Kaçakçılar için daha fazla denetim geliyor!
Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede, denetim gerçekleştirilen alanların kapsamını genişleten Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, turizmden lüks araçlara kadar birçok alanda inceleme gerçekleştiriliyor. Kurul, kaçakçılara fırsat vermek istemiyor.
Yeni Şafak'ın haberine göre; Maliye Bakanlığının özellikle son birkaç yıldır yoğunlukla yaptığı inceleme ve denetimler, son günlerde yeniden gündeme gelse de bakanlığın 'denetim defterinin' oldukça kabarık olduğu ortaya çıktı. Kayıt dışılık ve vergi kaçakçılığıyla mücadelede, incelenen alanların kapsamını genişleten Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, 10 numara yağdan lüks araçlara, deniz ve hava yakıtlarından turizm acentlerine kadar birçok alanda araştırma, inceleme ve denetim yapıyor.
15 ANA BAŞLIKTA İNCELEME
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kurulun Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele grup başkanlıklarında 'kayıt dışılıkla mücadele' çerçevesinde 15 ana başlık altında araştırma ve inceleme yapılıyor.
EYLEM PLANI BELİRLENDİ
Kurulun eylem planına göre, araştırma ve inceleme yapılan konu ve alanlar şöyle: KDV fırsatçıları incelenecek. Bazı mükelleflerin ithal ettikleri bazı ürünleri, düşük fiyatla satabilmek için ihracattan doğan KDV iadesini, ithal ettikleri ürünlere ait (cep telefonu, motorlu taşıt vb.) Gümrük Vergisi, KDV ve ÖTV'ye mahsup ettikleri ancak gerçek bir ihracatlarının bulunmadığı ve yersiz olarak KDV iadesi aldıkları hususlarının tespiti yapılacak.
İNTERNET TURİZMİ DE VAR
İnternet sitesi üzerinden otellere rezervasyon yaptıran turizm acentelerince yapılan rezervasyonlar neticesinde elde edilen gelirlerin beyan edilmemesi nedeniyle oluşan vergi kayıp ve kaçağı tespit edilecek.
TEFECİLERE SIKI TAKİP
Tefecilik faaliyetlerinde bulunan kişilerin gerçekleştirdikleri işlemler belirlenecek. Söz konusu faaliyetlerin sebep olduğu toplumsal zararların önlenmesi ve bu faaliyetler nedeniyle sebep olunan vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışılık önlenecek.
KAÇAK AKARYAKITA YAKIN TAKİP!
Pamuk yağı, atık yağlar, bitkisel yağlar gibi bazı yağları üreten mükelleflerin, bu yağları kullanım amacı dışında akaryakıt ürünleri ile harmanlamak suretiyle akaryakıt olarak kullanmaları nedeniyle sebep oldukları vergi kaybının önlenmesi amacıyla çalışmalar yapılacak.
FRANCHİSİNG MERCEK ALTINDA!
Franchising sözleşmeleri ile şirketlerin isim haklarının kullanımını devreden mükelleflerin elde ettikleri gelirlere ilişkin vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği araştırılacak. Ayrıca, imtiyaz ve devir sözleşmeleri incelenecek.