BIST 9.707
DOLAR 34,58
EURO 36,43
ALTIN 2.939,99
İŞÇİ

Kamuya başörtüsü geldi kravat gitti

Kamuda 'Serbest kıyafet' yönetmeliği devreye girdi, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’li birçok memur işlerine ‘serbest kıyafet’lerle gitti.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Sendikaları’nın dün Türkiye genelinde başlattığı Genel Kamu Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne karşı başlattığı “Kamuda Serbest Kıyafet” sivil itaatsizlik eylemine bir çok kamu kurumunuda çalışan sendika üyesi memurların katıldığı görüldü. Sendika üyesi öğretmenler derslere takım elbise dışında kravatsız, kot pantalon ve başörtüsüyle girdi.

Vatan gazetesiden İlker Akgüngör'ün haberine göre kampanya çerçevesinde toplanan 12 milyon 300 bin imzayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e teslim ettiklerini belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer şöyle konuştu: “Eyleme iyi tepkiler aldık. Birçok yerde vatandaş buna alıştı ve fiili bir durum vardı. Bugün yeni katılan arkadaşlarımız oldu. Birkaç yerde okul idarecileri serbest kıyafetle gelen arkadaşlar için tutanak tuttular. Amacımız insanlar arasındaki eşitliğin sağlanarak bu problemin ortadan kalkmasıdır. Kadınların kıyafetinden dolayı haklarından mahrum kalması eşitsizliktir. Bu darbe artığı bir yönetmelik. Darbecilere karşı olan herkes buna da karşı olmalı. Hükümetin de olumlu bir adım atmasını umut ediyoruz.”

“Dava açacağız”

Eyleme Eğitim İlke-Sen destek verirken Eğitim-İş ve Eğitim-Sen tepkili. Serbest kıyafetin kamu kurumlarında kutuplaşmaya yol açacağını belirten Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “Hukuk dışı girişime göz yumulması halinde Milli Eğitim Bakanı, bakanlık bürokratları ile idari tedbirleri almayan yetkililer hakkında ceza davası süreci başlatılacaktır” dedi. Eğitim-Sen açıklamasında ise “Hedef, anti-demokratik kıyafet yönetmeliğine karşı çıkmak değil, bu kisve altında eğitime dinsel simgelerin sokulmasıdır” denildi.

‘Üyelerimiz hayatı normalleştirdi’

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ”Üyelerimiz, bulundukları yerde isteyen kravatsız, isteyen başörtülü işe giderek hayatı normalleştirdi. Bu yasak kalkıncaya kadar, yönetmeliği tanımadan yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Tüm Türkiye’de yönetmeliği yok sayarak “sivil itaatsizlik eylemi” başlattıklarını açıklayan Gündoğdu “İtaatsizlik eylemi, memurlara kılık kıyafetin serbest olmasına kadar devam edecek. Yönetmeliğin dayattığı faşizan yaklaşımı reddediyoruz” dedi.

Ahmet Gündoğdu, “Hep beraber 12 Eylül referandumunda 23 maddelik de olsa milletin istediği bir anayasa değişikliği yaptık. Anayasasını değiştiren ama yönetmeliğini değiştiremeyen bir ülke olmak istemiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR