BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,98
ALTIN 3.006,68
İŞÇİ

KİT personelinin ücretine zam

KİT personelinin ücretleri coğrafi konum ve işin riskine göre değişiklik gösteriyor.

KİT personelinin ücretleri, 2016-2017 toplu sözleşme hükmü doğrultusunda, iki önemli detaya göre değişiyor. 

Devlet Personel Başkanlığının (DPB) uzun süredir KİT ücret sistemine ilişkiler çalışmalar yürüttüğü bilinmekteydi. Bir sendika temsilcisinin DPB'nin hazırlayıp onaya sunduğu karar taslağını paylaşmasıyla bazı önemli detaylar ortaya çıktı. 

GENEL OLARAK KİT SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÜCRET SİSTEMİ

KİT sözleşmeli personeli 399 sayılı KHK'ye tabi olarak istihdam ediliyor. Bu KHK'ye göre sözleşmeli personel temel ücret, başarı ücreti ve kıdem ücretinin toplamından oluşan bir sözleşme ücreti alıyor. Bunun dışında ek ödeme ve yabancı dil tazminatı gibi ayrı bazı kalemlerde ödemeler yapılabiliyor.

Başarı ücreti, temel ücret ve yabancı dil tazminatı temel ücret üzerinden oranlarla belirleniyor. Dolayısıyla temel ücretteki artışlar diğer kalemlere de yansımaktadır. Temel ücret ise DPB'nin teklifi üzerine Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararlarıyla belirleniyor.

TOPLU SÖZLEŞMEDE NE DİYOR?

Toplu sözleşmenin 39'uncu maddesinde "KİT'lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görev yapan sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin temel ücret gruplarının 31/1/2016 tarihine kadar yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapılacaktır." deniliyor.

Bu kapsamda çalışmanın DPB tarafından yapıldığı ve karar mercii olan YPK'ye sevk edildiği anlaşılıyor.

YENİ OLAN NE?

Taslakta üç yenilik dikkat çekmekte:

- Temel ücret grupları 5'ten 3'e düşürülmekte

- İş yerinin coğrafi durumu temel ücret hesaplanmasında dikkate alınacak,

- coğrafi durum gibi işin riski de temel ücret hesabında dikkate alınacak.

 KİT PERSONELİNİN COĞRAFİ DURUMU

Taslakta "Temel ücretler, üçüncü fıkra uyarınca tespit edilen tutarların Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde ikinci sınıf olarak belirtilen il ve ilçeler için yüzde 2'si, üçüncü sınıf olarak belirtilen il ve ilçeler için yüzde 3'ü, dördüncü sınıf olarak belirtilen il ve ilçeler için yüzde 4'ü, beşinci sınıf olarak belirtilen il ve ilçeler için yüzde 5'i, altıncı sınıf olarak belirtilen il ve ilçeler için yüzde 6'sı ilave edilmek suretiyle hesaplanır." deniliyor.

Buna göre sözleşmeli personel görev yerinin bulunduğu ilin/ilçenin durumuna göre yüzde 6 ya kadar fazla temel ücret alabilecektir. Taslağa göre 1. sınıf illerde ve ilçelerde görevli personel için fazla bir hesaplama yapılmayacaktır. Mülki İdare Amirleri Atama, Değerlendirme ve Yer değiştirme Yönetmeliğinde il ve ilçeler sınıflandırılmış durumda ve taslakta bu sınıflandırma esas alınmış. Böylelikle mahrumiyet bölgelerinde çalışanların teşvik edilmesinin düşünüldüğü anlaşılıyor.

KİT PERSONELİNİN İŞ RİSKİ

Taslakta "Temel ücretler, üçüncü fıkra uyarınca tespit edilen tutarların 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuatı çerçevesinde çok tehlikeli olarak sınıflandırılmış iş yerlerinde görev yapan personel için yüzde 6'sı, tehlikeli olarak sınıflandırılmış iş yerlerinde görev yapan personel içinse yüzde 3'ü ilave edilmek suretiyle hesaplanır." deniliyor.

Buna göre sözleşmeli personel iş yerinin tehlike sınıfının durumuna göre yüzde 6 ya kadar fazla temel ücret alabilecektir. Az tehlikeli işler içinse bir ilave öngörülmemiş. İş yerinin risk sınıfı 6331 sayılı Kanun çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilmektedir. Taslaktan daha riskli işlerde çalışanların teşvik edilmesinin düşünüldüğü anlaşılıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR