Kadınlara istihdamda öncelik verilecek
Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda kadının iş gücüne katılımını artırmak için öncelik verilmesi söz konusu.
TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu'nun "taslak raporunda" çarpıcı önerilere yer verildi. Komisyon üyesi milletvekillerinin görüşüne açılan taslakta, şiddete mağduru ve boşanan kadınların kamuda işçi olarak istihdamına öncelik verilmesi istendi.
Taslakta, "Kadınların daha uzun süre istihdamda kalmaları, güvenlikleri ve hassasiyetleri gibi nedenlerle kurumsal şirketlerdeki işlere yönlendirilmeleri sağlanmalıdır. Şiddet mağduru kadınların istihdam garantili kurslar yoluyla çalışma hayatına katılımını sağlamaya yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon içinde gerekli durumlarda protokollerin düzenlenmesi gerekmektedir" denildi.
İŞKUR PROJELERİ ARTIRILMALI
Üzerinde değişikliklerin sürdüğü taslak, çalışmalar tamamlandıktan sonra TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Taslakta, öne çıkan önerilerden bazıları şöyle:
- Özellikle kadın ve çocukların hak ihlallerine uğramaması, ailede adalet ve hakkaniyet duygularının gelişimiyle mümkün olacaktır. Aile bireyleri arasında kadını ve kız çocuğunu dışlayan, ayrıma tabi tutan değer yargıları ve davranış kalıplarının değişmesine yönelik adımlar atılması zorunludur. Bu konuda, hem kadınlara hem de erkeklere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.
- Erken yaşta evliliklerin engellenmesi için erkekleri de kapsayacak biçimde zihniyet dönüşümünün sağlanması gerekmektedir.
- Şiddet mağduru ya da koruma veya bakım altında olan, eğitim seviyesi düşük, kırsal veya yoksul bölgelerde yaşayan, iş gücü piyasasına ilk kez girecek olan kadınlar ve özel politika gerektiren diğer kadın grupları işgücü piyasasına kazandırılmak amacıyla özel politika gerektiren kişi ve gruplar arasındadır. Dolayısıyla söz konusu hedef kitlenin işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere İŞKUR tarafından geliştirilen kurs, program, uygulama, proje ve protokollerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
- İşsizlik sigortası (kapsam, ödeme miktarı, süresi, koşullar) şiddete maruz kalan kadınlar, yeni evliler, boşananlar, çok çocuklu aileler dikkate alınarak daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde iyileştirilmelidir.
- Boşanma sonrasındaki süreçte özellikle işsizlik ve mesleksizlik problemi yaşayan boşanmış bireyler dezavantajlı grup olarak kabul edilip söz konusu kesime özel politika uygulanmalıdır.
MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI VERİLECEK
- Toplum yararına programlar kapsamında şiddete maruz kalan kadınlar, yeni evliler, boşananlar, çok çocuklu aileler vb. grupların istihdamına öncelik tanınmalıdır.
- Kamuda işçi istihdamında önceliğe sahip olan gruplara, şiddete maruz kalan kadınlar, yeni evliler, boşananlar, çok çocuklu aileler vb. gruplar da eklenmelidir.
- Şiddete maruz kalan kadınlar, yeni evliler, boşananlar, çok çocuklu aileler vb gruplara aktif işgücü piyasası programlarının (mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları) uygulanmasına ağırlık verilmesi gerekmektedir.
İLGİLİ KURUMLARLA İLETİŞİM SAĞLANACAK
- Mevcut istihdam teşviklerinin kapsamına şiddete maruz kalan kadınlar, yeni evliler, boşananlar, çok çocuklu aileler vb. gruplar da dahil edilmelidir. Örneğin, söz konusu grup içerisinde yer alanları istihdam eden işverene sigorta prim desteği vb. teşvikler sağlayacak bir hizmet kurgusu geliştirilmelidir.
- Kadın Danışma Birimlerinin, Kadın Konukevlerinin, ŞÖNİM'lerin, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri yöneticileri ve burada görevli belirli iş ve meslek danışmanları ile sıkı bir iletişim ve işbirliği içinde olması, hizmet kalitesini ve gerekli durumlarda müdahale şansını artıracaktır. Kadınların daha uzun süre istihdamda kalmaları, güvenlikleri ve hassasiyetleri gibi nedenlerle kurumsal şirketlerdeki işlere yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.
- Şiddet mağduru kadınların istihdam garantili kurslar yoluyla çalışma hayatına katılımını sağlamak için ilgili kurumlarla işbirliği gerekmektedir.
ŞİDDET UYGULAYANA EĞİTİM VERİLECEK
Raporda yer alan bazı öneriler şöyle:
- Kız çocuklarının okula devam oranları artırılmalı özellikle 12 yıllık zorunlu eğitim sürecini tamamlayabilmeleri için eğitime erişim imkanları gözden geçirilmelidir.
- Şiddet uygulayanların rehabilitasyonuna yönelik önleyici tedbirlere önem verilmeli.
- Evden uzaklaştırma tedbiri uygulanan şiddet uygulayanlara, barınma imkanı verilerek aynı zamanda rehabilitasyon programlarına zorunlu katılımları sağlanmalı.
- Elektronik Kelepçe Sistemi ülke geneline yaygınlaştırılmalı.
- Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı eğitimler başta olmak üzere toplumu bilinçlendirecek ve farkındalık yaratacak aktivitelere önem verilmeli.
- Evlenen çiftlere, birbirlerine nasıl davranacakları konusunda rehberlik yapmak, aileyi korumak, şiddeti azaltmak, sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi için gerekli olan sağlıklı ve güçlü aileleri kurmak için ilgili kurum ve kuruluşlarca düzenlenen evlilik eğitim programları yaygınlaştırılmalı ve daha etkin hale getirilmelidir.
- Kırsal kalkınmada kadınların güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmalıdır.
- Kırsaldaki nüfusun demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri dikkate alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından icra edilmekte olan Aile Eğitim Programlarının (AEP) yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.