Memurlar istifa ederken nelere dikkat etmelidir?
Memurlar hak kaybına uğramadan istifa için nelere dikkat etmelidir?
- Bir işe bir göreve başlamak kadar işin gerektirdiği performans, ücret ve diğer sosyal hakların bu performansı karşılama bakımından değerinin tutarsız bulunması ve benzeri nedenlerle o işten ayrılma da doğal karşılanmalı. Ancak bu iş Devlet işi olunca uzun yıllardan ve mevzuattan gelen bir takım yasal kural ve seremonileri de yadsınmamalı.
Devlet olunca işin ayrı bir ciddiyeti de söz konusu oluyor. Klasik tabirle memurun istifası halinde iki defa memuriyete dönme hakkı söz konusu.
Bununla birlikte bu dönüş için de uygulamada kurumsal bir takım gereklilikler bulunuyor.
Yazımızın konusu memurun geri dönüş hakkına zarar vermeden etmesi konusunda dikkat etmesi gerekenler olacak.
Müstafi Sayılma Koşulları
Devlet memurunun bağlı olduğu kuruma yazılı olarak başvurmak suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunması mümkün. Mamafih memurun izinsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevini terk etmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde de yazılı müracaat şartı aranmaksızın çekilme isteğinde bulunmuş sayılıyor.
On Günlük Süreye Tatiller Dahil
bir görüşüne göre buradaki 10 günlük sürenin, çalışma günlerinin arasında kalan hafta sonu tatil günleri ile ulusal, milli ve resmi bayram günlerinin de hesaba katılması suretiyle belirlenmesi, 10 uncu günün tatile rastlaması halinde ise bu tatilden sonraki ilk mesai gününün 10 uncu gün olarak kabul edilmesi gerekiyor.
Şevket Tezel'in yazısının tamamını okumak için