BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
MEMUR

Memurlar telif ücreti alabilir mi?

İşte bir devlet memurunun bu şekilde telif ücreti alması 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda tanımlanan gelir getirici iş yasağına girmiyor.

Antalya’dan ismi mahfuz okurumuz S.T. soruyor: “Bünyamin bey, devlet memuruyum. Yerel bir gazetede spor köşe yazıları yazıyorum, gazeteci olan hemşehrim rica etti ben de kıramadım. Bunun karşılığında da cüzi bir telif ücreti alıyorum. Acaba bu konuda ceza alır mıyım? Memurların yazı yazmayı yasak mıdır? Fikirlerimi paylaşamaz mıyım? İnternetten araştırdım, farklı farklı yorumlar var, kafam karıştı. Yanlış bir şey de yapmak istemiyorum. Ayrıntılı açıklar mısınız lütfen.”

Önceki yazımızda okurumuzun sorunun ilk kısmına cevap vermiş, devlet memurlarının hangi konularda makale veya kitap yazıp yazamayacağı, televizyon veya radyoda program yapıp yapamayacağı konusunda bilgi vermiştik.

O yazımızda Devlet Memurları Kanunu’nda bulunan memurun yaptığı iş ve kamu hizmeti ile ilgili olarak bilgi ve beyanat vermemesi yasağının kapsamını irdelemiş ve bu yasağın memurun bizatihi ve fiilen yaptığı iş ve kamusal hizmetle sınırlı olduğunu belirtmiştik.

Devlet memurlarının doğrudan yaptıkları iş dışındaki konularda bir makale, köşe yazısı, kitap, yazı dizisi veya tez yazmasının “yaptığı iş ve kamu hizmeti ile ilgili bilgi verme” yasağına girmediğini; memurların da bilgi ve görgüsünü paylaşmasının mümkün hatta en temel anayasal hakları olduğunu belirtmiştik.

Devlet memurunun neler yazıp neler yazamayacağı, basına veya en geniş anlamı ile görsel ve yazılı medyaya hangi konularda bilgi ve beyanat verip veremeyeceği konusunu aydınlattıktan sonra gelelim konunun ikinci başlığına.

Peki devlet memuru bu şekilde makale yazması, program yapması, tez yazması, beyanat vermesi, röportaj yapması ve benzeri bir hizmeti karşılığında telif ücreti alabilir mi?

Memurlara Gelir Getirici İş Yasağı Var

Bu hususun devlet memurlarının gelir getirici iş yasağı ile bağlantısı var.

Zira Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurlarına “ticaret yapmak veya devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak” yasak.

Üstelik bu yasağa uymayanlar devlet memurluğundan çıkartılmanın bir alt cezası olan “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası alıyor.

Keza, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesine göre de, memurlar Türk Ticaret Kanuna göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).

Peki, bir makale, kitap yahut program karşılığında telif ücreti almak bu yasak kapsamına girer mi?

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için  

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR