Kamuda “başörtüsü” serbest
Memur-Sen “Başörtüsü özgürlüğü” kazanımını çok önemli bulduğunu ifade etmekle birlikte, erkek çalışanlara da kravat serbestliği dahil sivil itaatsizliğe devam kararı aldıklarını yayınladıkları mesajla üyelerine duyurmuştur.
Eskilerin bir deyimi vardır; “Bir bardak suda fırtına koparmak” diye. Halkının %99’unun Müslüman olduğu bir ülkede yıllardır “Başörtüsü” meselesi her konunun önünde yürümüş; üniversitelerde kız öğrenciler yıllarca bırakın dostu, düşmana bile yapılmayacak uygulamalarla karşı karşıya kalmışlardır. “Başörtülü” olarak çalışmak isteyen kamu görevlileri ise ya hiç çalışamamış, ya çalışmak istediği kurumla ilişkisi kesilmiş ya da eğitimini alsa bile iş hayatına hiç başlayamamıştır.
Bu konunun karşısında duranların çok olmasından yılmayanlar ise mücadelelerini yıllar boyu sürdürmüşlerdir. Kanunda yeri bile olmayan bu uygulama 08.13.2013 tarih ve 28789 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” ile; 2/9/1925 tarihli ve 2413 sayılı yönetmelikte değişiklik yapılması ile son bulmuştur. Bu yeni yönetmelikle kadınların kamu kurum ve kuruluşlarında başörtülü çalışmalarında bir engel kalmamıştır. ()
“Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.” ifadesi yönetmeliğin aynı maddesine “c” bendi olarak eklenmiştir. Aynı yönetmeliğin 6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar” ibaresi “Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görev yapanlar” şeklinde değiştirilmiştir. Bu da bu görevlerdeki kişilerin belirlenen özel iş kıyafetlerini giyecekleri anlamına gelmektedir.
Yapılan bu değişiklik kamuoyu tarafından olumlu tepki almıştır. Hayırlı olmasını temenni ederiz.
Fakat erkek çalışanların kılık kıyafet yönetmeliğinde herhangi bir değişikliğin yapılmaması beklentileri daha yüksek olan kamu görevlileri tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Memur-Sen “Başörtüsü özgürlüğü” kazanımını çok önemli bulduğunu ifade etmekle birlikte, erkek çalışanlara da kravat serbestliği dahil sivil itaatsizliğe devam kararı aldıklarını yayınladıkları mesajla üyelerine duyurmuştur.
Eğitim-Sen, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasının iddia edildiğinin aksine, kılık kıyafet özgürlüğü anlamına gelmediğini belirtmiştir. Bu nedenle kamuda kılık kıyafet üzerinden tektipleştirmeye ve yasakçı kılık kıyafet yönetmeliğine karşı tüm üyelerini mücadeleye çağırmıştır.
Andımız tarih oldu
08.10.2013 tarih ve 28789 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle ilkokullarda her gün okunan “Andımız” kaldırılmıştır. () Bu konuda çok şeyler yazıldı, yazılmaya da devam edecektir. Bu hamur daha çok su kaldıracağa benzemektedir.
Şubat’ta öğretmen ataması yok
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Şubat ayında öğretmen ataması yapılmayacağını açıkladı. Bakan Avcı’nın açıklamasının devamında da ileriki tarihlerde öğretmen adaylarını iyi haberlerin beklemediği ifade edildi. Avcı; "Şu anda öğretmen adayı olan, öğretmen yetiştiren eğitim fakültesinden mezun olan gençlerin sayısı ile bakanlıkta istihdam edilebilecek öğretmen sayısı ne yazık ki birbirini karşılamıyor. Çok sayıda atama bekleyen öğretmen adayı var. Bakanlığın en ideal koşullarda, yani bütün derslik eksikliklerimizin giderildiği, bütün dersliklerin tamamlandığı ve her derslikte en fazla 30 öğrencinin eğitim gördüğü, bütün okullarda tekli eğitime geçildiği durumda bile, bakanlığın bütün branşlarda istihdam edebileceği öğretmen sayısı 125 bin. Buna mukabil şu anda bu okullardan mezun olan gençlerimizin sayısı 250 bin civarında. Bundan sonrası için bu tür arz ve talep dengelerini sağlamak amacıyla, 2023 ve daha sonrasına ilişkin öğretmen projeksiyonu hazırlandı." dedi.
***
Bakan Avcı’nın, Ocak ayında yapılacak yasal düzenleme ile ‘dershane’ tanımının kaldırılacağını açıklaması da kamuoyunda büyük ses getirdi. Bu konuyu bir sonraki yazımızda tek başına ele alalım. (09.10.2013)