Maliye Bakanı'ndan işçiye fıkralı cevap
Maliye Bakanı Şimşek, bir ÇAYKUR çalışanının ''mevsimlik işçiler için kadro çalışması var mı'' sorusuna, ''Türkiye'de yapılmayan her şeyin sorumlusu benim" karşılığını verdi, fıkra anlattı.
Duruma "Türkiye'de yapılmayan her şeyin sorumlusu benim" diyen Şimşek, "Ülkenin kaynakları sınırlı, ihtiyaçları bayağı büyük. Mali dengeleri koruyacağız ki ülkemiz vergi kaynakları ile çok fazla borçlanmadan, faizler çok fazla artmadan, ayağımızı yorganımıza göre uzatarak nasıl bu işi götürürüz, önemli bu. Bunlar becerilememiş" diye konuştu.
Şimşek, Türkiye'nin maliye yapısını özetleyen bir fıkra anlatacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Fıkralarda genelde karakterlerin biri Temel olur. Amerika'da 2000'li yıllarda 'devlet vatandaş' ilişkisini konu alan bir konferans yapılıyor. Konusu, devletler ne kadar halkı gözetiyor, kendi iç dinamiklerini gözetiyor? Bizden Temel gitmiş. Amerikalılar, 'Biz milletten topladığımız vergileri düz bir alana toplarız. Uzun bir çizgi çizer, parayı çizginin ortasında bir makineye koyarız. Havaya attığımız paralardan çizginin sağına düşenler vatandaşa, soluna düşenler devlete kalır, biz çok adiliz' demiş. Avrupalılar ise daha sosyal bir devlet olduklarını, vatandaşa öncelik tanıdıklarını söyleyerek, 'Biz de düz bir alanda daire çizer, havaya atar, dairenin içine düşen vatandaşa, dışına düşen devlete kalır' demiş. Sıra bizim Temel'e gelince, 'Bizimkiler de düz bir meydana götürüyorlar, havaya atıyorlar. Havada kalanlar vatandaşa, yere düşenler devlete' demiş."
"Hesabımızı kitabımızı iyi yapıyoruz"
Bakan Şimşek, 2002 yılında, 90'lı yılların sonunda büyük bütçe açıkları, yüksek faiz, yüksek enflasyon, istikrarsızlık döneminin sonunda devletin milletten topladığı bütün vergilerin neredeyse devletin iç ve dış borç faizine yetmediğini vurgulayarak, "Düşünün, böyle bir yapıda siz hizmet üretemezsiniz, sağlıkta devrim yapamazsınız. Demiryollarını, yolları yapamaz, vatandaşınıza borçlu olursunuz. Memuruna, işçisine, IMF'ye borçlu. Bir proje başlıyor, bitirilemiyor. Basit bir kamu binası bile 8-10 yılı alıyordu. Şimdi çok şükür Türkiye, büyük mesafe katetti. Çünkü, biz hesabımızı kitabımızı iyi yapıyoruz. Bazı talepler kaynak oluşana kadar bekletiliyor ama sonuçta ülke için daha doğrusu bu" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de son günlerde faiz tartışması yapıldığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de şu anda enflasyon yüzde 9,5, faiz yüzde 9,5'un altında. Böyle bir süreçten geçiyoruz. Türkiye geçmişe göre çok şükür iyi bir noktada. 2002'de reel faiz yani faizden enflasyon çıkardığınızda yüzde 25-30'du, bugün yüzde 1'lerden hatta eksiden bahsediyoruz. Çünkü evinizi düzene koyuyorsunuz. Dolayısıyla yapılmayan bütün işlerde eğer kaynak söz konusuysa genelde gelip Maliye'den isteniyorsa biz de diyoruz ki 'Bu senenin bütçesi yapıldı, kaynaklar dengesini iyi sağlamamız lazım'. Bize geldilerse bunu söylüyoruz. Gelmediler ise muhtemelen 'Maliye buna karşı çıkar' diye kendi aralarında konuşuyorlarsa yine Maliye öngörülüyor ama birilerinin de kötü adam rolünü oynaması lazım. Birilerinin de bu işlerle ilgili dengeyi gözetmesi gerekiyor."
Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 2015 yılına ilişkin bütçe ile ilgili sunumda bulunduklarını dile getiren Şimşek, "Amacımız israfı minimize etmek, bu güzel ülkemizi daha iyi yerlere götürecek bir çaba içerisinde olmak. Ne belediye ne devlet sadece bir istihdam bürosuna dönemez. Biz milletten topladığımız paranın bir kısmını millete dağıtmak zorundayız" diye konuştu.