BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

İstifa eden işsizlik maaşı alır mı?

www ssk, ssk, sgk, bagkur, www emekli, ne zaman emekli, emekli, emeklilik, işsizlik maas, ssk hizmet, ssk dökümü, sigorta, sgk kurumu, sgk girişi, part time iş, is ilanı, ilanlar iş, işkur iş, iş işkur, as emekli, emekli maaşı, sorgulama sgk, sosyal güve

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]

 

Okurumuz Sibel İnci soruyor: “Ben işten kendi isteğimle çıktım. İstifa mektubu yazıp imzamı attım ve muhasebe birimine verdim. Acaba işsizlik maaşı alabilir miyim?”

 

Sayın okurumuz, işsizlik maaşı en çok sorulan konulardan birini oluşturuyor.

“İşsizlik maaşı” olarak bilinen işsizlik sigortası kimleri kapsar, işsizlik maaşını haketmek için neler gereklidir ve bu maaş ne kadar süreyle alınır sorularını ayrıntılı olarak bir kez daha açıklayalım.

 

Kendi İstifa Edenler İşsizlik Maaşı Alamaz

Öncelikle şunu belirtelim ki, kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalan kişi, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartıyla işsizlik maaşına hak kazanır.

Burada işten ayrılışın “kendi isteği ve kusuru dışında” olması çok önemlidir.

Kendisi isteyerek işten ayrılan kişi (başka bir deyişle istifa eden kişi) işsizlik maaşı alamaz. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işçinin haklı ve /veya geçerli bir nedenle derhal fesih hakları saklıdır.

Başka bir deyişle işten ayrılmanızı haklı kılacak örneğin işvernein ahlak kurallarına uymayan bir davranışı gibi haklı ve/ veya geçerli bir nedene dayanıyorsanız durum değişecektir.

Ancak işten ayrılmayı kendiniz tercih ettinizse işsizlik maaşı alamazsınız.

 

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

İşsizlik maaşı kendi isteğiyle işsiz kalanlara değil, ekonomik kriz yahut işverenin tasarrufu ile (işten atılarak) işsiz kalan kişilere yönelik destek içeren bir düzenlemedir.

  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan (eski tabirle SSK’lı olan) sigortalılar,
  • 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara (bankalar ve odaların sandıklarına) tabi çalışan sigortalılar,
  • İşsizlik sigortası primi ödeyen isteğe bağlı sigortalılar,

işsizlik sigortasının kapsamındadır.

 

İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları

İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, başka bir deyişle istifa ederek işten ayrılmamış olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden yani işten ayrılmasından önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
  • Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak,

gerekmektedir.

 

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.

Burada otuz günlük başvuru süresi önemlidir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.

 

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Ödenir?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir. 


---

 

Kıssadan Hisse

“İnsanı büyük yada küçük yapan kendi iradesidir.”

— Friedrich Schiller

 

---

 

Sorularınız için:

http://www.twitter.com/bunyaminesen

http://www.bunyaminesen.com

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:

 

Yorumlar 1 Yorum