BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,34
ALTIN 2.933,48
ÖĞRETMEN

Kürtçe eğitime yeni formül bulundu

Demokratikleşme paketinin de en önemli maddeleri arasında yer alan anadilde eğitim yasasında Kürtçe ile ilgili ayrıntılar kesinleşmeye başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) önümüzdeki aralık ayında sunulacak olan ve demokratikleşme paketinin de en önemli maddeleri arasında yer alan anadilde eğitim yasasında Kürtçe ile ilgili ayrıntılar kesinleşmeye başladı.

Kürtçe öğretmenleri ne zaman atanacak?

Hazırlanan taslağa göre Kürtçe ilkokulda olmayacak. ilk 8 yıl boyunca tüm dersler zorunlu Türkçe işlenecek. Kürtçe eğitim ancak lise seviyesinde özel okullarda ve belirli derslerle sınırlı olacak.

Kürtçe eğitimle ilgili en büyük sıkıntı Anayasa'nın "Türkçe'den başka hiçbir dil eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak öğretilemez ve okutulamaz" şeklinde düzenlenen 42. maddesiyle ilgili. Bu madde değiştirilmeden okullarda Kürtçe eğitim yapılamayacağından hareketle bir başka formül bulundu.

NASIL FORMÜL BULUNDU?

Bu formül de 2923 sayılı Yabancı Dilde Eğitim ve öğretim Kanunu ile 5580 sayılı özel Eğitim Kurumları Kanunu'nda değişiklik yapmak. Bununla ilgili düzenleme aralık ayında Meclis'e gelecek. Buna göre öncelikle 2923 sayılı Kanun'a eklemeler yapılacak. Tıpkı İngilizce, Fransızca, Almanca, Japonca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Çince ve Arapça dillerinde olduğu gibi Bakanlar Kurulu "Kürtçe"yi de yabancı dil olarak kabul edecek. Hangi dillerde ve lehçelerde eğitim yapılabileceğini belirleyecek. Böylece bu dilde eğitim yapılmasının yolu açılacak özel öğretim kurumları yönetmeliğinde de yine aynı türde değişiklik yapılacak.

YALNIZCA SAYISAL DERSLER

Ancak tüm dersler Kürt işlenemeyecek. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Dili Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Sosyal Bilgiler, Din Kültün Ahlak Bilgisi dersleri ve Türk kültürüyle ilgili diğer dersler Kürtçe eğitim vermek üzere kurulacak ortaöğretim kurumlarında da yalnızca Türkçe olarak okutulacak. Buna karşılık tıpkı yabancı dilde eğitim yapan diğer liseler gibi matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi fen ile sayısal dersler Kürtçe işlenebilecek.

KÜRTÇE HAZIRLIK OLACAK

Anadilde eğitim için ilk uygulama 2014-2015 öğretim yılında başlayacak. İlk aşam yalnızca lise seviyesinde özel okullarda Kürtçe yerel dil ve lehçelerde eğitim yapılacak. Bunun için de tıpkı İngilizce Almanca, Fransızca gibi dille eğitim yapan liselerde olduğı gibi hazırlık sınıfları açılacak Hazırlık sınıfını tamamlayan öğrenci, 9. sınıftan itibaren fen ve matematik dersleri başta sayısal dersleri Kürtçe ve farklı dil ve lehçelerde işlemeye başlayacak.

Bu formül de 2923 sayılı Yabancı Dilde Eğitim ve öğretim Kanunu ile 5580 sayılı özel Eğitim Kurumları Kanunu'nda değişiklik yapmak. Bununla ilgili düzenleme aralık ayında Meclis'e gelecek. Buna göre öncelikle 2923 sayılı Kanun'a eklemeler yapılacak. Tıpkı İngilizce, Fransızca, Almanca, Japonca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Çince ve Arapça dillerinde olduğu gibi Bakanlar Kurulu "Kürtçe"yi de yabancı dil kabul edecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR