Mazeret izinlerinde memurun yaşadığı sorunlar
Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, memurların mazeret izninde yaşadığı sıkıntıları köşesine taşıdı.
Ben bir kamu kuruluşunda uzman unvanı ile görev yapmaktayım. Allah nasip ederse 21 Eylül 2015 tarihinde bir bebeğimiz dünyaya gelecek. 16.09.2015 tarihinde Sayın Başbakan Kurban Bayramı tatilinin 2,5 gün uzatıldığını dolayısıyla 21-27 Eylül tarihleri arasının Kurban Bayramı tatili olarak ilan edildiğini duyurdu. Babalık iznim ne zaman başlar? C. D.
Daha önceki yazılarımızda benzer konuları izah etmiştik. 657 sayılı Kanun'un 104 üncü maddesinde düzenlenen babalık izninin ne zaman başlayacağı hususu net olarak belirtilmemiştir. Dolayısıyla da bu konuda Devlet Personel Başkanlığı'na görüşler sorularak konunun çözüm yoluna gidilmeye çalışılmıştır. 217 sayılı KHK hükümleri çerçevesinde personel konularındaki problemleri çözme görevi bu başkanlığa verilmiştir. DPB 23.12.2011 tarihli görüşünde bu konuda şu ifadelere yer vermiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (B) bendinde; "Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; ... verilir." hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla;
1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (B) bendinde düzenlenen babalık izninden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3/c maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personelin de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılması gerekmektedir.
2- Devlet memuruna isteği üzerine verilen söz konusu iznin eşinin doğum yaptığı tarihten itibaren başlaması gerektiği, doğum olayının gerçekleştiği tarihten itibaren 15 gün veya 1 ay sonra bahsi geçen babalık izni verilemez.
Görüleceği üzere, madde metninde babalık izninin hangi tarihten başlayacağına ilişkin bir düzenleme yer almamış olmasına rağmen bu boşluk DPB görüşü ile doldurularak babalık izninin başlangıcının doğum tarihinden itibaren başlayacağı ifade edilmiştir.
Ölü doğum yapılması halinde babalık izni verilir mi?
Babalık izni, eşinin doğum yapması nedeniyle memura verilen bir izin olması nedeniyle, eşi ölü doğum yapan memurun da bu izinden yararlanması gerekmektedir. Önemli sağ veya ölü olarak doğumun gerçekleşmesidir.
Kanuni izin kullanılırken doğum olursa izin nasıl kullanılır?
Memurun kanuni izinlerini kullanması sırasında eşinin doğum yaptığı bazı hallerde, babalık izni nasıl kullanılacaktır?
657 sayılı Kanun'un 104'üncü maddesine göre babalık izni memurun talebine bağlı olarak kullanıldığı ve amirin takdir hakkının olmadığı düşünüldüğünde, ilgili memur talep ettiğinde yıllık iznin kesilerek mazeret izninin verilmesi gerekmektedir.
Ancak, memurun raporlu olması veya resmi tatil gibi durumlarda doğum olayının gerçekleşmesi hallerinde raporun veya resmi tatilin kesilmesi gibi bir durumun olması mümkün değildir. Yani, babalık izni, raporlu olunan süre kadar az kullanılacaktır.
Evlilik mazeret izni nedeniyle karşılaşılan sorunlar
Daha önceki yazılarımızda babalık iznine benzer bir durum olan evlenme izninde de benzer sıkıntıları gündeme getirmiştik. Ancak, geçen süre içerisinde bu sorunlara bir çözüm getirildiğini söyleyemeyiz.
Evlenme nedeniyle mazeret izninin verilebilmesi için evlenmenin tescil edilmesi gerekmektedir. Ancak, resmi nikah töreni için gün alınması da o gün itibariyle evlenmenin yapılacağı anlamına gelir ve izin süreci başlatılabilir.
Evlenme tarihinden itibaren 10 gün içinde izin kullanma zorunluluğu yoktur
Birçok kamu kurumu evlenme tarihinden itibaren yani resmi nikah davetiyesinde belirtilen günden itibaren 10 gün içerisinde mazeret iznini kullandırmaktadır. Halbuki kanun metninde böyle bir zorunluluk yoktur. Yani, kamu kurumları sen evlendin ve 10 gün geçti diye izin vermemezlik yapamaz ve yapmamalıdır. Bize göre o takvim yılı içerisinde 10 günlük mazeret izni kullandırılmalıdır. Ancak, her halükarda izin kullanılabilmesi için evliliğin vuku bulması gerekmektedir.
Dolayısıyla evlilik sürecine kadar memurların yıllık izinle bu süreci geçirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, evlilik hazırlıkları için yıllık iznin yanında 104'üncü maddede bizatihi sayılmayan idarenin takdirinde olan mazeret izninin kullanılması da mümkün bulunmaktadır. Ancak, bu iznin verilip verilmemesi idarenin takdirindedir.