MEB tamamen yeniden kurgulamak isteniyor
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk "(MEB Yasa Tasarısı) Siyasi iktidar, sözde dershaneleri kapatma gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nı tamamen yeniden kurgulamak istiyor"
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yasa Tasarısı'na ilişkin "Siyasi iktidar, sözde dershaneleri kapatma gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nı tamamen yeniden kurgulamak istiyor" dedi.
Türk Eğitim-Sen'in, MEB Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için yarın Eğitim-Sen ile Türkiye genelinde yapacağı ortak iş bırakma eylemine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Koncuk, MEB'in baştan dizayn edilmek istendiğini savundu.
Koncuk, yasanın getireceği değişikliklere değinerek, "Siyasi iktidar, sözde dershaneleri kapatma gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nı tamamen yeniden kurgulamak istiyor" ifadesini kullandı.
Okul yöneticileri açısından Bakanlıkta bulunan 100 bin kadronun 70 bininin okul müdürleri, müdür yardımcıları ve müdür baş yardımcılarıyla dolu olduğunu, tasarının kanunlaşması halinde bu 70 bin kişinin görevinin sona ereceğini anlatan Koncuk, şunları kaydetti:
"Bu açık bir tasfiyedir. Okul yöneticilerinin tüm unvanlarını elinden zorla alan bir tasfiyedir. İnsan hakları, hukuk, ileri demokrasiyle uzaktan yakından alakası olmayan bir tasfiyedir. Sözde paralel yapıyı ortadan kaldırmak amacıyla pire uğruna yorgan yakmaktadır iktidar. Maalesef insanların geleceğini, kazanılmış haklarını hiçe sayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Sendikalarımızın üyesi olsun olmasın, biz meseleye ilke bazında bakıyoruz. Her 4 yılda bir okul yöneticilerinin değişecek olması kabul edilemez. Hatta 4 yılda bir değil, vali yöneticiyi atayıp da beğenmezse 1 gün sonra değiştirme hakkına sahip."
İsmail Koncuk, yasa tasarısının geri çekilmesi için yarın Eğitim-Sen ile iş bırakma eylemi yapacaklarını kaydetti.
"Demokratik hakkımızı kullanacağız"
Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da söz konusu yasa tasarısında "dershaneler", "Milli Eğitim merkez ve taşra teşkilatının yöneticileri" ve "öğretmenliğin stajyerlikle ilgili temel düzenlemeleri" olmak üzere 3 bölümün öne çıktığını söyledi.
Yıldız, dershaneler yerine getirilecek "özel okul" sisteminin, eğitim sistemini daha fazla paralı hale getireceğini savundu.
Keyfi atamalar yapıldığını öne süren Yıldız, merkez ve taşra teşkilatındaki okul yöneticilerinin görev süresinin 4 yılla sınırlandırılmasının istenmesine yönelik eleştirilerde bulundu.
Yıldız, oluşturulmaya çalışılan bu düzene her zaman karşı çıktıklarını dile getirerek, "Alanlara çıkıp demokratik hakkımızı kullanacağız. Yarın tüm Türkiye'de gerçekleştireceğimiz bu tutuma, bütün eğitim emekçilerinin katılımını bekliyoruz" dedi. Yıldız, tepki nedeniyle yasa tasarısının geri çekilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.