BIST 9.470
DOLAR 34,58
EURO 35,99
ALTIN 3.005,27
İŞÇİ

Maaşını zamanında alamayan ne yapmalı?

Maaşını zamanında alamayn işçi ve memur ne yapmalı? Çalışma hayatında pekçok çalışanın başına gelen 'zamanında veya tam alınamayan maaşlar' karşısında ne yapmalı? İşte cevabı...

İş hayatının en sık görülen sorunlarından biri ' zamanında ya da tam alınamayan ücretler' konusu haline geldi. Peki maaşını zamanında alamayan ne yapmalı, hangi yollara başvurmalı? İş kanununda maaşların zamanında alınmaması durumunda ne tür haklar yer alıyor? İşte tüm bu soruların yanıtı...

Öncelikle maaşların zamanında alınmamasıyla ilgili olan 4857 sayılı İş Kanununun ilgili soruna nasıl yaklaştığını inceleyecek olursak; zamanından alınamayan ücretler konusunda çalışanların somut hakları olduğunuz görürüz.

TAZMİNAT HAKKI VAR MI?

Maaş, ödeme tarihinden itibaren ayın 20’sine kadar ödenmez ise; 21’inci gün itibarıyle; İş Kanunu’nun 26. maddesine göre 6 günlük (hak düşürücü) süre içinde, iş kanunun 24.maddesi gerekçe gösterilerek tazminatını almak kaydı ile fesih edebilir. 

İşte 4857 sayılı iş kanununda yer alan maddeler ve Gününde ücretini alamayan işçinin yapması gerekenler:

*İşçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.

*Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez.

*Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

*Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.

Not: 4857 sayılı iş kanunun 24. maddesi II e bendi şöyle diyor:

“ İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse”

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR