Kıdem tazminatı sorunu çözülecek!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, '10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıkladı. Gazetecilerden gelen sorular üzerine kıdem tazminatının çözüleceğini açıkladı.
MEMURLAR - 10. Kalkınma Planı'nda, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla mevcut durumun tespiti ve mevzuat çalışması yapılacağı, bu kapsamda gerek Üçlü Danışma Kurulu'nda gerekse diğer sosyal diyalog mekanizmaları çerçevesinde konunun sonuçlandırılmasının sağlanacağı bildirildi.
Kalkınma Bakanlığının yayımladığı 10. Kalkınma Planı 2014-2018 dönemini kapsayan, 25 öncelikli dönüşüm programının 8'ine ilişkin eylem planı, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.
Program Koordinatörlüğünü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yaptığı, İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı Eylem Planı'na göre, Ocak-Aralık 2015 dönemi arasında, doğum izinlerinden sonra ebeveynlere çocuklarının ilkokula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı getirilecek.
Çocuk sahibi olan çalışanların doğum izninden sonra çocuğun ilkokula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı getirilmesine dönük bir mevzuat düzenlemesi yapılacak. Özel istihdam bürolarına, bu çerçevede ortaya çıkacak işgücü kaybını önlemek amacıyla geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek.
OYUN ODALARI ÇOĞALACAK
İŞKUR'un meslek kurslarına katılım sağlamaları şartıyla kadınların, çocuklarını bırakabilecekleri oyun odaları yaygınlaştırılacak.
Bu kapsamda, İŞKUR'un meslek kurslarına devam eden kadınların, çocuklarının gelişimlerini destekleyecek nitelikli bakımın etkinliklerle sağlanması amacıyla halk eğitim merkezleri bünyesinde tahsis edilecek mekanlarda oluşturulacak oyun odaları, kadın işsizliğinin ve okula gitmeyen çocuk nüfusunun yüksek olduğu pilot illerde oluşturulacak.
Daha sonrasında ise bu oyun odalarının ülke genelinde yaygınlaştırılması sağlanacak.
Kamu kurumlarında açılan kreş ve çocuk bakım evlerinin kapasitelerinin ve doluluk oranlarının saptanması için gerekli çalışmalar yapılacak. Kontenjan açığı bulunanların tespiti halinde diğer kamu ve özel sektör çalışanlarının bu imkandan yararlanabilmesini sağlamak amacıyla gerekli idari ve hukuki düzenlemeler yapılacak.
150 kadın çalışanı olan kamu kuruluşlarında ise kreş açılması veya dışarıdan hizmet satın alınması yaygınlaştırılacak.
Belediyelerin okul öncesi eğitim kurumu açabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler hazırlanacak. Bu kapsamda, 5393 sayılı Belediyeler kanununun 14. maddesinin (b) bendi kreşleri de içerecek şekilde yeniden düzenlenecek.
Ekonomik olarak yetersiz olan ailelerin çocuklarından, devlet anaokullarında katılım payı alınmamasına yönelik çalışmalar başlatılacaktır.
KADIN SAYISI DİKKATE ALINACAK
Çalışma hayatında kadın ve erkekler arasında eşit fırsatlar sunulması ile "babalık iznine" ilişkin mevzuatta gerekli değişiklikler yapılacak, bu konularda kamu ve özel sektör arasındaki uyumsuzluklar giderilecek.
Sosyal yardımlardan faydalanan kadınlar tespit edilerek, bu kadınlar için iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinin meslek edindirme faaliyetlerinde yoğunlaşması sağlanacak.
İş ve meslek danışmanlarının performansları değerlendirilirken, işe yerleştirdikleri kadın sayısı dikkate alınacak ve kadın erkek fırsat eşitliği yönünde bilgilendirilmeleri sağlanacak.
KIDEM TAZMİNATI SONUÇLANDIRILACAK
Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla mevcut durumun tespiti ve mevzuat çalışması yapılacak. Bu kapsamda gerek Üçlü Danışma Kurulu'nda gerekse diğer sosyal diyalog mekanizmaları çerçevesinde konunun sonuçlandırılması sağlanacak.
İşsizlik sigortasına hak kazanma koşullarının esnetilmesi ve yararlanma sürelerinin artırılmasına yönelik mevzuat çalışmaları yapılacak. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalar, kıdem tazminatı reformu ile eşzamanlı yürütülecek.
Fazla çalışma sürelerinin aşılması halinde işverenlere idari para cezası verilmesini sağlayan mevzuat düzenlemesi yapılacaktır.
İŞ ARAMAYA DEVAM EDENLERE İŞSİZLİK YARDIMI VERİLECEK
Çalışabilir durumdaki sosyal yardım alanlara iş görüşmesine gitmesi, işe girmesi ve devam etmesi halinde belli kriterler çerçevesinde ilave sosyal yardımlar verilecek ve aldığı yardımların bazıları belli bir süre devam edecek. İşsizlik ödeneği bittikten sonra iş aramaya devam edenlere işsizlik yardımı verilmesi sağlanacak.
Sosyal yardım alanlardan çalışabilecek durumda olanların geçerli bir sebep olmaksızın teklif edilen işleri kabul etmemesi veya aktif işgücü programlarına katılmamakta ısrar etmesi halinde faydalandığı yardımların nitelik ve nicelikleri değiştirilerek aldığı sosyal yardımlar kademeli olarak azaltılacak.
İstihdam teşviklerine ilişkin verilerin 3'er aylık dönemler itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilmesi sağlanacak.