Mahkemeden sendikalı işçilere kötü haber!
İş Mahkemesi, sendikanın işletme bazında toplu iş sözleşme yetkisini iptal etti. Buna göre sözleşmeler işyeri bazında yapılacak. Bu karardan 200 bin kamu işçisi etkilenecek.
İZMİR Büyükşehir belediyesine bağlı şirketlerden İZELMAN A.Ş.’ye bağlı çalışan 6 bin 500 işçiyi ilgilendiren iş yerindeki sendika yetkilendirme davasında karar çıktı. Davaya bakan 5. İş Mahkemesi, DİSK Genel İş’in işletme düzeyinde toplu iş sözleşme yetkisinin iptaline karar verdi. Karar sonrası çalışan işçiler bu duruma isyan etti. Sendika ve bakanlık avukatları kararı temyiz için Yargıtay’a taşıyacaklarını belirtti.
İZELMAN A.Ş., avukatı Gülşah Limoncuoğlu aracılığıyla, beş ay önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve DİSK Genel -İş Sendikası Türkiye Genel Hizmet İşçileri Sendikası’na karşı, çıkmaza giren toplu sözleşme nedeniyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sendikaya karşı "İş yerinde yetkilendirmenin iptali" için dava açtı.
'İŞ YERİ DÜZEYİNDE YETKİ VERİLMELİ'
İzmir 5. İş Mahkemesi’nde bugün yapılan ön inceleme davasına İZELMAN A.Ş., avukatı Gülşah Limoncuoğlu, davalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı avukatı Hilmi Şahin ile sendika avukatları İrfan Demirci ve Selçuk Ertan katıldı. 5. İş Mahkemesi hakimi Suat Kaya, tarafların iddia ve sorumluluklarının değerlendirilmesi sonucu uyuşmazlığın Bakanlıkca, Genel İş Sendikasına iş yeri düzeyinde yetki vermesi gerekirken, verilen işletme düzeyindeki toplu iş sözleşme yapma yetkisinin iptalinin gerekip gerekmediği noktasında toplanıldığını, bu nedenle tarafları sulh’a davet etti. Taraflar hakimin bu talebine karşın, uzlaşmaya yanaşmadı.
'MAHKEME KARAR VERSİN'
İZELMAN A.Ş., avukatı davalı tarafın verdiği belgeleri incelemek için süre istedi. Sendika avukatları ise dellilerin toplandığını, yetki işlemi usulüne uygun olarak verildiğini, sorunun çözümünün hukuki incelemeye bağlı olduğunu, bilirkişi incelemesine gerek olmadığını, davacı tarafın tüm delillerini dilekçeyle sunmasını, yeniden beyanda bulunma ve delil sunma talepleriin kabul etmediklerini, davanın reddine karar verilmesini istedi. Bakanlık avukatı aynı yönde talepte bulundu.
Hakim Suat Kaya, davacı tarafın sunulan belgelere karşı süre istemesinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirtip, bu taleplerini reddedip, davayı kabul etti. Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca davalı DİSK Genel -İş Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikasına verilen işletme düzeyindeki toplu iş sözleşme yetkisinin iptaline karar verdi. Davalı tarafın avukatları kararı temyiz için Yargıtay’a götüreceklerini belirtti.
Duruşma sonrası sendika temsilcileri ve avukatatları duruşmayı izlemeye gelen işçilere bilgi verdi. İşçiler, toplu sözleşme beklerken, davanın açıldığını çok geç öğrendiklerini, daha önceki sendika temsilcilerinin bunu kendilerinden gizlediğini, bundan sonra ne yapacaklarını belirtip isyan etti.
'KARAR SENDİKAL HUKUKA AYKIRI'
DİSK Genel İş avukatı İrfan Demirci, kararın sendikanın toplu sözleşme yapma yetkisini ortadan kaldırmadığı görüşünde. Konu ile ilgil hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Av. Demirci kararın, toplu iş sözleşmelerinin işyeri bazında yapılmasına neden olacağına işaret etti. Av. Demirci, bu durumun işçilerin gücünün bölünmesine yol açacağına vurgu yaparak, kararın sendikal hukuka aykırı olduğunu savundu. Kararın kesinleşmediğine işaret eden Av. Demirci Yargıtay sürecini başlatacaklarına vurgu yaptı. Sendika olarak yetkilerinin devam ettiğini aktaran Av. Demirci, 6 bin 500 İZELMAN işçisinin, ayrı ayır işyerlerine de bölünse kendi sendikalarının etkinliğini sürdüreceğine işaret etti.