BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
KPSS

Lise müfredatı değişti LYS'de bu konular yok!

Lise müfredatı 2016-2017 döneminde değişikliğe gidiliyor. MEB 2016-2017 öğretim yılında lise müfredatında değişiklik yaptı. Birçok dersin konuları değişti. İşte detaylar...

Yeni düzenlemeye göre, en son 2013 yılında değişikliğe uğrayan YGS-LYS müfredatı, 2017 yılında uygulanmaya başlayacak 2017-YGS ve LYS’de birçok konuyu kapsam dışı bırakan MEB ve ÖSYM, bir takım konuları da ekleme kararı aldı.

Yeni lise müfredatıyla ilgili detayları Vatan gazetesi yazarı Sadık Gültekin bugünkü köşesinden yazdı. Sadık Gültekin'in aktardığı bilgilere göre yeni lise müfredatının detayları...

"Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim müfredatının basitleştirilerek, hacminin daraltılacağını, bilgiden ziyade analiz yeteneklerini geliştirecek bir müfredat oluşturmak için hazırlıklara başlandığını daha önceden açıklamıştı. MEB, yeni müfredat çalışmalarında üç önemli konu üzerinde hassasiyetle duracaklarını belirterek, haftalık ders saatlerinin fazla olması, ders sayısındaki yığılma ve dersleri n içeriklerinin çok ağır olması konularında değişiklik yapılacağını, yapılacak çalıştaylar sonrasında yeni müfredatın oluşturulacağını belirtmişti.

LYS'DE YENİ KONULAR EKLENECEK

En son 2013 yılında değişikliğe uğrayan YGS-LYS müfredatı, 2017 yılında uygulanmaya başlayacak. 2017-YGS ve LYS’de birçok konuyu kapsam dışı bırakan MEB ve ÖSYM, bir takım konuları da ekleme kararı aldı.

LİSE MÜFREDATI DEĞİŞİKLİĞİ ÖĞRENCİLERİ NASIL ETKİLEYECEK?
Değişikliklerin, öğrenciler açısından olumlu olacağını baştan belirtelim, ancak tamamı sayısal derslerden yapılan müfredat değişikliği, 11. sınıftan itibaren hazırlanan ve bu konulara çalışan öğrencileri bir taraftan sevindirirken, bir taftan da hayal kırıklığına uğrattığını belirtmekte yarar var…

Değişikliğe uğrayan konular tek tek incelendiğinde, bugüne kadar sınava giren adayların oldukça zor konulardan sorumlu oldukları sonucu ortaya çıkıyor. Bundan sonraki süreçte YGS ve LYS’ye girecek adaylara kaldırılan konulardan soru sorulmayacak olması, işlerini bir hayli kolaylaştıracak, çünkü çıkarılan konular oldukça fazla ve zor içeriğe sahip konulardı.

AB’ye üye diğer ülkelerin ortaöğretim müfredatları incelendiğinde, neredeyse hiçbir ülkenin eğitim müfredatı Türkiye’deki ortaöğretim müfredatı kadar ağır değil. Bu zorluk üniversite giriş sınavlarında da kendini gösteriyor. AB ülkelerinde, yoruma ve analize dayalı sorulara daha fazla yer veriliyor; öğrencilerin analiz yetenekleri ölçülüyor, oysa Türkiye’de öğrencilerin yorum becerisini sadece YGS’de kısmen ölçerken, LYS tamamen bilgiye dayalı bir sınav olarak karşımıza çıkıyor.

Bilhassa LYS’nin bilgiye dayalı sınav olmasının dezavantajı, öğrencinin bilgiyi ezberlemesine ve işine yarayacak şekilde kullanmayı bilmemesine neden oluyor. LYS’de öğrenilen veya kullanılan bilgiyle değil, ezberlenen bilgiyle sınava giriliyor ve bu bilgilerin çoğu sınavdan sonra unutulup gidiyor.

Sık değişen müfredat, yayınevlerini ve üniversiteye hazırlık kurumlarını sıkıntıya sokuyor. 2017 sınav hazırlığına erken başlayanlar, yayınlarını toplatıp kısa zamanda yeniden güncellemek zorunda kalacaklar.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR