BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
EMEKLİ

Kamu emeklisinin borçları nasıl yapılandırılacak?

385 sayılı Kanun ile yaşlılık, emeklilik ve malullük aylığı bağlandıktan sonra Bağ-Kur kapsamında yeniden çalışmaya başlayan kişilerin borçları nasıl yapılandırılır? Bunun cevabını sgkrehberi.com yazarı Ahmet Güney veriyor...

385 sayılı Kanun ile yaşlılık, emeklilik ve malullük aylığı bağlandıktan sonra Bağ-Kur kapsamında yeniden çalışmaya başlayan kişilerin sosyal güvenlik destek prim borçlarının ve emekli olduktan sonra kamuya ait işyerlerinde emekli aylıkları kesilmeksizin çalışan kişilerin SGK’ya olan borçlarının yapılandırılmasına imkan sağlanmıştır.

BORÇLAR KAÇ TAKSİTLE ÖDENECEK?

Borçların 6385 sayılı Kanuna istinaden yapılandırılarak ödenmesi, gecikme zammının TEFE/ÜFE üzerinden hesaplanması nedeniyle borçlarda önemli derecede azalma meydana getireceği gibi, borçların ikişer aylık taksitler halinde ve toplam 36 ay içinde ödenecek olması nedeniyle, borçlulara ödemede de büyük kolaylık sağlamaktadır.

Bu nedenle 6385 sayılı kanunla yapılan düzenlemenin borçlular açısından büyük bir fırsat olarak değerlendirilmesi, haliyle yapılandırma hükümlerinden yararlanmak amacıyla, usul ve esasları 2013/8 sayılı Genelgede açıklanmış olan hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

1-Başvuru ne zaman ve nasıl yapılacak?

Borçlarını 6385 sayılı Kanuna istinaden yapılandırmak isteyen borçlular, en geç 31.05.2013 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvurular elden yapılabileceği gibi, posta kanalıyla da yapılabilecektir.

Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü ya da APS yolunun tercih edildiği durumlarda, başvuru formunun postaya verildiği tarih SGK’ya verildiği tarih olarak kabul edilecektir. Buna karşın, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi SGK’ya verildiği tarih olarak kabul edilecektir.

Bu nedenle özellikle başvuru süresinin son günlerine yaklaşıldığı tarihlerde adi posta kanalıyla yapılacak olan başvuruların SGK’ya 31.05.2013 tarihinden sonra intikal edebileceği hususu da göz önüne alınarak, posta kanalıyla yapılacak başvurular için taahhütlü, iadeli taahhütlü ya da APS yolunun tercih edilmesi, sonradan yaşanabilecek olumsuz durumların da önüne geçecektir.

2- Başvurular nereye ve nasıl yapılır?

2.1- Sosyal güvenlik destek primi borçlarının yapılandırılması amacıyla yapılacak başvurular için 2013/8 sayılı Genelgenin 1 ve 2 nolu ekindeki başvuru formları kullanılacaktır.

Başvuruların nereye yapılacağı ise, borcun 01.10.2008 tarihinden önce veya sonra olmasına göre değişmektedir.

SGDP borcunun 01.10.2008 tarihinden önceki sürelere ilişkin olması halinde başvuru:

SGDP borcunun 1/10/2008 tarihinden önceki sürelere ilişkin olması halinde, borçlularca 2013/8 sayılı genelgenin 1 nolu ekinde yer alan başvuru formu doldurulmak suretiyle, Türkiye’nin herhangi bir yerindeki sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulabilecektir.

Bu durumda, başvuru formunda yer alan “01/10/2008 öncesi döneme ilişkin sosyal güvenlik destek primi borçlarımı yapılandırmak istiyorum” kutucuğu işaretlenecektir.

SGDP borcunun 01.10.2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin olması halinde başvuru:

SGDP borcunun 01.10.2008 tarihinden sonrasına ilişkin olması halinde başvuru;

a)Borçlu SSK veya Bağ-Kur emeklisi ise, genelgenin 1 nolu ekinde yer alan başvuru formu doldurulmak suretiyle borç dosyalarının oluşturulduğu sosyal güvenlik merkezine,

b)Borçlu Emekli Sandığı emeklisi ise, genelgenin 2 nolu ekinde yer alan başvuru formu doldurulmak suretiyle Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/Ankara adresinde bulunan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına,

başvuruda bulunulacaktır.

Bu durumda gerek SSK ve Bağ-Kur emeklileri, gerekse Emekli Sandığı emeklileri başvuru formunda yer alan “01/10/2008 sonrası döneme ilişkin sosyal güvenlik destek primi borçlarımı yapılandırmak istiyorum” kutucuğunu işaretleyeceklerdir.

SGDP borcunun hem 1/10/2008 tarihinden önceki, hem de sonraki sürelere ilişkin olması halinde başvuru:

SGDP borcunun hem 1/10/2008 tarihinden önceki, hem de 1/10/2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin olması halinde,

a)Borçlu SSK veya Bağ-Kur emeklisi ise, genelgenin 1 nolu ekinde yer alan başvuru formu doldurulmak suretiyle borç dosyalarının oluşturulduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat edilmesi ve başvuru formunun altında yer alan her iki kutucuğun da işaretlenmesi,

b)Borçlu Emekli Sandığı emeklisi ise, 1/10/2008 tarihinden önceki süreler için ayrı başvuruda, 1/10/2008 tarihinden sonraki süreler için ayrı başvuruda bulunulması,

gerekmektedir.

2.2- Emekli olduktan sonra kamuya ait işyerlerinde emekli aylıkları kesilmeksizin çalışan kişilerin SGK’ya olan borçlarının yapılandırılması için genelgenin 3 nolu ekinde yer alan başvuru formu ile birlikte,

a)Borçlu SSK emeklisi ise, ikametgahının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine,

b)Borçlu Bağ-Kur emeklisi ise sigortalı (tahsis) dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik merkezine,

c)Borçlu Emekli Sandığı emeklisi ise Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına,

başvuruda bulunulması gerekmektedir.

3- Ödemeler ne zaman ve nereye yapılacak?

Başvuru sırasında peşin ödeme tercihinde bulunulmuş ise ödemenin, banka kanalıyla ve en geç 31/5/2013 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

Taksitle ödeme seçeneği tercih edilmiş ise, taksitlerin borçlu kişilerce ve banka kanalıyla ödenmesi mümkün olduğu gibi, SGK tarafından aylıklardan kesilmek suretiyle tahsil edilmesi de mümkün bulunmaktadır.

Bu nedenle taksitle ödeme tercihinde bulunmuş olan borçlularca, borcun ne şekilde ödeneceğinin belirlenmesi amacıyla başvuru formundaki “Aylıktan kesilecek” veya “Banka kanalıyla” kutucuklarından birinin işaretlenmesi gerekmektedir.

Başvuru sırasında, taksitle ödeme yolunun ve taksitlerin de aylıktan kesilmek suretiyle tahsil edilmesinin tercih edilmesine rağmen, aylıklar, ödenecek taksit tutarını karşılamadığı takdirde, eksik kalan kısım borçlular tarafından ve banka kanalıyla ödenecektir.

4- Ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi

Başvuru sırasında peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçluların, yapılandırılmış borçlarını en geç 31.05.2013 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir.

Taksitle ödeme tercihinde bulunmuş olan borçlular ise bir takvim yılı içinde 3 taksiti ödememeleri veya süresi dışında ödemeleri halinde yapılandırma haklarını kaybedeceklerdir. Yine bir takvim yılı içinde ki ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksit sayısı 3’ten az olsa bile bu taksitlerin de en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde yapılandırma işlemleri yine bozulacaktır. Bu nedenle, taksitlerin süresi içinde ödenmesine azami özen gösterilmesi, borçluların menfaatine olacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR