BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,99
ALTIN 3.002,58
İŞÇİ

KPDK toplantısında memura 657 reformu müjdesi

KPDK Kasım ayı toplantısında milyonlarca kamu görevlisinin beklentisi olan 657 reformu da görüşüldü. Peki KPDK toplantısında hükümetin getirdiği teklifler neler? İşte tüm detaylarıyla KPDK toplantısı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu Başkanlığında dün gerçekleştirilen Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında, memurun merakla beklediği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu reformu ve iş güvencesi masaya yatırıldı.

Memurun kaderini etkileyen KPDK toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda, 1 Kasım seçimleri öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun da vurguladığı 657 sayılı Kanunda yapılması gereken reform ihtiyacı da ele alındı.

GÜNDEM: 4C'LİLER, CUMA NAMAZI İZNİ...

Takvim'de yer alan habere göre, Bakan Soylu, toplantının açılışında, "Kamu yönetiminin etkinliğinin ve verimliliğinin çağın ruhuna uygun bir hale getirilmesi bizim zorunluluğumuzdur. Bunu hep beraber sağlayacağız" dedi. Son toplu sözleşmede oransal artışın yanında sosyal haklarla ilgili taleplerin de görüşüldüğünü, aktaran Soylu, bunlardan 4C'liler, Cuma namazı izni, fiili hizmet süresi ve KİT'lerde yıllık izinlerin devriyle ilgili çalışmalara başlandığını belirtti.

Memurların hayatını değiştirecek yeniliklerin bazıları şöyle: 

* Kamu görevlilerinin grev ve siyaset hakkına ilişkin yasaklara son verilsin. 

* Disiplin cezalarının affına ilişkin yasal düzenleme yapılsın. 

* Fiili hizmet zammından (yıpranma tazminatından) yararlanan kamu görevlilerinin kapsamı genişletilsin. Toplu sözleşmede fiili hizmet zammı kapsamında yer alacak kamu görevlilerinin belirlenmesi amacıyla bilim kurulu oluşturulması yönünde uzlaşma sağlandı. 9 adet ön komisyon oluşturuldu. Sağlık çalışanları, belediyelerde itfaiye ve zabıta personeli vb. kadro ve unvanlar başta olmak üzere yürütülecek çalışmalar kapsamında kamu görevlilerinin fiili hizmet zammı konusundaki beklentilerini karşılayacak önerilerimize göre düzenleme yapılsın. 

* Yardımcı hizmetler sınıfı ek göstergeden yararlansın ve ek gösterge oranları artırılsın. 

* Yıllık izinler iş günü esasına göre düzenlensin. 

* İşçilikte geçen süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilsin. 

*Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde değişiklik yapılsın, yasaklar kaldırılsın. 

* 4C'li personel, 4B'li personel ve memur kadrosuna ait işleri gören yüksek öğretim mezunu işçiler kadroya geçirilsin. 

* Kadro derece ve kademe sınırlaması kaldırılsın. 

* Kadroya geçirilen sözleşmeli personele yönelik 5 yıllık kurumlar arası nakil yasağı kaldırılsın. 

* 793 lira doğum yardımı ödeneği verilsin. Kreş hizmeti sunulamayan işyerlerinde görev yapan kamu görevlilerine kreş yardımı ödeneği verilsin. Evlenme yardımı ödeneği hayatın gerçeklerine uygun olarak verilsin. 

* Cuma namazı vaktini de kapsayacak şekilde öğlen dinlenme sürelerinin artırılmasına ilişkin yönetsel düzenleme hazırlıklarının, en geç 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek şekilde sonuçlandırılması. 

EMEKLİLER İÇİN KRİTİK ÖNERİ

MEMUR-SEN, toplantıda, emekli kamu görevlilerine ilişkin 3 talebi de KPDK'ya taşıyarak "Emeklilerin sendika kurma ve mevcut sendikalara üye olmasına imkan sağlayacak bir düzenleme yapılsın. Emekli kamu görevlileri fiilen çalıştıkları dönemde yararlandıkları aile (eş ve çocuk) yardımından emekli oldukları dönemde yararlanamamaktadır. Kamu görevlileri emeklilerine aile yardımı ödenmeli. Emekli kamu görevlilerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve bankalar ile yetkili konfederasyonun katılımıyla yürütülecek görüşmeler perspektifinde maaş promosyonu ödenmesi sağlansın." diye öneride bulundu.
"



SOYLU KPDK TOPLANTILARININ ÖNEMİNİ ANLATTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, KPDK toplantılarının kamu çalışanlarının ve çalışma hayatının sorunlarının çözülmesi bakımından son derece önemli olduğunu belirterek, “Kasım ayı KPDK toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. Bu masa yıllardır yapılan reformların hayata geçmesini sağlaması bakımından son derece önemlidir. Ortak akıl çerçevesinde ülkemiz insanlarının rahatı ve refahını arzu ediyoruz. Bakanlık görevim boyunca çalışma hayatında reformlar yapmak adına gayret sarf edeceğim. Bu masada ortak akıl etrafında güzel çalışmalara imza atacağımıza inancım sonsuzdur. KPDK toplantımızın tüm paydaşlarımıza ve tüm ülkenize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

MEMUR SEN GENEL BAŞKANI YALÇIN: LİDER OLMAK ZORUNDAYIZ

Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gelir dağılımı, adil paylaşım ve iş güvencesinin olmazsa olmazları olduğunu belirterek, “Belli alan ve konularda ise öncüsü ve lideriyiz. Öyle de olmak zorundayız. Bu bağlamda, elbette beli konularda kırmızı çizgilerimiz var. Bunları, bugün yeniden ifade etmeye ihtiyaç duymuyoruz. Kırmızı çizgilerimiz yanında tartışmaya, paylaşmaya, fikirlerimizi, önerilerimizi aktarmaya, talep ve tekliflerimizle mevcudu değiştirmeye, mümkün ve muhtemeli hayata geçirmeye dönük konu başlıkları da var" şeklinde konuştu. Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, memurun iş güvencesinin tartışılmasını doğru bulmadıklarını, böyle bir şeyin yapılması halinde 2 milyon 600 bin memurun sokaklara döküleceğini ifade etti. Koncuk 657 sayılı yasada memurun iş güvencesi diye de bir şey olmadığını, sadece keyfi olarak atılmayı engelleyen maddeler bulunduğunu belirtti. Koncuk, memur ve emeklilerin bu yılın sonunda enflasyon 6.1’i aşarsa fark alabilecekken şimdi ancak 7.9’u aşarsa enflasyon farkı alabileceğini bildirdi. KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, sınırlı iş güvencelerini kaldırma girişimlerinin yeniden başladığını söyledi. Köse, bakanın Türkiye’nin büyümesinden söz ettiğine işaret ederek, “Kimse kusura bakmasın ama kamu emekçileri açısından ortada ne bir pembe tablo var, ne de tarihi başarılar” dedi. Köse, iş güvencesine karşı atılacak adımlar karşısında memur konfederasyonlarıyla işçi konfederasyonlarının ortak hareket etmesi gerektiğini anlattı.



TOPLANTIDA KİMLER YER ALDI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, KESK Eş Genel BaşkanıŞaziye Köse, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcilerinin katıldığı yılın ikinci KPDK toplantısında, geçtiğimiz Ağustos'taki toplu sözleşmede uzlaşılan düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi konusu görüşülürken; pek çok talep de ele alındı.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR