BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,95
ALTIN 3.001,29
MEMUR

Memur mazeret iznini nasıl alabilir 657 ne diyor?

Memurların mazeret izninde göz önüne alınan kıstaslar nedir hangi tür mazeretler memura izin alma hakkı verir? hiçbir mazereti olmayan memurun mazeret izni alması mümkün müdür? İşte memur izinlerine ilişkin tüm bu sorulara 657 sayılı kanun ile yanıt...

Memurların bazı özel durumlarında sundukları mazeretlerine istinaden "mazeret izni" verilir ve bununla beraber hiçbir mazereti olmayan memura da zaman zaman mazeret izni verilmesi söz konusu olabiliyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda, mazeret izni verilebilecek haller sayma yoluyla belirtilirken, herhangi bir mazereti olmayan memurların mazeret izni kullanabilmesine de imkan tanınmıştır. Kanunda belirtilen durumlara göre; devlet memurlarına, fiili çalışmaya bağlı ödemeler dışındaki malî haklarına ve sosyal yardımlarına dokunulmaksızın, mazeret izni verilebilecek haller ve izin süreleri belirlenmiştir.

MEMURA HANGİ DURUMLARDA MAZERET İZNİ TANINABİLİYOR?

657'ye göre doğum- hamilelik, çocukların hastalanmaları,memurun kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi, ölüm gibi birtakım mazeretleri izin talep edebileceği durumlar olarak saptanmıştır. 

MAZERETİ OLMAYAN MEMURUN İZİN ALMASI AMİRİNE BAĞLI...

Belli bir mazereti olmayan memurlara mazeret izni talep eden memura izin verilmesi konusunda ise amirlere takdir hakkı tanımıştır. 

Memurların, 657 sayılı Kanunda sayılan mazeretlere dayanmayan mazeret izni talepleri; merkezde atamaya yetkili amir, illerde vali, ilçelerde kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati de alınarak değerlendirilir.



MEMUR MAZERETİ OLMADAN EN FAZLA KAÇ GÜN İZİN ALABİLİR?

Bu şekildeki mazeret izni talebinin uygun görülmesi durumunda, memura bir takvim yılı içinde 10 güne kadar mazeret izni verilebilir. Bu izin, bir defada kullandırılabileceği gibi bölümler halinde de verilebilir. Ancak, iznin bölümler halinde verilmesi durumunda, daha önce bir kısmı kullanılan 10 günlük izin süresinden artan kısımların, talep edilmesi durumunda mutlaka verilmesi zorunluluğu da bulunmamaktadır.

İKİNCİ DEFA 10 GÜNLÜK MAZERET DIŞI İZİN

Kanunda sayılan mazeretler dışından 10 gün mazeret izni kullanan memur, aynı takvim yılı içerisinde ve aynı şekilde yeniden mazeret izni talep edebilir. Bu durumda, memura en çok 10 gün süre ile yeniden mazeret izni verilebilir. Ancak, ikinci defa talep edilen 10 gün süreli mazeret izni;

-Öğretmen kadrolarında görev yapanlara verilmez.

-İzin verecek amirde, izin talebinin zorunluluktan kaynaklandığı yönünde kanaat oluşması halinde verilebilir.

-Memurun yıllık izin sürelerinden düşülür.

YILLIK İZNİ OLAN MEMUR MAZERET DIŞI İZİN ALABİLİR Mİ?

Memurlara tanınan yıllık ve mazeret izni hakları ve bunların kullanımı konusunda, mevzuatta herhangi bir bağ kurulmamıştır. (mazeretsiz olarak yıl içinde ikinci defa 10 gün mazeret izni kullanılması durumu hariç)

Bu itibarla;

-Yıllık izin kullanma hakkı olan memura, talep etmesi ve amirlerinin uygun görmesi durumunda, bir takvim yılında 10 güne kadar mazeretsiz mazeret izni verilmesinin mümkün olacağını,

-İzin talebinin amirler tarafından değerlendirilmesi aşamasında, memurun kullanabileceği yıllık izin hakkının bulunup bulunmadığına bakılabileceği ve yıllık izin hakkı olan memurun mazeretsiz mazeret izni talebinin uygun görülmeyebileceğini,

-İçinde bulunulan yıla ait yıllık izin kullanma hakkı bulunan memura, ikinci defa 10 güne kadar mazeretsiz mazeret izni verilmesinin uygun olmayacağını,

-İkinci defa 10 güne kadar süre ile verilen mazeretsiz mazeret izninin, izleyen yıl iznine hak kazanılmasıyla birlikte bu izinden düşüleceğini değerlendirmekteyiz. 



MEMURLARIN MAZERET İZNİ ALABİLECEĞİ DURUMLAR

Doğum mazereti

Kadın memura, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilir.

Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenir.

Sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde beklene tarihinden önceki 3 haftaya kadar çalışmaya devam edebilir ve Bu durumda, doğum öncesinde çalışılan süreler doğum sonrası izin süresine eklenir.

Erken doğum halinde, doğum öncesi kullanılamayan analık izni süresi doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

Eşi doğum yapan memura 10 gün izin verilir.


Çocuk mazereti

Çocuğu olan kadın memura, analık izni süresinin bitiminden itibaren ilk altı ay günde üç saat, ikinci altı ay günde birbuçuk saat süt izni verilir.
Doğumda veya doğum sonrasında (doğum sonrası analık izni olarak belirlenen süre içerisinde) annenin ölümü halinde, memur olan babaya analık izni süresi bitimine kadar izin verilir.

En az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğu (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanan memura, hastalık raporuna dayalı olarak bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar mazeret izni verilir. (Anne ve babanın her ikisinin de memur olması durumunda, izin aynı anda sadece birisi tarafından kullanılabilir ve yıl içerisinde her ikisinin bu sebeple kullanacağı mazeret izni süresi toplamı 10 günü geçemez.)

Evlenme mazereti

Kendisi ya da çocuğu evlenen memura 7 gün izin verilir.



Ölüm mazereti

Eşi ya da çocuğu ölen memura 7 gün izin verilir.

Eşinin ya da kendisinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinde, memura 7 gün izin verilir.

Diğer mazeretler

Doğum, çocuk, evlenme veya ölüm mazeretleri dışındaki herhangi bir mazeretle izin isteyen memura; bir takvim yılında toptan veya bölümler halinde, 10 güne kadar mazeret izni verilebilir.

Zorunlu hallerde memura (öğretmenler hariç) yeniden 10 güne kadar izin verilmesi de mümkün olabilmekle birlikte, ilk 10 günlük süreyi aşan kısım memurun yıllık izninden düşülür.

Kaynak: memurhaber, memurunyeri

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR