BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Memurlar izale-i şuyu ihalesine girebilir mi?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, memurlar hakkında önemli bir konuyu daha köşesine taşıdı.

Gerek 399 sayılı KHK'ye tabi sözleşmeli personel, gerekse 657 sayılı Kanun'a tabi personel, UYAP üzerinden izale-i şuyu ihalesine girip kendisine ev veya arsa satın alabilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı başlıklı 28'inci maddesinde; "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, daha katı kurallar getiren 399 sayılı KHK'nin Başka İş ve Hizmet Yasağı başlıklı 15'inci maddesinde; Teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel müdür, müessese müdürleri ile yönetim kurulu ve yönetim komitesi üyeleri ve her çeşit personeli bu Kanun Hükmünde Kararname'de öngörülen haller dışında başka bir işle meşgul olamayacakları ile hangi faaliyetlerde bulunacakları açıkça belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre, memurlara ve sözleşmeli personele yasaklanan ticari kazanç getirici faaliyetler tadat edilmiştir. Bu bağlamda, memur veya sözleşmeli personelin UYAP üzerinden izale-i şuyu ihalesine girerek ev veya arsa satın alması yasaklanan faaliyetler kapsamına girmemektedir. Ancak, bu faaliyetler süreklilik arzeder ve alınan gayrimenkuller kısa sürelerde alınıp satılırsa bu işi yapanlar hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'nca vergi mükellefiyeti tesis edilecektir ki bu durum açıkça disiplin cezasını gerektirecek bir faaliyettir. Bu ince çizgi gözetildikçe sorun olmayacaktır.

Avukatlık ruhsatına sahip memurlar ücretsiz vekalet alabilir mi?

Avukatlık ruhsatına sahip devlet memurunun ebeveyni,eşi, çocukları, kardeşleri ile onların eşi ve çocuklarının, adli ve idari iş, işlem ve davalarında ücretsiz olarak avukatlıklarını üstlenebilir mi?

Bu konuyla ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu görüşe göre; Kamu kurumlarında aylık veya ücret karşılığında çalışmakta olanların, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 11'nci maddesinde yer alan; "Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez." hükmü uyarınca, aylık karşılığında çalışan devlet memurlarının avukatlık yapamayacağı ifade edildiğinden, devlet memurlarının avukatlık mesleğini ücretli ya da ücretsiz icra etmeleri mümkün değildir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR