KPSS 2015 yılında kalkacak mı?
Kamu kurum ve kuruluşlarına personel alımında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kalkacak mı? KPSS 2015'te yapılacak mı? KPSS 2015 yılında kalkacak mı? KPSS kalkıyor mu? KPSS 2015'te var mı?
KPSS son dakika haberleri BURADA
AKP Hükümeti’nin, Bülent Ecevit döneminde uygulamaya konulan ve kamu kurumlarına elaman alımları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) örtülü olarak kaldırma planı hazırladığı ortaya çıktı. Hazırlanan plana göre ilk etapta Başbakanlık, Hazine, Maliye gibi kritik kurumlardaki elaman alımlarında KPSS şartı kaldırılacak. Sınavları kurumlar yapacak; ancak bu kez sözlü sınavın ağırlığı yüzde 70 olacak. Bu da, torpili olan adayların, işe alınmalarını sağlayacak. Taraf gazetesinden Hüseyin özay’ın haberine göre;
KPSS’yi tasfiye “eylem planın” ayrıntıları şöyle:
GEZİ’DEN SONRA HAZIRLANDI
KPSS sınavının kaldırılmasına yönelik projenin hazırlanmasında, Gezi Parkı eylemleri ve 17 Aralık operasyonu etkili oldu. “Paralel yapı” ile mücadele kapsamında, ODTÜ, Siyasal Bilgiler, İTÜ ile Cemaat’e yakın okullardan mezun olan öğrencilerin, kamu kurumlarına girişinin engellenmesi için formül arayışlarına girildi. Bu çalışmalar çerçevesinde, KPSS’nin örtülü olarak kaldırılmasını öngören bir eylem plan oluşturuldu. Planın hayata geçmesi halinde, sözkonusu okullardaki öğrencilerin, kamu kurumlarına girişleri büyük ölçüde engellenmiş olacak. Mevcut sistemde kamu kurumları, personel alımlarını KPSS’de belirli puan almış adaylar arasından gerçekleştiriyor. Bazı kurumlar, KPSS sınavını kazanan adayları, tekrar yazılı ve sözlü sınava alıyor. Yani, bir adayın işe yerleşmesi için önce KPSS’den iyi puan alması gerekiyor. Aynı aday ayrıca, kamu kurumlarının açtığı yazılı ve sözlü sınavlardan da başarılı olursa kamuda işe girebiliyor.
“Gizli tutulan” KPSS’yi kaldırma eylem planına göre, KPSS sınavı kaldırılmayacak. Ancak kamu kurumlarının, KPSS’yi kazanmış adaylardan personel alımı yapması şartı kaldırılacak. Yani kamu kurumu, yazılı ve sözlü sınavını kendisi yapacak. Bu sistem ilk olarak, A Grubu kadrolar ve üniversite mezunları için uygulanacak. Görünürde KPSS devam edecek. Ancak zorunluluk kalktığı için KPSS’den alınan puanlar A Grubu kadrolarda çok fazla önemli olmayacak. A Grubu kadrolar, devletin üst kademesini teşkil eden, Başbakanlık, Hazine, BDDK, Maliye gibi kritik kurumlardaki kadroları içeriyor. Yeni getirilen sistem ile A Grubu’nda yer alan ve şu an KPSS’nin en zor sınavlarından 90’ın üzerinde puanlarla girilebilen Başbakanlık, Genel Müdürlükler, Hazine, Merkez Bankası, Bakanlıkların uzman ve üstü kadroları, müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıkları gibi kadrolar için her kurum kendisi sınav düzenleyecek. Tasfiye planının ikinci aşamasında ise sözlü sınav ağırlığının arttırılması yer alıyor. Buna göre, uzman alımlarında yazılı ve sözlü sınav yapılacak. Ve her iki sınavın ortalaması alınacak. Ancak burada, yazılı sınavın ağırlığı yüzde 30, sözlü sınavın ağırlığı ise yüzde 70 olacak. Böylece, torpillilerin önü açılacak. Bu konudaki düzenleme kurumlara yetki verilerek yapılacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda ilk kez atanacaklarla ilgili yönetmelik değişikliği konusunda sunum yaptı. Çelik'in, kamuda çalışanlara mecburi hizmet niteliğinde maddeler içeren çalışması tartışılırken, Başbakan Erdoğan, personel alımına ilişkin tüm KPSS sistemini değiştiren çalışma yapılması talimatı verdi.
ZORUNLU HİZMET
Hükümetin gündemine zaman zaman gelen KPSS sınavının değiştirilmesi yeniden gündeme taşındı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın öğretmenler açısından farklı bir sınav sistemi getirilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını açıklamasının ardından, tüm kamu personel sınav sisteminin değiştirilmesi ve bu konudaki yetkinin bakanlıklara verilmesi tartışmaya açıldı. Geçen pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında sunum yapan Çelik, kamuda ilk kez işe başlayacaklarla ilgili yönetmelikte yapmayı planladıkları çalışmaları anlattı.
Çelik'in hazırladığı yönetmelik değişikliğinin ana unsurunu, ilk kez kamuda işe başlayanların bulundukları yerde en az 3 yıl görev yapması da yer alıyor. Yapılan çalışmaya göre, bir kamu çalışanı işe başladığında bir kez kurum değiştirme hakkına sahip olacak. Kamu personelinin, kişisel tercihlerine bağlı olarak kurum değiştirmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeye gerekçe olarak, bazı kurumlarda iş ve ücret farkı nedeniyle yoğunluklar yaşanırken, bazı kurumlarda özelikle uzman personel açığının yaşanması gösterildi.
Bu çalışma yapılırken, Erdoğan, düzenlemenin sadece kamuda ilk kez işe başlayanlar açısından değil, tüm KPSS sistemi için yapılması gerektiğini söyledi. Personelin çalışacağı alanın ihtiyaçlarına göre sorulara yanıt vermesi ve kişisel becerilerinin de dikkati alınması için KPSS yerine bakanlıkların ayrı ayrı sınav yapmasının önünün açılması tartışıldı.
KPSS yerine bakanlıklar kendi sınavını yapacak
Hükümet, devlete memur alımında uygulanan merkezi sınav KPSS'yi kaldırmaya hazırlanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yapılan çalışma kapsamında merkezi sınav sistemi yerine bakanlıklara kendi sınavlarını yapma hakkı verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in son Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlık çalışmalarına ve Meclis'e sevk edilmek üzere hazırlanan yasa taslakları hakkında bilgi verdi.
Sunumdaki en önemli konulardan birini Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu dönemde uygulanmaya başlayan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili yapılan hazırlık oluşturdu. Bu sisteme göre devlete alınacak personel ile ilgili belli aralıklar ile ÖSYM tarafından sınav yapılıyor. Atamalar bu sınavda en yüksek puanı alandan aşağıya doğru sıralanarak yapılıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın isteği doğrultusunda başlayan çalışma kapsamında KPSS sınavı kaldırılacak. Bakanlıklar ve diğer kamu kurumları ÖSYM tarafından yapılan tek bir sınav ile personel olması dönemi sona erecek. Yapılan çalışmaya göre merkezi sınav sistemi yerine tüm bakanlık ve kurumlara kendi ihtiyaçlarına göre alacakları personel için sınav yapma hakkı verilecek. Üzerinde çalışılan her kurum alacağı personel için kendi sınavını açıklayacak. Alınacak personel için duyuru yapılacak. Başvurunlar kurumun ihtiyaç duyduğu kadroya uygun soruların yer aldığı yazılı sınava girecek. Gerek duyulursa sözlü sınav da sözkonusu olacak. Memur olarak göreve alınanların özlük hakları ve çalışma şekilleri ile ilgili de bazı düzenlemeler gündeme gelecek. Sınav kazanıp ataması yapılan bir kişi atandığı yerde en az 3 yıl çalışmak zorunda olacak.