İstifa eden işçiye kıdem tazminatı
Kıdem tazminatı almak isteyen işçi çalıştığı yerden istifa ederse tazminatını alabilir mi? İşte kıdem tazminatına ilişkin bilinmeyenler...
Kıdem tazminatı son günlerin en tartışmalı 'çalışma hayatı' konularından biri... Peki bir işçi haklı sebeplerle de olsa çalıştığı kurum ya da kuruluştan istifa ederse tazminat alabilir mi? İşte cevabı...
Güneş Gazetesi'nden Arif Temir, bugünkü köşe yazısında, çalıştığı işyerinden haklı bir nedenle istifa eden işçinin kıdem tazminatına hak kazanabileceğine değindi. Temir'in yazısındaki ayrıntılara göre, hastalık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık, zorlayıcı sebepler ile istifa eden işçiler kıdem tazminatı alabiliyor.
KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?
Bu durumda olan işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için en az bir yıl çalışmış olmaları gerekiyor. İstifa edenin kıdem tazminatı almasının şartlarını açıklayalım.
AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARI
İşveren ahlak ve iyi niyet kurallarına uymazsa işçi bu nedenleri gerekçe göstererek işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilir. İşçiye ahlak ve iyi niyet kuralları kapsamında kıdem tazminatı kazandıracak konular:
- İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilip ödenmezse,
-Çalışma şartları uygulanmazsa,
- İşveren, işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse,
- İşveren, işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa,
n İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumun işverene bildirmesine rağmen işveren tarafından gerekli önlemler alınmazsa,
- İşveren, işçinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa,
- İşveren, işçiye cinsel tacizde bulunursa.
İşçi sözleşmesini tek taraflı sonlandırarak işten ayrılabilir. Bu gerekçelerden birinin olması kıdem tazminatını almak için yeterli sebep sayılıyor.
SAĞLIK SEBEPLERİ
İşçiler sağlık nedeniyle işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabiliyorlar. Buna göre
- İşyerinde çalışamayacağına ilişkin sağlık raporu almışsa,
- İşyeri çalışanlarında bulaşıcı hastalık varsa,
- İşyeri çalışan yönünden tehlike oluşturuyorsa,
İşçi bu gerekçelerle işten ayrılarak kıdem tazminatını alır.
ASKERLİK SEBEBİYLE AYRILIK
İşçiler, işyerinden askerlik sebebiyle ayrılıyorsa kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bunun için askere sevk belgesinin işverene verilmesi gerekiyor.
Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde evlilik gerekçesiyle işten ayrılırsa/istifa ederse, kıdem tazminatına hak kazanıyor.
15 YIL VE 3 BİN 600 GÜN KURALI
Aşağıdaki şartları sağlayanlar kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilirler. Bunun için işçinin ;
- 15 yıldan beri sigortalı olması
- 3600 gün prim ödemiş olması
Gerekiyor. Bu koşulları sağlayan işçiler Sosyal Güvenlik Kurumunun il/merkez müdürlüklerine başvurarak kıdem tazminatı alabilir yazısını alarak işverene vermesi gerekiyor.
ZORLAYICI SEBEPLER
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa işçi kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Örneğin işyerinde yangın, deprem, sel baskını gibi durumların olması.