LYS bitti, öğrenciler bunlara DİKKAT!
23 Haziran 2014 Pazar günü yapılan LYS-3 oturumundan sonra 2014 ÖSYS’nin sınav aşaması tamamlanmış oldu.
LYS İLE İLGİLİ TÜM HABERLER BURADA!
Bugünden tezi yok, üniversitelerin yoğun tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine tanıklık edeceğiz. Boy boy gazete ilanları, radyo spotları, televizyon reklamları, advertoryal (parayla yaptırılmış) haberler, açık hava ilanları, robot telefon aramaları, cep telefonu mesajları ve benzeri kanallar ve yöntemler ile üniversiteler kendilerini tanıtmak için adayları bombalayacaklar. Sosyal medyada pek çok "şebeklikler" yapılacak. Birçok vaatlerde bulunulacak. Promosyonlar dağıtılacak. Kampusu ziyaret edenlere indirimler sunulacak. Web sitesinde form dolduranlara e-postalar gönderilecek. Boğaz gezileri düzenlenecek. Tercih masları kurulacak. Adayları belli üniversitelere yönlendirme gayretindeki "acente" rehber öğretmenler türeyecek.
Artan üniversite sayısı, dolmayan kontenjanlar, atıl kalan kapasite, denkleştirilemeyen bütçeler dikkate alındığında, üniversitelerin pazarlama faaliyetlerinde bulunmalarını normal karşılamak gerek. Ancak bu işi "üniversite" kimliğinden vazgeçmeden yapmak lazım. Sonuçta üniversiteler gazoz, çiklet ya da otomobil satmıyor. Sunulan eğitim-öğretim hizmeti.
Her şeyin ötesinde üniversite olmak demek, doğruları söylemeyi, kitleleri yanıltmamayı gerektirir. Üniversite dediğin dayanaksız konuşmaz, kanıtlayamayacağı şeyleri dillendirmez, eksik bilgiler ile kamuoyunu kandırmaz. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitesi, en iyi fakültesi, en çok erasmus bağlantısı olan üniversite gibi iddialı savların, sağlam dayanakları olmadan, bazı istatistiki oyunlar ile slogan olarak kullanılması yakışık almıyor. Sonuçta kuzguna yavrusu elbet şahin gözükür ama şahini ejderha diye pazarlamak isteyenlerin sayısı az değil.
Tercih dönemi boyunca, bu köşeden sizlere kıymetli bilgiler aktaracağım. Sürecin başında sizlere ilk uyarım, üniversitelerin söylediklerine temkinli yaklaşmanız gerekliliğidir. Tercih listenizi yaparken, söylenenlerin altının dolu olup olmadığını mutlaka araştırın. Gidin yerinde görün. Sayıları sizinle paylaşmalarını isteyin. Tercih edeceğiniz üniversitenin öğrencileri ve mezunlarından fikir alın.
Tercih dönemi içinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından açıklanan URAP verilerini dikkate almanızı tavsiye ediyorum. Üniversitelerin, akademik başarılarına göre sıralandığı bu çalışma size objektif bir görüş sunacaktır (http://tr.urapcenter.org/2013/ )
YÖK web sitesinde yer alan Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi'nin üniversiteler hakkında "pazarlama virüsünden etkilenmemiş" resmi bilgileri içerdiğinin altını çizmek isterim. Sisteme https://istatistik.yok.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından hazırlanan "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" de üniversite tercihlerinde dikkate alınması gereken önemli bir çalışma.
Son günlerde televizyon reklamlarında en çok tercih edilen üniversite olma konusunda sloganlar dikkatimi çekiyor. Sayı olarak çok tercih edilmek elbet bir gösterge olabilir ama en iyi olmak anlamına gelmez. O üniversitenin kaçıncı sırada tercih edildiği, kaç bölümü/kontenjanı olduğu dikkate alınmalıdır. Mesela, devlet üniversiteleri arasında 2013'te en çok tercih edilen üniversite Akdeniz Üniversitesi olmuş (392.877 kez, ortalamadan 11inci tercih). Boğaziçi ise sadece 25.330 kez tercih edilmiş (ortalama 5 buçukuncu tercih). Vakıflar ile ilgili detayları burada vermiyorum. Ama istatistiki oyunlar ile kamuoyu aydınlatılamayacağının altını çizmek isterim. Tüm üniversitelerin, üniversite gibi davranması ümidiyle..