz artık geçerli olmayacaktır. Her şifre kaybettiğimizde veya unuttuğumuzda ödememiz gereken 4 TL bir ücret vardır.

E-DEVLET ETKİSİNİ GÖSTERDİ, SENDİKALARIN ÜYE SAYISI ARTTI

Sendika üyeliğinin e-devlet üzerinden yapılması, sendikalı işçi sayısını artırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre altı aylık sürede sendikalı işçi sayısı 64 bin kişi arttı. Son yıllarda sürekli kan kaybeden sendikaların üye sayılarını artırmasında en önemli faktör, e-devlet üzerinden üyeliğe imkân tanınması oldu. Daha önce noter kanalıyla yapılan sendika üyelikleri kasım ayından itibaren e-devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Uzmanlar e-devlet uygulamasının devam etmesi halinde sendikaların kısa sürede güçleneceğine dikkat çekiyorlar. İşçilerin sendikaya üye olmasında ve üyelikten istifada aranan noter şartı, 7 Kasım itibarıyla sona erdi. Bu tarihten sonra sendika üyeliği ve üyelikten ayrılma e-devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Noter şartı, sendikaların örgütlenebilmelerinin önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Sendikalar, her bir kişinin üyeliği için yaklaşık 200 TL noter masrafı ödüyordu. Bu durum, sendikaların yeni üye kazanmasının önünü keserken işçinin memnun olmadığı sendikayı değiştirmesini de zorlaştırıyordu. Noter şartının kaldırılarak yerini e-devlet uygulamasının alması, etkisini kısa sürede gösterdi. Yıllardır azalan sendikalı işçi sayısı ocak istatistiklerinde 64 bin kişilik artış gösterdi. E-devlet üzerinden sendikalara üyeliğin kolay olması ve karşılığında herhangi bir ücret ödenmemesi kısa sürede örgütlenmeyi artırdı. Bu artışın önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.

Sendikalı işçi sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre belirlenmesinin ardından sendika istatistikleri her altı ayda bir düzenli olarak açıklanıyor. Ocak ayı istatistiklerine göre sendikalı işçi sayısı 1 milyon 32 binden 1 milyon 96 bine çıktı. Sendikalaşma oranı da yüzde 8,8'den 9,4'e çıktı. Bir yıllık sürede ise sendikalı işçi sayısında 95 bin kişi artış yaşandı. Ocak 2014 istatistiklerine göre yeni 7 işçi sendikası kuruldu. Böylece toplam işçi sendikası sayısı 115 oldu. İstatistiklere göre Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'e bağlı 46 sendika ile 1 bağımsız sendika olmak üzere toplam 47 sendika barajı aşarak toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini aldı. Barajı aşamadığı için toplu sözleşmesi yapma yetkisi alamayan sendika sayısı ise 68 oldu. En fazla üyeye sahip sendika ise 164 bin üye ile Türk Metal Sendikası oldu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR