BIST 9.634
DOLAR 34,58
EURO 36,27
ALTIN 2.982,35
ÖĞRETMEN

MEB'den 800 bin öğretmene şok!

Torba yasada öğretmenleri çok yakından ilgilendiren konular yer almaktaktaydı. Bu konulardan en önemlisi 8 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon uygulanmasıydı.

- Vatandaşlar tararafından torba yasa olarak bilinen değişikliklerde öğretmenleri yakından ilgilendiren konulara bulunmaktaydı. Öğretmenleri yakından ilgilendiren en önemli konu öğretmenlere rotasyon uygulamasına gidilecek olmasıydı. Habertürk gazetesinden Pervin Kaplan bu durumun detaylarını yazdı.

İŞTE O YAZI

Bu köşeden torba yasada 800 bin öğretmen için rotasyon kararının yer aldığını ve önümüzdeki günlerde de öğretmenlerin tıpkı müdürler ve müdür yardımcıları gibi zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulacağını duyurmuştuk.

Dün Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı’nı yayımladı. Daha önce de yazdığımız gibi aynı kurumda 8 yılını dolduran tüm öğretmenler rotasyona uğrayacak. Rotasyondan etkilenecek öğretmen sayısı belli değil. Ancak eğitimciler ilk aşamada okullarından ayrılmak zorunda kalacak öğretmen sayısının 100 bin ile 200 bin arasında değişeceğini tahmin ediyor.

Eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşü için yayımlanan taslak metinde rotasyon “Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi” başlığı altında 35. maddede yapılıyor. Buna göre de “Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda en fazla toplam sekiz yıl görev yapabilir”. Yani aynı kurumda 8 yılını dolduran tüm öğretmenler başka bir kuruma zorunlu olarak gönderilecek.

Gelelim öğretmenlerin hangi tarihte çalıştıkları kurumlardan ayrılmak zorunda kalacaklarına. Rotasyon ders yılının son bulduğu tarihten itibaren en fazla 2 ay içinde gerçekleşecek. Yani önümüzdeki haziran ayında yüz binlerce öğretmen 8 yıldır çalıştıkları okullarından bir başka okula gönderilecek.

Öğretmenler rotasyon için 25 eğitim kurumunu tercih edebilecekler. Kurumlar arasındaki bu göndermelerde ise öğretmenlerin hizmet puanları esas alınacak. Eğer bir öğretmen seçtiği 25 okuldan herhangi birine atanamazsa nerede görev yapacağına bakanlık karar verecek ve bu öğretmeni de tercih yapmayanları da öğretmen ihtiyacı olan bir kuruma atayacak.

Eğer bir kurumda norm kadro açığı yoksa öğretmenin ataması bir yıl ertelenebilecek.

8 yılın hesaplanmasında ise öğretmenin müdür olarak görev yaptığı süre dikkate alınmayacak. Ancak raporlu ya da izinli olduğu süreler “öğretmenlik yapmış” gibi hesaplanacak. Adı değişen, dönüşen veya birleştirilen eğitim kurumlarında geçen süreler de bu hesapta dikkate alınacak.

Bir tek ayrıcalık ilkokul sınıf öğretmenleri için geçerli olacak. Eğer 2. sınıfı okutan bir öğretmen 8. yılını doldurduysa aynı öğrencileri okutmayı taahhüt ederse bu öğrenciler 4. sınıfı bitirene kadar aynı okulda görev yapabilecek.

Eğitim-İş Genel Merkezi Özlük Hukuk Komisyonu üyesi ve eski Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer rotasyonu “sürgün” olarak değerlendirerek şöyle yorumluyor: “Bakanlık önce müdürleri okullarından sürdü ve kendi adamlarını yerleştirdi. Şimdi de bu müdürlere rahatlık olsun ve uygulamalarına itiraz edecek deneyimli öğretmen okullarda kalmasın diye rotasyon kararı aldı.

Rotasyon şimdilik il içini kapsıyor. Ancak unutmayalım ki, torba yasada hem il hem de il dışı için rotasyon kararı geçti. Bu durumda önümüzdeki günlerde öğretmenlerin il dışına da gönderilebileceği bir başka düzenleme daha gündeme gelebilir.

ÖĞRETMENLERİN TÜM SORUNLARINI FORUMUMUZDA TARTIŞABİLİRSİNİZ

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR