MEB'in sınav önerisine YÖK karşı çıktı!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üniversite giriş sınavları için TEOG modeli önerisinde bulundu ancak YÖK buna karşı çıktı.
MEB'in üniversiteye girişte TEOG benzeri bir sisteme geçilmesi önerisine YÖK'ten itiraz geldi. Sınav sisteminin neden degişmesi gerektiğinin bilimsel gerekçelerle ortaya konulmasını isteyen YÖK yetkilileri, "Gündemimizde üniversite sınavlarını değiştirmek, TEOG ya da başka bir modeli getirmek yok" dedi.
Habertürk'ün haberine göre, bir süredir üniversiteye giriş sınavlarının değişmesi gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) aklında, liselere yerleştirmelerde kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) bir benzerinin üniversiteye giriş için de uygulanması var. Bakanlığın modelinde TEOG'da olduğu gibi öğrenciler belli temel derslerden sınava girecek, okul notlarının yerleştirme puanlarına katkısı da TEOG'da olduğu gibi artırılacak. Geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK yetkilileri arasında gerilime yol açan bir toplantı yapıldı ve bakanlık bu sistemi gündeme getirdi. MEB yetkilileri, okul notlarının etkisinin artırıldığı, müfredatın tam olarak sorulduğu bir sistemin üniversiteye geçişte de uygulanması gerektiğini belirterek, "TEOG benzeri bir model kurgulanabilir" dedi.
YÖK: GÜNDEMDE YOK
YÖK yetkilileri ise YÖK Kanunu'nun 45. maddesinin üniversite sınavlarını ile ilgili düzenleme yetkisini YÖK'e verdiğini belirterek, gündemlerinde üniversiteye geçiş sınavlarının değiştirilmesinin yer almadığını söyledi. Yetkililer şöyle konuştu: "Öncelikle bir sınav sisteminin neden değişmesi gerektiği bilimsel gerekçelerle ortaya konmalı. Üstelik 2 yıldır uygulanan ve ne kadar ölçtüğü bilinmeyen bir sistemin üniversiteye geçiş için getirilmesi söz konusu olamaz. Eğitim alanında kararlar çoğunlukla alınmaz, ancak geniş bir mutabakat sağlanarak bu yapılır. Sistem değişikliğinin nedenini araştırmanız, bilimsel olarak açıklamanız ve topluma raporlamanız gerekir. YÖK'ün gündeminde ise üniversite sınavlarını değiştirmek, TEOG ya da başka bir modeli getirmek yoktur. Ayrıca üniversite sınavlarında sorulan sorular tamamen müfredattan çıkıyor."
MEB: NEDEN UYGULANMASIN?
Görüştüğümüz MEB yetkilileri YÖK ile yapılan görüşmeyi doğrularken, "Biz YÖK'e TEOG benzeri bir modelin uygulanabileceğini düşündüğümüzü söyledik. YÖK ile bu konudaki görüşmelerimiz sürüyor. Biz kendi müfredatımızın, okulların ve öğretmenlerin dominant olduğu bir sistem olsun istiyoruz. TEOG'da olduğu gibi öğrenci, müfredatı ve okulu önemsesin diyoruz. Sınavı değiştirme yetkisi YÖK'te ama biz de üzerinde düşünülmesini istedik" dedi.
'HORMONLU NOTLULAR ÖNE ÇIKAR'
Bu arada, görüşünü aldığımız diğer YÖK yetkilileri ise bakanlığın üniversiteye geçişte "TEOG benzeri bir sınav sistemini" YÖK'e kabul ettirmeye çalıştığını belirterek, "Bu sistemde sınavların yerleştirme puanlarındaki etkisinin düşürülmesi, okul puanlarının etkisinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Şu an üniversitelere yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul notlarının etkisi en fazla yüzde 12. Okul notlarının etkisini artırırsanız hormonlu not veren okulların öğrencilerini öne geçirirsiniz. Sınavları değil, okul notlarını belirleyici kılarsınız" dedi.
BAŞBAKAN İŞARET ETMİŞTİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından eylül ayında TBMM'de okunan 189 sayfalık hükümet programında üniversiteye geçişle ilgili düzenleme yapılacağı belirtilmişti. Programın "İnsani Kalkınma" başlığı altındaki "Yeni Türkiye'ye Nitelikli İnsan" bölümünde test sınavı odaklı eğitim sistematiğinden kurtulmak amacıyla ortaöğretim kurumlarına tek sınavla öğrenci yerleştirme sisteminin kaldırılıp, yerine okulu, okul öğretmenlerini ve müfredatı esas alan temel eğitimden ortaöğretime geçiş usulü yürürlüğe konduğu ifade edilerek, "Ortaöğretimden yükseköğretime geçişte de benzer bir mantıkla okulu temel alan bir yerleştirme sürecine ilişkin çalışmalar sürüyor" denilmişti.
TEOG SİSTEMİ NEDİR?
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG) 8. sınıf öğrencileri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten yılda 12 sınava giriyor. Liselere geçişte kullanılan Yerleştirmeye Esas Puanı'nın (YEP) oluşmasında bu 12 sınavın puanları yüzde 70 etkili. Öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları da yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 30 etkili oluyor.