BIST 9.640
DOLAR 34,64
EURO 36,65
ALTIN 2.935,22
ÖĞRETMEN

MEB: İller atamalar için neyi bekliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Salih Çelik: ‘ Biz yönetmeliği yayınladık, iller atama yapmak için ne bekliyorlar anlamıyorum.' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Salih Çelik, Strateji Geliştirme Başkanı Nurettin Konaklı ve İnşaat Emlak Grup Başkanı M. Mustafa Murat geçen hafta Muğla ilinde incelemelerde bulundular. İncelemeler sırasında yapılan toplantılarda Çelik'e yönetici atamayla ilgili son durum soruldu. Duyduğumuza göre ildeki birçok yönetici okullarda idareci boşluğundan ve yönetici atamanın bir an önce yapılmasından bahsettiklerinde Çelik: ‘ Biz yönetmeliği yayınladık, iller atama yapmak için ne bekliyorlar anlamıyorum.' dedi.

İlginç bir tesadüfle 28 Şubatta yayınlanan yönetmelik o günden beri kıyametler kopmasına yol açmıştı. EBS dahil tüm sendikalar yönetmeliği yerden yere vurdular. Bizler buradan bu yönetmeliğin bu şekilde uygulanamayacağını yazdık. Bakan Bey'e sorulduğunda Bakan Bey: ‘Değerlendirmelerimiz sürüyor, yeni bir çalışma yapabiliriz.' dedi. O günden beri yönetmeliğin yenilenmesi ve ‘uygulanabilir' hale gelmesi bekleniyor. Özellikle okul dönüşümlerinden dolayı birçok okul vekâleten idare ediliyor ve yönetici atamanın bir an evvel yapılması şiddetle gerekiyor. Böyle bir durumda ‘iller ne bekliyor anlamıyorum.' demek iyiden iyiye kafaları karıştırdı. Demek ki MEB ciddi ciddi mevcut yönetmeliğe sahip çıkıyor ve açılacak binlerce davaya şimdiden savunma yazmaya başlayacaklar!

Ayrıca yöneticiler Salih Çelik'e taşra yöneticilerinin rotasyonunu da sormuşlar, Çelik bu soruya: ‘Rotasyon kesin olarak yapılacak ama ne zaman yapılacağı konusunda kesin bir şey söyleyemem.' demiş.

Yine geçen hafta Erzurum'da Anadolu Öğretmen Lisesi müdürleri seminerdeydi. Seminere Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarını ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Grup Başkanı Hülya Ertürk Koç da eğitmen olarak katıldı. Hülya Hanım daha önce Anadolu Öğretmen Liselerinde öğretmen ve müdür olarak görev yaptığı için AÖL müdürleri dertlerini kendisine daha rahat anlatma imkânı buldular. Anadolu Öğretmen Liselerinin ek puanların kaldırılmasıyla fiilen anlamsız kaldığı ve diğer Anadolu Liseleriyle denk duruma geldiği ve buna rağmen neden Öğretmenlik Meslek Bilgisi Derslerinin hala müfredatta yer aldığı sorulduğunda Hülya Hanım: ‘Eğitim derslerinin programda kalmasını özellikle ben çok istedim, bu okulların kapanmasından ben de çok rahatsız olurum. Şu an Bakanlıkta hiçbir şey net değil, Liselerin durumunun ne olacağı, sınavın kaldırılıp kaldırılmayacağı konularını Bakan Bey'den başka kimse net olarak bilemiyor.' şeklinde cevaplandırdı.

Diğer Bakanlık yetkilileri de kendilerine sorulan sorularda net cevaplar vermekten kaçındılar. Böyle hayati bir konuda yaşanan bu belirsizlik hem merkez hem de taşra yöneticilerinin önlerini görmeleri konusundaki en önemli engeldir. 

Özetle:

1- En üst düzey yöneticilerin konulara yeterince hâkim değillermiş -en azından yeterli bilgi ve yetkiye sahip değillermiş- görüntüsü taşrayı umutsuzluğa itmektedir.

2- Mevcut yönetici atama yönetmeliği bu haliyle uygulanırsa telafisi güç sorunlara yol açabilir, hâlihazırda da durum sürdürülebilir değildir. Dolayısıyla derhal yönetmelik değiştirilip yayınlanmalı ve okullara yönetici ataması yapılmalıdır.

3- Taşra yöneticilerinin bekleyişindeki belirsizlik sona erdirilmeli, en azından isteyenlerin münhal pozisyonlara beklemeksizin atanmaları sağlanmalı ve mağduriyetleri derhal giderilmelidir.

4- Liselerin ne olacağı, SBS'nin ne şekilde yapılacağı, yapılmayacaksa öğrenci yerleşiminin ne şekilde olacağı derhal netleşmelidir.

Son sözümüz Sayın Avcı'ya: Sayın Avcı, iş sizden bitiyor. Siz sorumluluk almazsanız işler yürümeyecek. Bu Bakanlık özellikle geçen 2 yılda yaşanan dehşet değişimlerden sonra ‘kendi kendine' yönetilebilir olmaktan çıkmıştır. Doğru, çabuk, hesaplı ve planlı hamleler yapılmazsa iş kaosa gider. Biz yazarız. Şimdi de sonra da…

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR