Memur olmak isteyenlere bir şans daha!
Engellilerin iş sahibi olması için kısa süre içinde yeni adımların atılması planlanıyor.
2013 başında 2012 Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ek yerleştirme yapılacak, engellinin ya da ailesinin iş yeri açabilmesi için rehberlik hizmeti sunulacak, zihinsel ya da ruh sağlığı engeli olanlar sivil toplum örgütlerinin projeleriyle açılacak ''korumalı iş yeri''nde istihdam edilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, engellilerin istihdamına yönelik yeni projelerle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
ÖMSS'DE KAÇ KİŞİ ATANDI?
2012 Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre bu yıl 6 bin kişinin atamasının yapıldığını hatırlatan Çiftçi, aynı sınava göre 2013 başında ikinci bir atama yapılacağını bildirdi.
ENGELLİYE KORUMALI İŞ YERLERİ GELİYOR
Engellilerin, kamunun yanı sıra özel sektörde de istihdam edildiğini, kanun gereği belirli oranda engelli personel çalıştırmayan iş yerlerine ceza kesildiğini anımsatan Çiftçi, kesilen bu cezaların İŞKUR'da toplandığını belirtti.
Bu cezaların mesleki rehabilitasyon ve eğitim çalışmalarında kullanıldığını ifade eden Çiftçi, ''Ancak bu paralar yine de tam olarak istihdama dönemiyor. İstihdama dönmesi için korumalı iş yerleri projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz'' dedi.
Bu iş yerlerinin sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde açılabileceğini kaydeden Çiftçi, şu bilgileri aktardı:
''Zihinsel engellileri, ruh sağlığı sorunu bulunanları ve otistikleri korumalı iş yerlerinde istihdam edebiliriz. Çünkü bu kişiler istihdamı en zor kesimi oluşturuyor. Sivil toplum kuruluşlarından korumalı iş yeri projeleri isteyeceğiz. Seracılık, kafe işletmeciliği gibi şimdiden elimize birkaç proje ulaştı. Biz proje bazlı destek vereceğiz, devlet bu kişilerin maaşını 1 yıl süreyle karşılayacak.''
Çiftçi, hazırlıkları İŞKUR ile sürdürülen projeyi, yıl sonuna kadar uygulamaya geçirmeyi planladıklarını söyledi.
ENGELLİ KENDİ İŞ YERİNİ AÇABİLECEK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile engelinin ya da ailesinin iş yeri açmasına yönelik proje yürüteceklerini bildirdi.
KOSGEB'in girişimcilere destek verdiğini, kurumun engelliye daha fazla destek sağlama imkanına sahip olmasına rağmen bugüne kadarki desteğin yüzde 1'in bile altında kaldığını ifade eden Çiftçi, şunları belirtti:
''KOSGEB engelliye 33 bin liraya kadar destek sağlayabiliyor. Ancak engellilerin proje desteği için rehberliğe ihtiyacı var. Rehberlik verilmediği için bugüne kadar bu imkandan yararlanamamışlar. Şimdi ilk etapta 5 ilde hayata geçireceğimiz projeyle bu rehberlik hizmeti verilecek. Engelli kendi iş yerinde çalışabilecek ya da ailesi iş yeri açabilecek.''