BIST 8.864
DOLAR 34,29
EURO 37,33
ALTIN 3.035,50
ÖĞRETMEN

Kürtçe öğretmenleri atanacak mı?

Okullarda Kürtçe seçmeli ders olarak verilemeye başlanacak ama Kürtçe öğretmenleri hala atama bekliyor. Sınıflarda Kürtçe öğretmeni yok, öğretmenler ise mağdur ve umutla atama bekliyor.

Geçen sene Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Yaşayan Diller ve Lehçeler adıyla müfredata eklenen Kürtçe, okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başladı. Türkiye genelinde 24 bin 373 öğrenci Kırmançi ve Zazaki dillerini seçti. Öğrencilerin derse olan talepleri öğretmene olan ihtiyacı da beraberinde getirdi.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı ise geçen yıl, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Dicle, Bingöl ve Muş üniversitelerinden 900 öğrenciye 1 yıllık Kürtçe eğitimi sonrasında atama yapılacağını söyledi. Ancak atama yapılmadı. Demokratikleşme paketiyle birlikte Kürtçe dersinin sadece özel okullarda verilecek olması, devlet okullarında görev almak isteyen öğretmen adaylarının önünü kapamış durumda.

Eylül ayında mezun olan ve ataması yapılmayan Yunus Aslan 'medyaya malzeme yapıldıklarını' söylüyor. Diğer bir ataması yapılmayan aday ise Engin Arin, Yunus Aslan'dan farklı düşünmüyor. Arin, Harran Üniversitesi Edebiyat bölümünden mezun. İlk başlarda formasyon eğitimi alamadığı için KPSS'ye hazırlanamamış, okuduğu bölümden öğretmen olamayacağını anlayınca Mardin Artuklu Üniversitesi'ne Kürtçe öğretmeni olma hayaliyle gelmiş.

"ÖĞRETMENLİK YAPMAK BENİM HAKKIM"

Arin, "Sene başında bizlere formasyon verip sonrasında atama yapılacağını, açıkta bırakılmayacağımızı söylediler. Koca 1 yıl bitti. Bu sefer de çıkıp televizyonlarda atama yapamayız; çünkü Kürtçe öğretmen kadrosu yok dediler. Sadece ek ders karşılığı belirli ücrete tabi tutularak öğretmen olabilirmişiz. Bize okuduğunuz bölümden atama yapmamızı söylediler, zaten atansaydık koca bir yılı Kürtçe öğretmeni olmak için harcamazdık. Bizi oyaladılar" diyor. Arin demokratikleşme paketinde de umduğunu bulamamış: "Özel okullarda Kürtçe eğitim yapacaklarını söylüyorlar. Bu tam bir saçmalık. İşsiz güçsüz de kalsam dernek kurarım dilimi yaşatırım, yine de özel okulda öğretmenlik yapmam. Kendi dilimde öğretmenlik yapmak benim hakkım, bu işten dönülmesini kabullenemiyorum."

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise Ankara 'ya gidip Başbakan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ile görüştüğünü söyledi. Yıldırım, "Kürtçe eğitimin özel okullarda önünü açtılar ama devlet okullarında eğitimi hak görmediler. Parası olan okuyacak olmayan okumayacak böyle şeyi kabul edemeyiz" dedi.

Özel okulların öğretmen alma durumlarına da değinen Yıldırım "Özel okullar kendi prensipleri doğrultusunda öğretmen eksiklerini giderebilir, devlet okullarından bizim mezun ettiğimiz öğretmenleri kadrolarına almayabilir bunun garantisi yok, durum böyle olunca mağdur olan yine biz oluyoruz."

Başbakan'a atanamayan Kürtçe öğretmen mektubu

Okullara seçmeli Kürtçe dersi hakkı verilmesinin ardından, öğretmen atamalarının yapılmaması üzerine Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürdoloji Koordinatörü Prof. Kadri Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'a bir mektup yazdı. Yıldırım mektubunda, Kürtçe öğretmenlerinin atamasını sordu.

Prof. Yıldırım, Kürtçe öğretmeni olmak isteyen adayların kimisinin işinden ayrıldığını, kimisinin çalıştığı dershanelerle olan sözleşmesinin sona erdirdiğini, kiminin de eğitim için kredi desteği almak zorunda kaldığını anımsatarak öğrencilere, "Seçmeli Kürtçe dersi bir kandırmaca ve oyalamacadır, mezun olsanız da hükümet sizin atamanızı yapmayacak, hükümet de Artuklu Üniversitesi de sizi kandırıyor, hükümetin ekmeğine yağ sürüyor, çünkü siyasi iktidar mensubu herkes Kürt dilindeki somut çalışmalar söz konusu oldu mu Artuklu Kürdoloji çalışmalarını örnek gösteriyor" gibi sözler söylendiğini anlattı.

Prof. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabii ki biz hep tersini telkin ettik ve güven vermeye çalıştık. Fakat okulların açılışı üzerinden 1 aya yakın bir süre geçmesine rağmen eğitimlerini tamamlayan bu evlatlarımızın ortada kalışları ve çoğunun bayrama harçlıksız girecek olması bizi zor durumda bırakıyor. Bundan sonra yetiştirme program açsak bile rağbet ve müracaatın sıfır seviyede kalacağı endişesini taşıyoruz."

Geçen hafta Artuklu Üniversitesi Rektörlük binası önünde toplanan mezunların basın açıklaması yaptığını belirten Prof. Yıldırım, öğretmen adaylarının gerekirse açlık grevi yapacağını açıkladığını söyledi. Prof. Yıldırım, "Onlara 'Sayın Başbakanımıza sorunu iletmek üzere Ankara'ya bizzat gideceğim ve bir müjdeyle döneceğim' diye ümit verdim. Sizden istirhamımız bu ümidin sönmemesi, mezun evlatlarımızın bu yıl hiç olmazsa sözleşmeli olarak istihdam edilmesi ve bu müjdenin bayramdan önce kendilerine verilmesidir" dedi. {RİFAT BAŞARAN/ANKARA}

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR