Kamudaki taşeron işçiye kadro yolu açıldı!
Torba Yasa ile pek alanda yeni düzenlemeler yapılacak. Bunlardan birisi de kamuda çalışan ve sayıları binlerle ifade eilen taşeron işçiler. Torba Yasa ile birlikte taşeron işçilere kadro yoluda açılmış olacak.
Hükümetin, pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli düzenlemeler yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, taşeron işçi için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçilerle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor.
TAŞERON İŞÇİLER İLE İLGİLİ TÜM HABERLER ANINDA BURADA!
TAŞERONA SÖZLEŞME SÜRESİ GELİYOR!
Kıdem tazminatı sorununu şimdilik beklemeye alan hükümet, çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaştı. Edinilen bilgiye göre torba kanunda taşeron işçilikle ilgili önemli düzenlemeler bulunuyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmını bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler de söz konusu.
TAŞERON İŞÇİLER İLE İLGİLİ TÜM HABERLER ANINDA BURADA!
KAMUDAKİ TAŞERON İŞÇİLERE KADRO YOLU
Kamudaki taşeron işçiliğin önündeki en büyük sorunlardan biri de muvazaa kararları. Taşeron işçi mahkemeye gitmesi halinde asıl işveren ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bununla ilgili olarak mahkemelerin vermiş olduğu çok sayıda karar bulunuyor. Bu sorunun çözümü için de taraflar iki alternatif üzerinde duruyor. Kamuda bu şekilde bulunan işçilerle sulh yoluna gidilmesi düşünülüyor. Eğer burada çözüm olmazsa sayıları yaklaşık 10 bini bulan işçinin kadroya alınması planlanıyor. Yetkililer tarafından kadro konusunun da ciddi bir şekilde ele alındığı belirtiliyor.
EVDE ÇALIŞANA SİGORTA MÜJDESİ
Bir diğer çalışmada evde çalışan temizlikçi, hizmetli gibi süreksiz işçi diye tabir edilen işçilere sigorta müjdesi var. Konuyla ilgili hazırlanan yasal düzenlemeye göre, süreksiz işçiler 10 günün altında kaç gün çalışıyorsa çalışsın eğer 15 günlük prim öderse devlet bunu 30 güne tamamlayaca
Arkadaşlar merak etmeyin bütün taşeron işçilere asıl işi yapanlara kadro verilmezse anayasa mahkemesine bireyel başvuruda bulunalım olmadı aihm gidelim hep birikte hareket edersek yapacakları bir şey kalmaz ak partinin anladığı dilden konuşalım zincirleri kıracağız yok öyle millet millet deyip duruyorlar biz neyiz böcekmiyiz karizma karın doyurmuyor arkadaşlar 30 martta hezimete uğratalım..
ALLAH NASIL BİLİYORSA ÖYLE YAPSIN SİZİ
Arkadaşlar şimdi işin aslını bilip öyle hareket etmek gerekir.Anladığım kadarıyla hükümet sadece mahkemeye verip kazanaları kadroya alıyor. BUNUN EMSAL TEŞKİL ETMEMESİ İÇİN İSE İŞ KANUNUNUN 2. MADDESİ DEĞİŞTİRİLİYOR VE MAHKEME YOLU KAPATILIYOR.bunun böyle olduğunu bilelim ve ona göre hareket edelim yoksa arada gümbürtüye gidecez haberiniz olsun KAMU TAŞERONLARI AİLE VE YAKINLARIYLA BİRLİKTE SANDIKTA ÇOK KARARLI OLSUN...!
BÖYLE BİR KARAR KESİNLİKLE ÇİFTE STANDART HAKSIZ BİR DÜZENLEME OLUR,BÖYLE BİR TASLAK OLURSA BUNUN KAYBEDENİ HÜKÜMET OLUR,OY VERMEYİ DÜŞÜNENDE VERMEZ KESİNLİKLE,(ÇÜNKÜ BU YARGININ VERDİĞİ KADRO KARARI KAMUDAKİ BÜTÜN TAŞERON İŞÇİLER İÇİN EMSAL TEŞKİL EDER VE HEPİMİZİN HAKKI),SEÇİMDEN ÖNCE SAYIN FARUK ÇELİĞİ MANTIKLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ,SAYIN BAŞBAKAN MAZLUMUN DOSTU İSE BU İŞİ ÇÖZMESİNİ İSTİYORUZ...!
Dava açanlara kadro açmayanlara ise bir daha mahkemelerin kadro kararı vermesini engelleme yolu tercih edilmiş gibi. Böyle olmaz. Hepimiz dava açsak hepimiz kazanırız. Konuyu böyle bir ayrıma tabi tutmadan halledin. Yoksa mahkemeler dava yükü ile başbaşa kalır
Neden 10 bin kamu taşeron işçisi için KADRO düşünülüyor,bunu anlamak mümkün değil.Türkiye'deki kamu taşeron resmi işçi sayası 600 bin-1 milyon civarında.Mahkemeye vermeyen taşeron enayimi yani..??? Bu düzenleme her işçi için aynı olmalıdır.Belki eğitim ve iş durumuna göre ücret değişebilir,ancak tüm kamu taşeronlarına bu hak verilmelidir..
Kadro yoksa oy da yok.