BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Kıdem tazminatı nedir kiralık işçi alabilir mi?

Kıdem tazminatı işçilerin merak ettiği konulardan biri. Hangi durumlarda kıdem tazminatı alınır, kim tazminatı nasıl hesaplanır, kimler kıdem tazminatı alabilir? sorusu kafaları karıştırmaya devam ediyor. Kiralık işçi kıdem tazminatı alabilir?

Kıdem tazminatı nedir kiralık işçi alabilir mi?

Kiralık işçi düzenlemesiyle yılın belli dönemlerinde işçi alınabileceği için kıdem tazminatı alınması çok zor. Çünkü işçiler en fazla 8 ay çalışabilecek. Oysa kıdem hakkı için en az 1 yıl gerekiyor

Kıdem tazminatı nedir kiralık işçi alabilir mi?

Habertürk'te yer alan habere göre, Kamuoyunda "kiralık işçi" olarak adlandırılan özel istihdam büroları aracılığıyla "geçici iş ilişkisi" kurulmasına ilişkin yasa, çalışma yaşamına önemli değişiklikler getirecek. İşveren 12 ay işçi çalıştırmak yerine, yılın belli dönemlerinde kiralık işçi çalıştırabilecek.

Kıdem tazminatı nedir kiralık işçi alabilir mi?

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işyerinde bir yıl çalışma şartı bulunuyor. Geçici işçiler ise girdikleri işyerinde en fazla 8 aya kadar çalışabilecekler. Bir yıllık süreyi dolduramayacakları için çalıştıkları yerden kıdem tazminatı alamayacaklar. Kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için, bağlı bulundukları asıl işveren olan özel istihdam bürosu tarafından kesintisiz olarak farklı işyerlerinde yıl boyunca istihdam edilecek kadar şanslı olmaları gerekecek.

Kıdem tazminatı nedir kiralık işçi alabilir mi?

"Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi" olarak adlandırılan düzenleme, ilk defa 2003 yılında, 4857 sayılı İş Kanunu çıkartılırken gündeme geldi. Kanun henüz taslak halinde iken bu konu "Mesleki Faaliyet Olarak Ödünç İş İlişkisi" başlığıyla düzenlendi. Ancak sendikaların karşı çıkması üzerine o dönem bu düzenlemeden vazgeçildi. 2009 yılında çıkarılan bir torba kanuna konulan madde o dönem veto edilmişti.