BIST 9.643
DOLAR 34,59
EURO 36,24
ALTIN 2.966,91
YAZARLAR

MEB Müdür yardımcılığı sınavını ne zaman açacak?

Okullarda müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görevlendirilecek olan kişilerin belirlenmesi için yazılı sınav şartı getirilmiştir.

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

6.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelik” ile; okullarda müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görevlendirilecek olan kişilerin belirlenmesi için yazılı sınav şartı getirilmiştir. Bir önceki yönetmelik müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı Aseçimini okul müdürünün inhası ve il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile görevlendirilmekte idi.

Eğitim kurumlarında bir önceki yönetmeliğe göre görevlendirilen müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarından bir çoğu bir üst göreve atanmaları, görevlerinden istifa edip öğretmenliğe dönmeleri veya çeşitli nedenlerle bu kadroların boşalması nedeni ile bir çok eğitim kurumunda; müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı kadroları görevlendirme ile yürütülmektedir.

Bu görevlere atanacaklar ile ilgili yönetmelik çıkalı 20 gün olmuştur. Bir an önce yeni yönetmeliğe göre duyuruya çıkılıp atamalar yapılmalıdır.

Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak atanacaklarda; müdür, kurucu müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yetkili öğretmen olarak çalışmış olma şartı vardır. Ya da bakanlığın şube müdür veya daha üst unvanlı kadrolarında çalışmış olmak gereklidir. Bunların dışında bakanlık kadrolarında adaylık dahil dört yıllık  öğretmenlik yapmış olanlar bu görevler için sınava müracaat edebilmektedir.

             Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için sınav konuları ve puan     değerleri şunlardır:

             a) Türkçe-dil bilgisi: %10,

             b) Genel kültür: % 10,

             c) Resmî yazışma kuralları: % 4,

             ç) Halkla ilişkiler ve iletişim becerileri: % 4,

             d) Okul Yönetimi: % 4,

             e) Yönetimde insan ilişkileri: % 4,

             f) Okul geliştirme: % 4,

            g) Eğitim ve öğretimde etik: % 5,

            ğ) Türk idare sistemi ve protokol kuralları: % 5,

            h) Mevzuat (T.C. Anayasası, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname): % 50.

      Yönetmeliğin 16. Maddesinde müdür başyardımcılığı yazılı sınavının en az 30 gün önce bakanlığın internet sitesinde duyurulması gerektiği belirtiliyor. Yine 17. Maddede yazılı sınav sonuçlarının yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde duyurulması gerektiği ifade ediliyor. Bir de bu süreye beş iş günü içerisinde itiraz ve itiraza cevap süresi var.

     Tüm bu süreç göz önüne alındığında en iyi ihtimalle; seçimlerden sonra hükümetin kurulması ve hemen ilana çıkılıp sınavın gerçekleştirilmesi Aralık ayının ortalarından itibaren mümkün görünmektedir.

     İl milli eğitim müdürlükleri boş müdür yardımcılığı kadrolarını ilan etmesi ve sınavı kazananların müracaatı ile birlikte; müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığına atamalar en hızlı takvimle yarıyıl tatilinden önce gerçekleştirilmesi mümkün görünmemektedir. Fakat bu elzem konu çok fazla uzatılmadan bir an önce gerçekleştirilmelidir. Kalın sağlıcakla. (26.10.2015)

                                                   

Yorumlar