Liselere nakillerde nelere dikkat etmeli?
Liselere nakillerde taban puanı aranmayıp, başvuranlar arasında boş bulunan nakil kontenjanına puan üstünlüğü sıralamasına göre yapılacaktır.
- Ülkemizde 2014-2015 eğitim öğretim yılı 15 Eylül 2014 tarihinde başlayacak. Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Fakat liselere yerleştirme sistemi dolayısı ile TEOG puanı sonucuna göre bir liseye yerleştirilen 1 milyon 57 bin 799 öğrenciden hiç biri daha göğsünü gere gere “Şu liseliyim” diyememektedir. Çünkü kamuoyunda oluşan algı ve “Nakil dönemi”ni yeni bir tercih dönemi imiş gibi algılayan veliler nedeni ile hiç kimse yerleştiği liseyi tam olarak benimseyememiştir.
2014 yılı sınavlarına yaklaşık 1 milyon 300 bin 8. sınıf öğrencisi girmiştir. Sınava giren öğrencilerden 1 milyon 136 bin 546’sı yerleştirme için tercih başvurusunda bulunmuştur. Tercihte bulunan öğrencilerden 1 milyon 57 bin 799’u okul kodlarına göre yaptıkları A grubu tercihlerine, 78 bin 447’si okul türlerine göre yaptıkları B grubu tercihlerine ve herhangi bir tercihte bulunmayan 134 bin 788 öğrenci ise, “2014 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” esaslarına göre bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiştir.
yerleştirme puanına göre yerleştiği liseyi beğenmeyen öğrenciye/veliye 26 Eylül tarihine kadar her hafta Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri nakil başvurularını alıp Cuma günü açıklamak üzere 5 haftalık bir nakil süresi tanımıştır. Bu süredeki nakillerde taban puanı aranmayıp, başvuranlar arasında boş bulunan nakil kontenjanına puan üstünlüğü sıralamasına göre yapılacaktır.
İlk hafta nakil başvuruları, sadece özel okullara geçmek isteyen öğrencilere uygulanabilmiştir. Özel okullara geçiş yapan öğrencilerden sonra liselerde e-okul sistemi üzerinde nakil kontenjan sayıları görülmeye başlamıştır. 2. Hafta nakil başvuruları liseler tarafından alınmakta ve öğrencinin istediği okulda boş kontenjan var ise sistem üzerinden nakil tercih başvurusu yapılmaktadır. İlk hafta sonucu boş kontenjanlar puanı yüksek olan liselerde daha çok sayıda görülmektedir. Veliler/öğrenciler burada boş kontenjan var diyerek bu yüksek puanlı okullara nakil başvurusunda bulunmamalıdırlar. Yoksa gidebilecekleri bir üst okula gitme şanslarını da kaybetme riski ile karşı karşıya kalabiliriler. Bu nedenle nakil başvurularında her öğrenci öncelikle kendi yerleştirme puanına yakın bir üst okula nakil başvurusunda bulunmalıdır. Veliler evimize yakın diye, kendi öğrencisinin puanının çok yukarılarında bir liseye nakil başvurusunda bulunmamalıdır.
Ekrem Aytar'ın yazısının tamamını okumak için