MEB bilişim öğretmenleri arıyor!
Okullarımızdaki bilişim teknolojileri öğretmenlerine ihtiyaç yok değil; belki eskisinden daha fazla ihtiyaç vardır. Fakat MEB’in ders içeriklerini ve bilişim teknolojileri öğretmenlerinin görev tanımını yeniden yapılandırması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarihine baktığımızda belli dönemlerde bazı branşlardaki öğretmenlerin daha çok arandığını bazı branşlardaki öğretmenlerin ise atamada sıkıntı çektiğini görmekteyiz. Bu gün sanat tarihi, sosyoloji, biyoloji, bilişim teknolojileri gibi branşlardaki öğretmenler pek atama şansı bulamamaktadırlar. Halbuki öyle dönemler gelmiştir ki; yukarıda saydığımız branşlardan bilişim teknolojileri öğretmenlerinden mezun olup müracaat edenlerin tümü hiçbir sorun ile karşılaşmadan atanmışlardır.
MEB bir dönem tüm okullara bilgisayar teknolojileri sınıfı kurmayı hedef edinmişti. Çok kısa sürede de bu hedefi yakalamış ve her okula bir bilgisayar laboratuvarı kazandırılmıştı. Hedef tutturulunca her okula bir veya mevcuduna göre birden fazla bilişim teknolojileri öğretmeni normu oluşmuştu. Bu dönem bilişim teknolojileri öğretmenlerinin altın çağı olmuştur.
Fakat bilim ve teknoloji son yıllarda öyle hızlı gelişmekte ve değişmektedir ki; MEB her okula bir bilgisayar laboratuvarı kurmanın sevincini uzun süreyi bırakın kısa dönemde bile olsa sevincini yaşayamamıştır. Çünkü bilgisayar laboratuvarları daha kullanılamadan teknolojinin çok gerisinde kalmıştır. Bu gün maalesef okullarımızdaki bilgisayar laboratuarlarının nerede ise tamamına yakını masaüstü eski tip bilgisayar mezarlığına dönmüştür. Bu da işin bir başka boyutudur.
Gelelim bilişim teknolojileri öğretmenlerin durumlarına. Ortaokullarda bilişim teknolojileri ve yazılım dersi zorunlu dersler arasında yoktur. Seçmeli dersler arasına alınmış ve 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda ikişer saat seçmeli olarak belirlenmiştir. İşte artık bilişim öğretmenlerinin altın çağı gerilerde kalmış; mezun olan binlerce bilişim öğretmeni atama bekler duruma gelmiştir.
Artık okullarımızda bilişim öğretmenlerine ihtiyaç yok mudur? Zorunlu ve seçmeli derslere bakar isek; fiiliyatta artık okullarımızda bilişim teknolojileri ders saati az olduğu için yeni norma ihtiyaç gözükmemektedir. Daha önceden atanan bilişim teknolojileri öğretmenleri de formatör öğretmen olarak görevlendirilmektedir.
Okullarımızdaki bilişim teknolojileri öğretmenlerine ihtiyaç yok değil; belki eskisinden daha fazla ihtiyaç vardır. Fakat MEB’in ders içeriklerini ve bilişim teknolojileri öğretmenlerinin görev tanımını yeniden yapılandırması gerekmektedir. Neden mi? Çünkü bu gün okullarımızdaki bilişim teknolojileri öğretmenleri canla başla okulun tüm bilgisayarlarının bakımı, yok efendim çöken programlarını, idarenin hazırlanacak bilgisayar dökümanlarını, okulun öğretmenlerinin bilgisayar-internet ve hatta projeksiyon sorunlarında ilk başvurulan kişisidir. Zamanla ihtiyaç hâline gelen tüm bu sorunlar göz önüne alınarak bilişim teknolojileri öğretmenlerinin görev tanımları fiiliyatta var olan şekline uygun düzenlenir ve buna göre bir norm oluşturulur ise atanamayan bilişim teknoloji öğretmenlerinin de sorunları çözülecektir. Aynı zamanda okulların ihtiyaç duyduğu teknik eleman sorununa da bir nebze çare üretilecektir.
Sevgili öğretmenler ve öğretmen adayları; zaman gerçekten çok çabuk geçiyor. Kendimizi zamana göre hazırlamalı, geleceğe hazırlıklı olmalıyız. Bundan birkaç yıl sonra şimdi var olan; hatta en popüler olan derslerin öğretmenlerine bile ihtiyaç azalabilir. Sizin branşınızın durumu ne? Hiç düşündünüz mü?
Tabi bu konuda en büyük görev; MEB’e düşmektedir. Öğretmen ihtiyacını değişen zamana göre planlamalı ve şimdi var olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de yeni mağdur öğretmenler kitlesinin oluşmasına zemin hazırlamamalıdır.