Memur ataması hangi durumlarda iptal olur
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurları muvafakat ile nasıl başka kuruma atanır? Memur ataması ne zaman iptal olur? Kurumlar arası naklen atama nasıl olur? Bu soruların cevabını Bünyamin Esen veriyor.
MEMURHABER.COM/ÖZEL İÇERİK-BÜNYAMİN ESEN
Atamanız İptal Olmaz
Ayrılışınızın geciktiği sürede atamanız iptal olmaz. Durumunuzu “devlet memurluğuna ilk kez atamada 1 yada 15 gün içerisinde başlamazsanız atamanızın iptal edilmesi” hali gibi düşünmeyin. Sizin durumunuz farklı. Kurumlar arası geçiş süreci için kanunen belirli bir süre öngörülmediğinden atamanızın iptal edilmesi söz konusu olmaz. Önceki kurumunuzdan ilişiğinizi örneğin üç ay sonra da kesseniz, yine de gider yeni kurumunuzda görevinize başlarsınız.
Eski kurumunuzdan ilişiğinizi kestikten ve görevinizden ayrıldıktan sonra ayni yere atandı iseniz 1 günlük, başka yere atandı iseniz 15 günlük başlama süreniz başlar. İşte bu süre içerisinde diğer kurumda göreve başlamazsanız ancak o zaman atamanız iptal edilir ve devlet memurluğundna usulsüz olarak çekilmiş sayılırsınız.
Durumunuza göre 1 veya 15 günlük bu başlama mühletinde aylıklı izinlisinizdir, eski kurumunuzdaki mali haklarınız yönünden ücretinizi hak edersiniz. Yeni kurumda işe başladığınızda ise yeni statünüzün mali haklarını elde edersiniz.
Bazı Kurumlar Süreci Daraltabilmektedir
Özellikle belediyeler gibi bazı kurumlar (müfettişlik, denetmenlik, uzmanlık, kontrolörlük gibi) yardımcılık suretiyle girilen kariyer mesleklerde muvafakat süreci için meslek yönetmeliklerinde özel süreler öngörmüş olabilmektedirler. Bazı belediyelerin örneğin müfettiş yardımcılığı kadroları için muvafakat süreci belirli sürede tamamlanmaz ise yedek kazanan kişiyi çağırmaya tevessül ettikleri duyulmaktadır.
Eğer muvafakat ile bir kurumdan diğer kuruma geçiyorsanız geçtiğiniz kurumun personel yönetmeliklerini ayrıntılı olarak okumanızda fayda vardır. Muvafakat sürecini kısaltmanın en kestirme yolu ise süreci yazışmalara bırakmadan, bizzat elden takip etmek, yazıları elden götürüp getirmektir. Ne yazık ki ülkemizde kurumlar arasındaki eşgüdüm ve iletişim düşük olduğundan elden takip etmezseniz süreç normal şartlarda bir-iki aya kadar uzayabilmektedir.