BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,14
ALTIN 2.966,05
İŞÇİ

Kozlu'daki grizu faciasının 23'üncü yılı!

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'deki grizu faciasında ölen 263 maden işçisi için anma töreni yapıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde, 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi törenle anıldı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük iş kazalarından birinin Kozlu'da yaşandığını söyledi.

Grizu faciasında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyen İnan, "Bizler, yaşadığımız bu acıyı sizlere anlatmalıyız ki birer ibret olsun, ders alınsın ve bunları bir daha yaşamayalım. Bu acıların yaşanmaması için yapılması gereken, iş sağlığı ve güvenlik kurallarına harfiyen uymak ve birbirimizin koruyucusu kollayıcısı olmaktır. Madencilik son derece tehlikeli bir iştir. Yasalarla da böyle tanımlanır. Dolayısıyla madenci, madencinin gözetmenidir" diye konuştu.

İnan, madencilerin çalışma koşularının çok farklı olduğuna, diğer işlere benzemediğine dikkati çekti.

Bu tür kazaları anarken hep alınması gereken dersleri çıkardıklarını dile getiren İnan, "Sizler bizim için çok kıymetlisiniz. 'Bir şey olmaz' mantığını hiçbir zaman çalıştırmayın, iş sağlığı ve güvenliği konularına dikkat edin" dedi.

"İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMİYOR"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise dünyanın en zor mesleğinin madencilik olduğunu, yaşayarak öğrendiklerini belirtti.

Her acıdan dersler çıkardıklarını ve dünyadaki gelişmeleri yakından izleyerek daha sağlıklı ve güvenli şartlarda çalışmanın yollarını aradıklarını vurgulayan Alabaş, taşeronlaşmaya karşı yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını savundu. Alabaş, şöyle konuştu:

"Bizler ülkenin taş kömürü zenginliğini üretmek ve yer üstüne çıkararak ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Bu mücadeleyi verirken de sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışmayı arzuluyoruz. Türkiye'nin yıllık yaklaşık 26 milyon ton taş kömürü ihtiyacı var. Kömür burada var. TTK'nın kurulu kapasitesi 5 milyon ton ama yeterince üretemiyoruz. Neden? Çünkü işçi açıkları giderilmiyor. Kurum yöneticileri uyarılarımızı kulak ardı ediyor. Ülkenin taş kömürü ihtiyacının büyük bir bölümünü dışarıdan alıyorlar. Kömür ithal eden birileri para kazanırken ülke ve millet olarak biz kaybediyoruz. Kurum, 2013 yılı sonu itibarıyla acilen ihtiyaç duyulan işçi sayısının 3 bin 200 olduğunu ilgililere bildirdi ve talepte bulundu ama bu talepler ciddiye alınmıyor."

Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu da Zonguldak'ın sanayi anlamında Türkiye'nin bütün vilayetlerinden alacağı olduğunu, madencilere herkesin borcunun bulunduğu dile getirdi.

MADEN FACİASINDAN YARALI KURTULAN İŞÇİLER

Grizu faciasından yaralı kurtulan ve daha sonra emekliye ayrılan madencilerden Mustafa Bozacıoğlu (60), yaşadıkları acı unutmalarının mümkün olmadığını anlattı.

Olay gününü hatırlatan Bozacıoğlu, "Önce siyah bir toz ve alev, sonrası bir patlama meydana geldi. Tozdan bir yere çıkamadık. Allah bir daha o günleri yaşatmasın. O faciadan sonra bizlere sahip çıkan olmadı. Bizler kendi haklarımızı kendimiz aradık" diye konuştu.

Hasan Bozacıoğlu (61) da faciadan vücudunun çeşitli yerlerinden yanıklarla kurtulduğunu, gözlerini hastanede açtığını ifade etti.

Faciadan yaralı kurtulan işçilere birer madenci heykeli hediye edildikten sonra olayda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR