BIST 9.664
DOLAR 34,64
EURO 36,47
ALTIN 2.928,88
ÖĞRETMEN

İşte YGS puan türüyle öğrenci alan bölümler

Yükseköğretime Geçiş Sınavı için kritik gün 23 Mart... İşte 2 milyon adayın katılacağı YGS'nin püf noktaları ve YGS puan türüyle öğrenci alan bölümlerin detayları.

MEMURLAR- 23 Mart Pazar günü yaklaşık 2 milyon öğrenci, yükseköğretime geçişin ilk aşaması olan YGS'ye girecek. Bu adaylardan YGS puan türleriyle öğrenci alan bölümleri hedefleyenler için maratonun sınav aşaması tamamlanırken, LYS puan türleri ile üniversiteye yereşmeyi hedefleyenler için iki buçuk aylık stresli bir süreç başlayacak. Bugün YGS öncesinde hem hem sınav ile ilgili teknik bilgileri ve bazı püf noktaları hem de YGS puan türüyle öğrenci alan bölümler konusundaki detayları sizlerle paylaşıyorum.

KAYIT YAPTIRMAYAN ÇOK

- 2013 ÖSYS verilerine göre; Temmuz 2013'te YGS lisans programlarını tercih etmek isteyenler 88'i devlet, 29'u vakıf ve 5'i de KKTC üniversiteleri olmak üzere 122 üniversitedeki programlar için tercih yaptılar.

- Hem devlet hem de vakıf üniversitelerindeki YGS lisans kontenjanlarında doluluk oranları üst düzeydeydi. Kıbrıs üniversitelerinde kontenjanlar boş kaldı.

- YGS lisans kontenjanlarına yerleşenler arasında kesin kayıt yaptırmayanların oranı beklenmedik şekilde yüksek oldu.

- YGS lisans kontenjan büyüklüklerinin üniversitelere göre dağılımında devlet üniversiteleri arasında 1100 ve üzerinde kontenjanı olan Marmara, İnönü, Muğla Sıtkı Koçman, On Dokuz Mayıs ve Mehmet Akif Ersoy üniversiteleri öne çıkıyor.

ARTIŞ BEKLENTİSİ YÜKSEK

- Ek yerleştirmede ilk kez öğrenci alan YGS lisans programları, 2014'te de bu kontenjan türünde artış olacağı beklentisini beraberinde getiriyor.

- İlk kez öğrenci alan programlar arasında devlet üniversitelerinde öne çıkanlar İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, İslami İlimler ile İş Sağlığı ve Güvenliği programları.

BARAJI GEÇENİN HAKKI

140 ve 180 barajını aşmanın getirdiği bazı haklar var. Yüzde 10 başarı gösterenler 140 barajını aşarlar. Adaylar:

- İki yıllık Meslek Yüksekokulu önlisans programlarını tercih etme hakkı kazanırlar.

- Açıköğretim önlisans ve lisans tercih edebilirler.

- Yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversitelerin programlarının sınavlarına girmek için ön koşulu sağlarlar.

Yüzde 20 başarı gösteren adaylar 180 barajını aşarlar. Bu barajı aşan adaylar:

- LYS'ye başvurabilirler.

- Dört yıllık Yüksekokul lisans programlarını tercih etme hakkı kazanırlar.

PUANIN HESAPLANMASI İÇİN

Akşam gazetesinin haberine göre; YGS'de puanın hesaplanması için Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden ikisine mutlaka "dokunmaları" ve en az yarım net çıkarmaları gerekmektedir. Tipik bir örnek verelim. YGS'deki dört testten sadece Türkçe testini yanıtlayan ve 40'ta 40 net çıkaran, ancak diğer üç teste hiç dokunmayan bir adayın puanı hesaplanmaz. Tüm testlerde dörder neti olan aday 140, sekizer neti olan aday ise 180 puan alır. LYS puan türleriyle öğrenci alan bölümleri tercih edecek adayların YGS'deki çapraz testlere de özen göstermesi gerekir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR