Kemik erimesini önlemenin yolları
Beslenme doğumdan ölüme kadar her yaş grubunun sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi için ana noktaların başında gelmektedir.
- Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman kemik erimesine karşı uyarılarda bulundu. Bu gruplar içerisinde yaşlılar da çok önemli bir gruptur. Nasıl ki anne karnındaki bebek, 0 - 1 yaş arası bebek beslenmesi veya çocuk beslenmesi sağlığın gelişmesi için önemsenmekteyse yaşlının fiziksel ve fizyolojik olarak sağlıklı olmasında da beslenme bir o kadar önemlidir.
Yaşlı bir bireyin diyetine dikkat etmesi demek sadece diyet gerektiren hastalıklar için gerekli değildir. Akşam gazetesinin haberine göre, yaşlı bireyin daha dinç olması, farklı hastalıkları daha hafif atlatması, toparlanma sürecinin kısaltılması için de önemlidir.
SAĞLIKLI BESLENME İLE HASTALIKLARA KALKAN
Yaşlı bireylerde, kas kaybı, ağırlık kaybı veya hızlı kilo kazanımı, diş kaybı veya ağız yaraları, sık rahatsızlanma gibi problemler önem arz etmekte ve bu gibi durumlarda beslenme daha da önem kazanmaktadır. Bu problemlerin oluşmasını beklemeden yaşlı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanmalıdır. Bu sayede kaliteli yaşam ve yaşlanma sağlanacaktır.
Yaşlı bireylerin farklı sebeplerle besin alımları kısıtlanabilir. Diş kaybı, tat ve koku almada azalma, psikolojik olarak iyi hissetmeme, çiğneme güçlüğü, yutma güçlüğü, besin almada ve ya besine ulaşmadaki güçlükler de düşünülebilir. Yaşlı beslenmesinde özellikle; protein, kalsiyum, D vitamini, C vitamini, demir, A vitamini, folik asit, B12 vitamini, çinko ve su alımı noktasına dikkat etmek gerekir.
Yaşlılık döneminde tabii ki büyüme durmuştur ancak dokuların korunması ve bağışıklık sisteminin korunması için protein şarttır. Yaşlı bireyde takma diş kullanımı, çiğneme güçlüğü vb. düşünülerek verilecek et grubu besinlerin iyi parçalanmış, belki de çorbaların için de verilmesi gerekebilir. Diğer protein kaynakları, süt, yoğurt, peynir, yumurta da unutulmamalıdır. Bireye göre farklılık göstermekle birlikte, ortalama olarak her gün 2 bardak süt veya yoğurt, her gün 1 dilim peynir, haftada 2 - 3 gün yumurta sağlıklı olacaktır.
PEKMEZ DE TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
Yaşlılıkta sık rastlanılan problemlerden biri olan osteoporoz için de bu kaydığımız proteinden zengin besinlerden olan süt ve süt ürünleri önemlidir. Eğer sütte sindirim sıkıntısı yaşanıyor, gaz problemi oluyor ise özel laktozsuz sütler tercih edilmelidir. Diğer kalsiyum kaynakları olan, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kuru baklagiller de unutulmamalıdır.