Kayıp kaçakta vatandaşa bir şok daha!
Yeni düzenlemeyle birlikte değişecek olan kayıp kaçak oranlarında fatura şirketlere değil vatandaşa kesilecek.
Elektrik dağıtım bölgelerini özelleştirip şirketlere veren hükümet, kayıp kaçakla mücadele edemeyen şirketler hakkında ilginç bir düzenlenmeye imza attı. Sözcü'nün haberine göre, yeni düzenlemeye göre, tüketilen her 100 liralık elektrik ücretinin sadece 25 lirasını tahsil edebilen dağıtım şirketlerinin ödemesi gereken zarar şirketlerden değil, vatandaşın vergileriyle finanse edilen bütçeden karşılanacak.
AYRICALIK HAKKI GELDİ
Hükümet, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan elektrik kayıp ve kaçak sorununu özelleştirmeye rağmen çözemeyince çareyi şirketleri kurtarmakta buldu. Bu amaçla Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıya, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki elektriği dağıtan Dicle, Vangölü ve Aras elektrik dağıtım şirketlerinin uğrayacağı zararı devlete yıkan bir madde eklendi. Bu maddeye göre, kayıp kaçak oranı yüzde 75 gibi çok yüksek boyutlara ulaşan elektrik dağıtım bölgelerine hedef belirlemede ayrıcalık tanınacak. Bu bölgelerin kayıp kaçak hedefleri daha yüksekte tutulacak. Böylece kayıp kaçağı düşüremeyen şirketler 100'lerce milyon lirayı bulan zararı karşılamaktan ve ceza ödemekten kurtulacaklar.
460 MİLYON LİRALIK ZARAR
Enerji Müsteşarı Metin Kilci, sadece Dicle bölgesinde tüketilen 4 milyar liralık elektrik parasının sadece 1 milyar lirasının tahsil edilebildiğini, geri kalan 3 milyar liralık elektrik bedelinin ise tahsil edilemediğini bildirdi. Kilci, kayıp kaçak oranlarını tutturamadığı için sadece Dicle EDAŞ'ın yıllık 400 milyon lira zarara uğradığını, diğer iki şirketin zararının da 60 milyon liraya yaklaştığını bildirdi. Yeni düzenlemeyle birlikte hedef kayıp kaçak oranları değişeceği için şirketler ortaya çıkan zararı ödemekten kurtulacak, bu zarar 76 milyon vatandaşın ödediği vergilerle finanse edilen bütçeden karşılanacak.
İHALEYE HERKES GİRERDİ
Muhalefet milletvekilleri, söz konusu şirketlerin Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki kayıp kaçak oranını bilerek özelleştirme ihalesine girdiğine işaret ederlerken, "Eğer bugün böyle bir ayrıcalıklı düzenleme yapılacağını bütün şirketler bilseydi herkes ihaleye girer, ihalede devletin yararına daha iyi fiyatlar oluşurdu. Bu yapılan eşitlik ilkesine aykırı" dediler.