BIST 9.691
DOLAR 34,58
EURO 36,40
ALTIN 2.968,13
ÖĞRETMEN

Kaynak alamayınca okullar otopark açıyor!

Özel okullara teşvik için öğrenci başına binlerce lira kaynak ayıran AKP iktidarı devlet okullarına yeterli kaynak ayırmadı. Okullar sorunu bahçelerini otopark yaparak ya da spor salonlarını kiralayarak çözmeye çalışıyor.

MEMURLAR - 2014- 2015 eğitim-öğretim dönemi birçok sorunla başladı. TEOG yerleştirmelerindeki skandallar, öğretmen atamalarının gecikmesi derken okullarda başka bir sorun daha ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullara teşvik için öğrenci başına 2 ile 5 bin lira arasında ayırdı. Ancak devlet okullarına yeterli bütçe ayrılmaması nedeniyle, birçok devlet okulu giderlerini karşılayabilmek için kendi başını çaresine bakıyor.

'ANKARA ATATÜRK ANADOLU LİSESİ'NİN BAHÇESİ OTOPARK OLDU'

Eğitim-İş Ankara 1 No'lu Şube Sekreteri Ercan İnci, MEB'den yeterli kaynak alamayan okulların giderlerini karşılamak için bağış topladığını, okul bahçelerini otoparka çevirdiğini veya kantinlerden kira aldıklarını ifade etti. İnci, “MEB okullara döner sermeye adı altında bir takım paralar ödüyor. Ancak ödenilen bu paralaraın çok ciddi bir kısmı ilçe milli eğitim müdürlüklerin gidiyor. Okula da çok az bir miktarı kalıyor. Okul giderlerini karşılamak için Kızılay'daki Ankara Atatürk Anadolu Lisesi bahçesini otoparka çevirdi” dedi. İnci, “İktidar tüm devlet kurumlarını özelleştirmeye çalışıyor ve bunu da yapıyor. Sanırım MEB'i de özelleştirmek istiyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde kadrolu temizlik görevlileri, güvenlik elemanları yok. Özel okullara teşvik yerine devlet okullarına kaynak ayrılsın” diye konuştu.

'BİRÇOK OKULUN BAHÇELERİ KİRALANDI'

Okullardaki bütçe sorunuyla ilgli Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Tosu ise bu uygulamanın AKP'nin öteden beri devam ettirdiği okulların ticarethaneye dönüştürme politikasının devamı olduğunu dile getirdi. Tosu, “Özel okullara çok fazla kaynak ayıran hükümet, devlet okullarını yalnız bırakıyor. Devlet okullarına çok az ödenek ayırarak bu okulları kendi kendine gelir üreten kurumlar haline getiriyor. MEB okul idarecilerine 'güvenlik elemanlarının, temizlik malzemelerinin, birden fazla temizlik görevlilerini kaynağını kendiniz yaratın' diyor. Haliyle devlet okulları giderlerini karşılamak için uğraşırken verdiği eğitimin kalitesi de düşüyor” dedi. “İstanbul merkezindeki bir çok okulun spor salonları ve bahçeleri kiraya verildi” diyen Tosu, devlet okullarında okulla ilgili her şeyin ticari meteya dönüştürülmeye zorunlu bırakıldığını belirterek, “Şisli Endüstri Meslek Lisesi'nin spor salonu kiralanmış durumda, Resneli Niyazibey İlköğretim Okulu'da aynı durumda” ifadelerini kullandı. Tosu, “İktidar imam hatip okullarına ve özel okullara her türlü kaynağı ayırıyor. Özel okullara teşvik için öğrenci başına ayırdığı binlerce lirayı devlet okullarına kaynak olarak ayırsa atanmayan öğretmen, derslik sıkıntısı, altyapı sorunları ortadan kalkar” şeklinde konuştu.

VELİLER TEPKİ GÖSTERİNCE İNŞAAT DURDURULDU

Bir süre önce İstanbul Sarıyer İlköğretim Okulu'nun bahçesine gelir getirmesi için spor tesisi yapılmasına karar verildi. Tesis için, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyük Şehir Belediyesi aralarında bir protokol imzaladı. Ancak 6 Haziran'da temel atma çalışmaları başlayan spor salonun inşaatı velilerden gelen tepkiler üzerine durduruldu. Okulun ticari işletmeye dönüşmesine karşı çıkan veliler, bahçenin şantiye görünümünden çıkarılarak eski haline dönüştürülmesini istedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR