BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,16
ALTIN 2.983,99
EMEKLİ

Malulen emeklilik şartları nelerdir nasıl olunur?

Malulen emeklilik 2016 şartları neledir ve her engelli malülen emekli olabilir mi? Hangi tür rahatsızlıklar sonrası malülen emekli olunur? İşte cevabı...

Malulen emeklilik şartları değişti peki 2016 malülen emeklilik için hangi hastalık durumları geçerli oluyor? Malulen emeklilik içi birçok hastalık daha sisteme dahil edildi. Kimler malulen emekli olabilir, malulen emeklilie başvuru şartları nelerdir? İşte bu soruların yanıtı haberimizin detaylarında...

Malulen emeklilikte kurallar genişletildi. Birçok hastalık daha sisteme dahil edildi.  Malulen Emeklilik Şartları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kapsamını genişlettiği malulen emeklilik düzenlemesi, 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girdi. Kanserden organ nakline, diyabetten çalışmaya engel teşkil edecek genetik hastalıklara kadar 21 çeşit rahatsızlığın eklendiği düzenleme kapsamında, 4 bin 250 kişi daha emeklilik hakkına kavuştu. Eski yönetmeliğe göre malullük başvurusu yapıp reddedilenlere de tekrar başvuru yapma hakkı getirildi. Düzenlemeden faydalanmak isteyenlerin sağlık raporu alarak başvuruda bulunması gerekiyor.

MALULEN EMEKLİLİĞE BAŞVURMA ŞARTLARI NELERDİR?

En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartlarına haiz olmanız gerekir.

İŞTE MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

En az yüzde 60 oranında iş göremezlik raporunuz olmalı.
1800 prim günü ve 10 yıllık sigortalılık süresiniz dolmalı. (Bakıma muhtaç derecede malul olursanız 10 yıl şartı aranmaz.)
Malullüğe sebep olan rahatsızlığınızın çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkmış olması gerekiyor.

Kısaca; 1800 prim günü ve 10 yıl sigortalılık süresine sahip olmanız emeklilik için yeterli olacaktır. Eğer bir başkasının bakımına muhtaç olacak durumda bir malullük var ise 10 yıl şartı gerekmemektedir. Sadece 1800 prim günü yeterli olacaktır.

MALULEN EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Malulen emeklilere ödenecek maaş ise 971 lira olacak.

Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakilli hastaları, tüm kanser hastalarına koşulsuz maluliyet hakkı veriliyor. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri ise kaldırıldı. Kronik böbrek yetmezliği, ağır elektrolit bozuklukları, otizm, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara, astım, KOAH, uyku bozuklukları, sindirim sistemi kanamaları, ülseratif kolit, kaşeksi, kronik pankreatit hastalıkları kapsama alındı. Kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı.

Yardım olmaksızın yürüyemeyen sigortalı, malul sayıldı. Travma sonrası stres ve obsesif-kompulsif bozuklukları maluliyet kriterlerine eklendi. Kardiyolojik hastalıklar ile ilgili kriterler ilk kez oluşturuldu. Şeker hastalığı sonucu kişinin, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi.



MALULEN EMEKLİLİK İÇİN NEREYE BAŞVURACAKSINIZ?

– Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğünün ilgili servislerine başvurabilirsiniz.

– e-Devlet üzerinden Malüliyet Aylığı başvurusu yapabilirsiniz.
Benim yüzde 60’ın üzerinde engelli olduğumu gösteren raporum var ama SGK beni malulen emekli yapmıyor, neden? Bu soru bana en çok sorulan soru.

Gerçekten de yüzde 60’ın üzerinde engelli olan her sigortalı malulen emekli olamaz. Bunun iki nedeni olabilir. Belirtelim ki; ilk defa sigortalı olduğu tarihte malul olanlar yani yüzde 60 ve üzeri oranda engeli bulunanlar 5510 sayılı Kanun gereği malulen emekli olamıyor. Bunlar 15 yıl sigorta 3600 gün şartlarından sigortalı olduğu tarihte malul olanlara mahsus şartlardan emekli olabiliyor. Bu emeklilik çeşidi de malullük değil yaşlılık aylığı sınıfına giriyor.

Bir diğer neden ise engelliliğin birden fazla rahatsızlığa bağlı olması. Şayet kişide birden fazla rahatsızlık varsa bunların toplamına değil en yüksek rahatsızlık oranına bakılıyor. En yüksek olan rahatsızlık yüzde 60’dan az ise yine malullük aylığı bağlanamıyor. Örneğin bir sigortalının bacağındaki engel nedeniyle yüzde 40, gözündeki rahatsızlık nedeniyle yüzde 35 oranında engel varsa bu iki rahatsızlık  toplamda yüzde 75 ve Balthazar toplamında yüzde 61 oluyor ama sigortalı malul sayılmıyor.

SSK’LI ENGELLİLER VERGİ İNDİRİM BELGESİ ALMALI

Bu durumdaki sigortalılar için malullük değil engelli emekliliğine başvurulması gerekiyor. Şayet engelliliği en az yüzde 40 olan sigortalının son yedi yıl primin fazla olanı SSK statüsü ise vergi indirim belgesi alarak yaşı beklemeden engelli emeklisi olması mümkün. Bu emeklilikte vergi indirim derecesine göre 15 yıl-20 yıl sigorta 3600-4400 gün arası prim ödenmiş olması gerekiyor.

Engelliliği en az yüzde 40 olan sigortalının son yedi yıl primin fazla olanı Bağ-Kur  statüsünde ise malullük değil  engelli emekliliğine müracaat etmesi şart. Sigortalının  engellilik derecesi yüzde 40-49 aralığında ise 18 yıl sigorta 4680 gün prim, engellilik derecesi yüzde 50-59 aralığında ise 16 yıl sigorta 4320 gün prim, engellilik derecesi yüzde 60 ve üzerinde ise 15 yıl sigorta 3960 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

Engelli olup SSK şartlarından vergi indirim belgesiyle, Bağkur şartlarından ise engelli koşullarından emekliliğe sigortalılık süresi ve prim günü yeterli olanların malulen değil engelli şartlarından emekli olmak için müracaat etmelerini tavsiye ederim.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR