Köy ve mahalle muhtarların sigortalılığı ile ilgili bilinmeyenler
Köy ve mahalle muhtarları otomatikman 4/b sigortalısı sayılıyorlar. aynı zamanda bağımsız çalışması olan veya hizmet akdine tabi çalışması olan muhtarlar için sigortalılık durumu farklı değerlendiriliyor.
Köy ve mahalle muhtarları otomatikman 4/b sigortalısı sayılıyorlar. aynı zamanda bağımsız çalışması olan veya hizmet akdine tabi çalışması olan muhtarlar için sigortalılık durumu farklı değerlendiriliyor.
2108 sayılı Kanun gereğince sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan, gerek 5510 sayılı Kanun ve gerekse SSK, Bağ-Kur, Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık ve/veya gelir almayan köy ve mahalle muhtarlarının 4/b (;Bağ-Kur) sigortalısı sayılmaları gerekiyor.
MUHTARLARIN SİGORTALILIĞININ BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ
Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıklarının Muhtar seçildiklerine ilişkin mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren il veya ilçe mülki amirliklerince onbeş içinde SGK’ya bildirilmeleri gerekiyor. Aynı şekilde muhtarlık görevinin bittiği tarihten itibaren yine il veya ilçe mülki amirliklerince ve sigortalılarca on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle bildirilmesi gerekiyor.
Köy ve mahalle muhtarlarından aynı zamanda gelir vergisi mükellefliğinden dolayı 4/b sigortalısı durumunda olanlar muhtarlıkları sona ermesine rağmen ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmiyor.
SSK'LI OLARAK ÇALIŞAN MUHTARLARIN DURUMU
Muhtarlardan aynı zamanda hizmet akdi ile çalışmaya başlayanların sigortalılıklarının çalışmaya başladıkları tarihten bir gün önce sona ermiş sayılıyor.
MUHTARLIK BORÇLANMASI
2108 sayılı Kanunun 5 inci maddesi gereğince muhtar sigortalıların 1479 sayılı Kanun gereğince yaptıkları muhtarlık süresi borçlanması 5754 sayılı Kanunla 08.05.2008 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldığından, 10.09.1977 tarihinden önce muhtarlıkta geçmiş süreler borçlandırılamıyor.
MUHTARLARIN RAPOR PARASO VE SÜREKLİ İŞGÖRMEZLİK GELİR HAKKI
Yürütmekte olduğu iş nedeniyle iş kazasına uğrayan muhtarlar, bu iş kazası nedeniyle yatarak tedavi gördükleri süre veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları süre için geçici iş göremezlik ödeneği (Rapor parası) alma hakkına sahipler.
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik (özürlülük) nedeniyle, SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden, SGK Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az yüzde 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen muhtarlara da sürekli iş göremezlik geliri bağlanması mümkün bulunuyor. Muhtarların geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri alma haklarından faydalanabilmeleri için, GSS primi dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.
Kadın muhtarın doğum yapması halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde adına en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış olması ve genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması koşuluyla, istirahat raporu aldığı doğumdan önceki sekiz hafta (çoğul gebelik halinde on hafta) ve doğumdan sonraki sekiz hafta olmak üzere toplam 16 (çoğul gebelik halinde 18) haftalık sürede, çalışmadığı her gün için, kendisine geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi de mümkün bulunuyor.
Ayrıca, kadın muhtarın veya “erkek muhtarın sigortalı olmayan eşinin” doğum yapması halinde, çocuğun yaşaması ve doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış olması, ayrıca sigortalının GSS primi dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının olmaması koşuluyla doğum tarihinde geçerli olan emzirme ödeneğinin de ödenmesi gerekiyor.
Muhtarların iş kazası, meslek hastalığı ve analık halleri haricinde maruz kaldıkları rahatsızlık, hastalık veya kaza durumlarında ise SGK’ca geçici işgöremezlik ödeneği ödenmiyor, sadece tedavi giderleri karşılanabiliyor.
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.