Kürtaj masraflarını devlet karşılayacak
Başbakan Erdoğan'ın kesin bir dille karşı çıktığı kürtaj için yeni bir düzenleme geldi. Kürtaj, SUT listesine alındı. Buna göre, 10 hafta ve öncesi gebelikler isteğe bağlı sonuçlandırılırsa da masrafları devlet karşılayacak.
MEMURLAR- Türkiye’de yasaklanıp yasaklanmayacağı büyük tartışmalara neden olan kürtajda kritik bir değişikliğe gidildi.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, kürtaj, Resmi Gazete’de dün yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile giderleri devlet tarafından karşılanan sağlık hizmeti listesine resmen girdi. 10 haftalığa kadar olan gebeliğini kendi isteğiyle sonlandırmak isteyen sigortalıların hastane masrafı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak.
DEVLET 191 LİRA ÖDEYECEK
Devletin ödeme yaptığı sağlık hizmetleri listesine, “Dilatasyon ve kürtaj (10 haftadan küçük)” ibaresi eklendi. Tebliğe göre SGK, kendi isteğiyle kürtaj yaptıran sigortalılara 191 lira tedavi masrafı ödeyecek. Bu ödeme kamu, üniversite ya da özel hastane gibi sağlık kurumlarına yapılacak. Kürtajın devlet hastanelerinde yapılması halinde sigortalı hiçbir ek ödeme yapmayacak. Özel ve üniversite hastaneleri ise, SGK’dan alacakları 191 liranın yanı sıra, sigortalıdan 382 liraya kadar ilave ücret talep edebilecek.
SAĞLIK BAKANLIĞI İSTEDİ, OLDU
Kürtajın SUT kapsamına alınması talebinin Sağlık Bakanlığı’ndan geldiği belirtildi. Jinekolog derneklerini dikkate alan Sağlık Bakanlığı’nın, “Kürtaj masraflarının karşılanmaması merdiven altı, sağlıksız uygulamalara yol açıyor” uyarısı üzerine kürtajı SUT’a dahil ettiği öğrenildi.
10 HAFTADAN ÖNCE YASAL AMA...
Türkiye’de kürtaj, mevcut yasalara göre 10 haftanın altındaki gebelikler için uygulanabiliyor. 10 haftanın üzerindeki gebeliklerde kürtaj yaptırmak suç. Bugüne kadar, 10 haftanın altındaki gebeliklerde ‘isteğe bağlı olarak’ gebeliğe son verilmesi halinde, tüm hastane masrafları vatandaşlar tarafından karşılanıyor, devlet hiçbir ödeme yapmıyordu.
Üniversitelerde hoca parası iki katına çıktı
SUT’ta yapılan yeni değişiklikle, üniversitelerde hocalara yapılacak ödemeler iki kat artırıldı. Üniversite hocalarına mesai saati dışında muayene olan sigortalılar, normal poliklinik tarifesinin iki katına kadar ek ücret ödeyecek. Örneğin kardiyoloji hocasına muayene olan bir hasta, hastanenin uyguladığı 68 lirayı değil, iki katı olan 136 lirayı ödeyecek. Hastadan alınacak toplam ek ücret, ameliyat parası dahil asgari ücretin iki katını, yani 2 bin 142 lirayı geçemeyecek. Kemik iliği tedavisinde yapılacak ödemenin süresi de 60 günden 90 güne çıkarıldı. Buna göre, kemik iliği tedavisi gören hastalara, 15 gün tedavi öncesi, 90 gün de tedavi sonrası olmak üzere yapılan tüm sağlık giderlerini SGK karşılayacak. Ayrıca, fizik tedavide SGK’nın karşıladığı tutar 11 liradan 15 liraya çıkarıldı.