Kıdem tazminatında yeni formül
Kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı nasıl alınır? gibi sorular işçiler tarafından merak edilmekte. 65.hükümetle birlikte kıdem tazminatı hesaplamada yeni bir düzenlemeye gidilirken öneriler de geliyor. İşte kıdem tazminatında Avusturya modeli.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, kıdem tazminatı konusunda Çalışma Bakanlığı'nın Avusturya modelini yerinde incelediğini ve bu modeli gerçekleştireceklerini söyledi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kıdem tazminatı konusunda Çalışma Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü ve daha önce kendilerinin de önerdiği Avusturya modelinin benimseneceği izlenimini aldığını söyledi.
Özdebir, kıdemin işverene yüzde 8 olan maliyetini de yarıdan fazla indirecek bir formül geliştirildiğinin kendisine iletildiğini kaydetti. Özdebir, "Bizim gündeme getirdiğimiz Avusturya modelini yerinde incelemişler. Bu modeli herhalde gerçekleştirecekler" dedi.
İŞÇİNİN HAKKI YARIYA DÜŞECEK
Türkiye'de halen işçiler, her bir yıllık çalışmalarının karşılığında bir aylık ücretleri tutarında kıdem tazminatı hakkı elde ediyor. Avusturya modelinde ise bir yıllık çalışmanın karşılığında 15 günlük ücretin karşılığı olan yarım maaş tutarında kıdem hakkı oluşuyor. Başkan Özdebir, Avusturya'da da başlangıçta 1 yıla 1 maaş kıdem uygulandığını, ancak son yaptıkları reformla bu tutarı 15 güne düşürdüklerini söyledi. Hükümetin Avusturya modelini aynen Türkiye'ye getirmesi halinde her çalışan için kendi adına kıdem fonu hesabı oluşturulacak. İşçinin kıdem hakkı yarı yarıya düşecek.
ÇALIŞANLAR VARSA BİZ VARIZ
Başkan Özdebir, kazanılmış hakların ne olacağı konusunda kendilerine bir bilgi gelmediğini belirtti. Kıdem tazminatının yılda 15 güne indirilmesine karşın fonda biriken paraya nema uygulanmasıyla kaybın azalacağını belirten Özdebir, "Çalışanlarımız varsa biz varız. İkimiz bir araya gelince değer yaratabiliyoruz. Çalışanlarımızın hak kaybına uğramasını istemeyiz" dedi.
AF DEĞİL, VERGİ TATİLİ İSTİYORUZ
Başkan Özdebir, iş dünyası olarak vergi affı değil, vergi taksitlerine bir süre ara verilmesini öngören 'vergi tatili' istediklerini söyledi. Hükümetlerin ekonominin en sıkıştığı dönemlerde göz boyamak için borçları yeniden yapılandırdıklarını belirten Özdebir, "Oysa piyasanın zaten sıkışık olduğu dönemde mükellefin vergi taksidini ödemesi zaten imkansız. Onun yerine büyümenin yüzde 4'ün altına indiği dönemlerde vergiyi tatil etmek lazım. Tatil olursa mükellef vergi taksidini örneğin 3 ay, 5 ay ödemez. Sonra artan taksitler halinde yeniden ödemeye başlar" dedi.