BIST 9.550
DOLAR 34,55
EURO 35,99
ALTIN 3.001,58
GÜNCEL

Koronavirüs aşılarının yapılacağı oda ilk kez görüntülendi!

Sağlık Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği yazıda, Covid-19 aşılamalarının yapılacağı hastanelerde alınması gereken tedbirler ve aşılamanın nasıl yapılacağına dair esaslar yer aldı.

Genelge doğrultusunda aşı uygulamalarının yapılacağı hastanelerde tedbirler alınmaya başlandı. Pandemi ile mücadelenin merkezlerinden Ankara Şehir Hastanesi'nde de bu kapsamda 25 adet aşı uygulama odası oluşturuldu.

MÜDAHALE ODASI OLUŞTURULDU

Hastanedeki aşı odaları görüntülendi. Aşı odaları, aşı için gelenlerin diğer hastalarla temas etmemesi için polikliniklerden uzak bir noktada oluşturuldu. Aşı olanlara, aşının ardından herhangi bir olumsuz durumda müdahale edilmesi için aşı odalarının yanında müdahale odası da oluşturuldu.

Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Bircan Kayaaslan, hastanede 25 aşı odası oluşturduklarını belirterek tüm koşulların aşılamaya uygun hale getirildiğini söyledi. Doç. Dr. Kayaaslan, aşı odalarının hastanedeki diğer polikliniklerden uzak, aşı için gelen hastaların temas etmeyeceği şekilde ayarlandığını bildirerek, şöyle dedi:

E-NABIZ ÜZERİNDEN RANDEVU ALINACAK

"Hastalar, güvenlik görevlileri tarafından refakat edilerek aşı odalarına getirilecekler. Öncelikle sağlık personeli ve 65 yaş üzerinde hastalar aşılanacak. Bunlar e-nabız üzerinden randevu alarak gelip aşılanabilecekler. Koşullarımız oldukça yeterli. Hastalar birbiriyle temas etmeyecek şekilde gelip aşılarını olabilecekler. Herkes randevu alarak gelecek. Kişiler sıra beklemeden işleyecek bu sistem. 65 yaş üstü olanlar aile sağlığı merkezinde de aşılarını olabilecekler. Buraya geldikten sonra her seferinde bir kişi odaya alınacak."

"ALERJİ DURUMUNDA MÜDAHALE ETMEK AMACIYLA..."

"Bu odalarda aşıları yapılacak. Sonra da herhangi bir olumsuzluk olmadan aşı olan kişiler hastaneden ayrılmayacaklar. Yan etki durumunda ya da alerji durumunda müdahale etmek amacıyla 15 dakikalık sürenin hastanede ya da aile sağlık merkezinde geçirilmesi öneriliyor. Olumsuzluk yaşanması halinde aşı polikliniklerinin hemen yanında müdahale odası var. Bunun için de her türlü olaya müdahale edecek şekilde ilaç bulunduruyoruz" dedi.

25 AŞI UYGULAMA ODASI OLUŞTURULACAK

Bakanlığın genelgesi doğrultusunda yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5, bin ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası oluşturulacak. Her 10 aşı uygulama odası için 1 sorumlu hekim görevlendirilecek.

"AŞILAMA SABAH 08.30'DAN 24.00'A KADAR SÜRECEK"

Covid-19 aşılarının ülkemizdeki uygulama süreci ve aşı odaları hakkında bilgi veren Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, "Vatandaşlar aşı olmak için Aile Sağlık Merkezlerine veya hastanelere başvuru yapabilecek ve aşılama sabah 08.30'dan 24.00'a kadar sürecek" dedi.

Aşı başvurularının hastane başvuru sistemine benzer bir şekilde olacağını ifade eden Prof. Dr. Güner, "Aşı uygulaması için vatandaşlarımız öncelikle E-Nabız sisteminden randevu oluşturmaları gerekiyor. Randevu sırasında hangi gün ve saatin boş olduğu sistemden gözükecek ve sesli yanıt sistemi de yanıtlayacak. Randevuyu oluşturduktan sonra aşı uygulama merkezlerinde 08.30-24.00 saatleri arasında kendisine atanmış saatte orada bulunması gerekmektedir'' şeklinde konuştu.

"AŞI OLAN VATANDAŞLARIMIZ 15 DAKİKA GÖZETİM ALTINDA TUTULACAK"

Aşı olan vatandaşların sosyal mesafe kuralına uygun olarak bir bekleme planı oluşturulduğunu belirten Güner, "Aşı odası havalandıktan ve temizlendikten sonra diğer aşı olacak vatandaşın sadece tek bir kişi olarak içeriye alınması gerekmektedir. Aşı olduktan sonra vatandaşların bekleme süreleri için uygun alanlar oluşturduk. Bu alanda bekleyen vatandaşların her ihtimale karşı olası bir olumsuzluk görülmesi üzerine müdahale odalarında gözetim altında tutulacak. Ülkemizde iki doz olarak 17 bin gönüllüye aşı uygulaması yapıldı ve herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmadı" ifadelerini kullandı.

Aşı randevu sisteminin diğer poliklinik randevu sistemine benzer şekilde uygulanacağına değinen Prof. Dr. Güner, "Randevu sistemi normal hastane randevu sistemiyle benzerlik gösteriyor. Ayrıca Bakanlığımızın üzerinde çalıştığı ve yakında tamamlanması beklenen ve aşılama çalışmaları hakkında bilgilendirme amaçlı olacak bir web sayfası da vatandaşların hizmetine sunulacak'' değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR