BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı hangi koşullarda alınır? Kıdem tazminatı hakkında bütün ayrıntılar memurhaber.com'da.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır sorusu çalışanların kafasını bir hayli karıştıran bir konu. Kıdem tazminatı hangi koşullarda alınabilir? İşte kıdem tazminatı hakkında bütün ayrıntılar...

Çalışanlar bazı koşulları yerine getirdiği takdirde kıdem tazminatı ödeniyor. Bu tazminatın ödenmesi için; aynı işveren kişiye yahut da tüzel kişiye ayrılan çalışma süresinin mutlaka bir yılı aşkın olması gerekir.

KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI

İşten ayrılma sebeplerinin mutlaka; ahlaka ve işverene karşı sorunluluk yaratabilecek sebepler içerisinde olmaması gerekir. Çalışanın işten ayrılması halinde; işverenin herhangi bir iş aksaklığına uğramaması ve bunun yanında mutlaka iş yerinin huzurunun kaçmaması, iş sağlığının/çalışma standartlarının bozulmamış olması gerekir.

İşten ayrılma sebebi askerlik görevi neticesinde olabilir. Çalışan kişinin emeklilik için gerekli olan sigorta primini doldurmuş olması yahut da emeklilik yaşının gelmiş olması sebebi ile ayrılmış olması gerekir.

İşçinin ölmüş olması olabilir. Ve tüm bunlara son olarak da kadın çalışanın evlilik neticesinden işten ayrılması gerekmiş olabilir. Bu bağlamda yukarıda sayılan maddelerin biri yahut da bir kaçı sebebi ile işten ayrılmış olan bireyin kıdem tazminatı alma hakkı söz konusu olur.

İŞTEN RIZASI İLE AYRILANLAR VE KIDEM TAZMİNATI

İşçilerin kural olarak işten ayrılma sebeplerinin kendi rızaları dışındaki sebepleri kapsıyor olması gerekir. Fakat bu konunda bazı istisnaları söz konusudur. Bu bağlamda;

Askerlik sebebi ile

Sağlık sebebi ile

İşverenin iş etiği dışında kalabilir sayılacak davranışları ve çalışma koşulları oluşturması sebebi ile

Her ne olur ise olsun işçinin çalışma süresi bir yıl ve bir yılı aşkın ise; işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanmış olur.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA

İş sözleşmesinin, kıdem tazminatı alınabilecek koşullar çerçevesinde son bulması halinde işçilerin ve işverenlerin kıdem tazminatı hesaplama sürelerine geçilir. Burada bir yılı baz alarak; 12 aylık çalışma hizmeti sunmuş olan bir çalışanın alabileceği brüt kıdem tazminatı tutarı; bir aylık net kazancın altına düşemez.

Bu bağlamda hesaplamalar tam bir aylık kazanç üzerinden yapılır ve gereken kişiye bir yıllık çalışma karşılığında bir aylık kıdem tazminatı ödenir. Bir yılın üzerinde hizmet verenler için ise hesaplama bir yıllık oran üzerinden artışlar halinde olmalıdır.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR