Maliye Bakanı'ndan bomba enflasyon zammı açıklaması!
Mehmet Şimşek, 5 aylık enflasyonun 5.3 çıkmasıyla memura ek zam yapılması ihtiyacının doğduğunu, verdikleri sözü tutacaklarını söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur maaşlarına yapılacak zamda, her bir puanın bütçeye maliyetinin yaklaşık 1,5 milyar lira olduğunu belirterek, "Ciddi bir rakam ama bizim memurumuza, emeklimize, çalışan kesimlere, dar gelirlilere taahhüdümüz var. Biz onları enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" dedi.
Şimşek, NTV televizyonunda katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
İkiz kızlarından Azra Esma'nın rahatsızlığının sorulması üzerine Şimşek, kızının tedavisinin yoğun bakımda devam ettiğini söyledi. "İnşallah iyi olacak" diyen Şimşek, dua eden, arayan, ilgilenen herkese teşekkür etti.
Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Şimşek, çekirdek enflasyondaki gidişatın iyi olduğunu belirterek, önümüzdeki aylarda bir iyileşme görülebileceğini dile getirdi. Bunun birkaç sebebi olduğunu anlatan Şimşek, çekirdek enflasyon verilerine bakıldığında enflasyon konusunda temelde bir sorun olmadığını ifade etti.
Önümüzdeki dönemde tarım alanındaki gelişmelerin enflasyona olası etkilerine de değinen Şimşek, "Bu sene tarım çok iyi olacak. Enflasyonun yukarıda seyretmesini sağlayan en önemli faktör gıda fiyatları" diye konuştu.
Geçen yıl, Türkiye'nin son 14 yılın en kurak yılını yaşaması nedeniyle gıda fiyatlarında önemli artışlar yaşandığını anımsatan Şimşek, Rusya ve Orta Doğu'daki gelişmeler ile gıda talebinin enflasyon üzerinde olumsuz etki yaptığını belirtti.
2015'in yağış açısından çok iyi bir yıl olacağına işaret eden Şimşek, "Gıda fiyatlarında, önümüzdeki aylarda, bu seneki hasat alındıkça muhtemelen bir iyileşme olacak" değerlendirmesinde bulundu. Gıdanın enflasyon endeksinde dörtte bir oranında paya sahip olduğunun altını çizen Şimşek, gıda fiyatlarındaki artış veya düşüşlerin enflasyonu hızlı bir şekilde etkilediğini kaydetti.
Bu yılın başındaki iyimser tahminlerin gerçekleşmediğini dile getiren Şimşek, "Sebebi de yılın başında kötü bir kış geçirdik. Geçen senenin etkileri devam ediyor. Dolar, bir miktar daha dünyadaki bütün para birimlerine karşı değer kazandı" dedi.
Dolar/TL kurunda göreceli olarak bir istikrar ve durulma görüldüğünü kaydeden Şimşek, "Tabii ki küresel gelişmeleri öngörmek zor ama tarım kaynaklı şok atlatılacak ve muhtemelen olumluya dönecek. O, enflasyonu aşağı çeker diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
ENFLASYON FARKLARI ÇALIŞANLARA ÖDENECEK
Yılın 5 ayında enflasyonda yaşanan gelişmeler nedeniyle memura enflasyon farkı doğduğunun hatırlatılması üzerine Şimşek, şunları kaydetti:
"Çok kaba bir hesapla, memur açısından baktığımızda her bir puanın bütçeye maliyeti yaklaşık 1,5 milyar lira. Ciddi bir rakam ama bizim memurumuza, emeklimize, çalışan kesimlere, dar gelirlilere bir taahhüdümüz var. Biz, onları enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Son 12 yıla baktığımız zaman enflasyonun kat kat üzerinde artışlar sağladık. Asgari ücrette de emeklide de memurda da böyle. O nedenle biz çalışanımızı, dar gelirlimizi özellikle devlete, millete hizmet eden kamu görevlimizi asla enflasyona ezdirmeyeceğiz ve enflasyonun üzerinde artışlar vermeye devam edeceğiz. Bu sene de enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak o farkları çalışanlarımıza ödeyeceğiz."
BANK ASYA'NIN TMSF'YE DEVRİ
Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilmesi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, TMSF ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) gibi yapıların bağımsızlığına vurgu yaptı.
Söz konusu kuruluşların gerekli açıklamaları yaptıklarını dile getiren Şimşek, "Onun üzerine benim çok daha detaylı bir değerlendirme yapmam doğru olmaz" dedi. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Şimşek, hukuka aykırı işlemler varsa bunların yargıya taşınabileceğini söyledi.
Bank Asya ile ilgili kararın BDDK'nın tavsiyesi üzerine TMSF tarafından alındığına dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:
"Geçmişte de bunlar oldu. 1990'lı yıllarda bankaların bünyeleri zayıfladığında veya bankaların geleceğine ilişkin birtakım riskler ortaya çıktığında bu tür kararlar verilmiştir. Burada, 'Siyasi bir karardır' diye bakılıyor ama açık ve net olarak söyleyeyim, siyasi bir karar olsaydı 1,5 yıl önce, çok çok daha önce bunlar yapılırdı. Demek ki TMSF, BDDK bu kararları vermişse tabii ki bir gereği vardır. Eminim o konuda da gerekli açıklamalar yapılır."
"KAPALI ORTAMLARDA BİZE, 'BU NE SAÇMALIK, BİZ NASIL YAPARIZ' DİYORLAR"
Muhalefet partilerinin asgari ücretle ilgili vaatlerine ilişkin, özel sektörün kendisine ilettiği şikayetin olup olmadığının sorulması üzerine de Şimşek, "Muhalefet sık sık meydanlarda şunu der; 'İş alemi hükümetten korktuğu için hiçbir konuda fikir beyan etmez.' Bu konuda da ilginç bir şey; kapalı ortamlarda bize, 'bu ne saçmalık, biz nasıl yaparız' diyorlar. Aynen böyle, inanın abartmıyorum ama 'buyurun, çıkın, konuşun' dediğimizde konuşan yok, çünkü yarın öbür gün bunların şerrinden emin değiller" diye konuştu.
Türkiye'nin asgari ücret konusunda çok önemli adımlar attığını anlatan Şimşek, Türkiye'nin katma değeri yüksek üretimini artırmasıyla asgari ücretin de kalıcı olarak yükseleceğini bildirdi.
"EKONOMİYE İLİŞKİN BAKANLIKLARIN SAYISI AZALTILABİLİR, AZALTILMALI"
Seçimin ardından bakanlıkların yeniden yapılandırılacağı konusundaki iddiaların sorulması üzerine de Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Rahmetli Özal hükümeti kurduğunda, Maliye'de o zaman o kadar devletçi bir yapı vardı ki dış ekonomik ilişkileri, borçlanmayı, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkileri ve reform çalışmalarını şekillendirmek için Hazine'yi Başbakanlığın bünyesinde bir müsteşarlık olarak kurmuş ve hala öyle. Dünyada böyle bir uygulama yok ama Türkiye'nin o günkü şartları bunu gerektiriyordu, bugün böyle bir sorun yok. Ekonomiye ilişkin bakanlıkların sayısı da azaltılabilir, azaltılmalı ama bunun nasıl yapılacağı tabii ki Sayın Başbakanımızın takdirinde olan bir konu. Sayın Başbakanımız Maliye Bakanlığı'na brifing almaya geldiğinde fikrimizi paylaşmıştık. Öyle görüyorum ki bu konuda arzulu, böyle bir niyet var."
Ekonomiye ilişkin bakanlıklarda bir koordinasyon probleminin olmadığını dile getiren Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, bu işi çok iyi yönettiğini söyledi. Şimşek, buna karşın sayının azaltılmasının yine de etkinlik ve verimlilik açısından faydalı olacağını kaydetti.