BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

Memur emeklileri emeklilikten sonra çalışırsa ne olur?

Memur emeklileri emeklilikten sonra çalışırsa ne olur? Detayları Memurhaber.com yazarımız Şevket Tezel kaleme aldı.

Şevket Tezel
Şevket Tezel[email protected]

SSK’lı Olarak Çalışan Emekli Memurlar

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı almakta iken yeniden sigortalı bir işte çalışanların prime esas kazançları üzerinden sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekiyor.

2008 yılı Ekim ayı başından önce olsun sonra olsu 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre emekli aylığı bağlananlar da bu aylıkları kesilmeksizin destek primi uygulanmak suretiyle 4/1-a sigortalısı olarak çalışabilir. 4/1-a sigortalısı olarak çalıştığında emekli aylığından bir kesinti olmaz ve destek priminin muhatabı onu çalıştıran işveren olur.

Elbette 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında sayılan işyerlerinde yani kamu işyerlerinde 4/1-a sigortalısı olarak hem 4/1-c (5434 sayılı Kanuna tabi Emekli Sandığı) emeklisi olarak destek primine tabi çalışmak mümkün bulunmadığını belirtmek gerekiyor.

Bağ-Kur’lu Olarak Çalışan Emekli Memurlar

Emekli aylığı alanlardan, 4/1-b sigortalısı olarak çalışmaya başlayanların da sosyal güvenlik destek primi ödemeleri gerekiyor. T.C.Emekli Sandığı emeklisi 4/1-b sigortalısı gibi çalışırsa emekli aylığından %15 (Temmuz 2015’ten itibaren %10 kesinti yapılarak) destek primine tabi oluyor.

Milletvekilliğinden dolayı emekli aylığı bağlananlardan milletvekillikleri devam edenler ile vekillikleri sona erenlerden Tarım Bağ-Kur hariç diğer ticari faaliyet ve ortaklıklarından dolayı  4/1-b sigortalısı biçiminde çalışanlardan da sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekiyor.

Emekli Avukat ve Noterlerin Durumu

Emekli aylığı 2008 yılı Ekim ayı başından sonra bağlanan ve yine bu tarihten sonra serbest avukatlık ve noterlik yapmaya başlayanların almakta oldukları aylıklarından, 2008 yılı Ekim ayı başından önce emekli olup yine bu tarihten önce veya sonra serbest avukatlık ve noterlik yapmaya başlayanlardan ise 01.02.2012 tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi kesiliyor.

Emeklinin Kamuda Çalışmasına Engel Var

4/1-c sigortalısı veya 5434 sayılı Kanuna tabi Emekli Sandığı emeklisi olduktan sonra yine kamu kurumlarına 4/1-c sigortalısı olarak atanma durumuna gelince burada 5335 sayılı Kanun önemli bir engel durumunda bulunuyor ve destek primine tabi olarak kamuda çalışmak mümkün bulunmuyor.

Durum bu olmasına karşın çok sayıda emeklinin 2005 yılından sonra kamuda çalışmaya devam ettiğine şahit olunabiliyor. Kamu kurumlarının da hatasına işaret eden bu durumda SGK memur olarak kamuda görev alırken emekli aylığını da almaya devam eden bu emeklilerden ödediği aylıkları faiziyle geri istiyor.

Yani 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların aylıkları kesilmeksizin, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin % 50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacağı ve görev yapamayacağı hüküm altına alınmış olup, 1/1/2005 tarihinden sonra kamu kuruluşlarında çalışmaya başlayan sigortalılar aylıklarını kestirmeden çalışmaya devam etmeleri yasa olarak mümkün bulunmuyor. 

  • Ancak yine aynı 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yer alan istisna uyarınca Cumhurbaşkanlığına seçilenler,
  • Dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar,
  • Yasama organı üyeliğine seçilenler,
  • Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,
  • Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler
  • Yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,
  • Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),
  • Vakıf üniversitelerinde görev alanlar,
  • Özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,
  • 2547 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca yasama organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanların
Aylıkları kesilmeksizin kamu idarelerinde görev almaları mümkün bulunuyor.
Yorumlar