BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

Memurlar toplu görüşmeden ne bekliyor?

2013 yılında imzalanan toplu sözleşme görüşmelerinde memur kaybeden taraf olmuştu. Bu yıl yapılacak toplu sözleşmede memurlar kayıplarını giderecek bir zam bekliyor

Şevket Tezel
Şevket Tezel[email protected]

2013 yılı Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi ile 2014 yılının tamamı için sadece taban aylık katsayısı artışı yapılmış, memur maaş katsayısı ve yan ödeme katsayısı arttırılmamıştı. Katsayılarda 2015 yılı 1.dönemi için %3'lük yine 2015 yılı ikinci dönemi için de %3'lük artış öngörülmüştü.

2014 başında verilen taban aylığa 175 TL eklenmesi biçimindeki zam, taban aylığı yüzde 17 oranında artırmış olsa da, gösterge, ek gösterge, kıdem aylıkları, aile yardımı ödenekleri ve hele de özel hizmet tazminatı ve ek ödeme gibi maaşta yekûn teşkil eden kalemlerin hepsinin memur maaş katsayısına bağlı olması, bunun yanı sıra yan ödeme katsayısına bağlı iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı gibi zamların da artıştan yararlanamaması, gerçekleşen enflasyon oranları dikkate alındığında önceki sözleşmenin sonucunda memur kaybeden taraf olmuştu.

Bu yıl imzalanacak sözleşmeden memurlar hem ekonomik göstergelerin tehdidi altındaki enflasyonu içine alacak, ayrıca 2014-2015 yıllarında oluşan kayıplarını giderecek bir zam bekliyorlar.

Ocak 2005'ten sonra memur olanların yararlanamadığı "Bir defaya mahsus 1 derece hakkı" daha önce bu haktan yararlanamamış memurlar için beklenen bir hak.

İlave 1 Derece Hakkı
Memurlar unvan ve öğrenim durumlarına göre bir dereceden memuriyete başlarlar ve derece yükselme esaslarına göre zaman içinde öğrenimlerinin elverdiği dereceye kadar yükselirler. Bu derece alınan maaşa da, yeşil pasaport gibi diğer bir takım sosyal haklara da etki yaptığından memurlar için önemli.

Bu konuda 1979 yılında Ecevit Hükümeti döneminde 1 Mart 1979 tarihinde görevde veya askerde olan memurlara 2182 sayılı Kanunla ekstra 1 derece verilerek memura bir jest yapıldı.

1979-1991 yılları arasında memuriyete başlayanlar bu haktan 22.09.1991 tarihli 458 sayılı KHK ile 15.10.1991 tarihinde görevde veya askerde olmak koşuluyla yararlanmaya başladılar.

15.10.1991'den sonra memuriyete başlayanlar haklarını 2005 yılında 5289 sayılı Kanunla verilen 1 derece hakkıyla alabildiler.

Bu defa 15.01.2005 tarihinden sonra memuriyete başlayanlar görece mağdur duruma düştüler ve onlar ilave 1 derece hakkını istemekteler.

Geçici Personele Kadro çıkmalı
KİT'lerde işçi iken özelleştirme sonrası diğer kamu kurumlarına geçici personel atananların kadro beklentisi bulunuyor. Bu husus da bugüne kadar gerçekleşmeyenlerden. Bunu getirmek yerine yasada her yıl BKK ile emeklilik hakkını elde edinceye kadar çalıştırmak yerine yine emeklilik hakkını elde edinceye kadar kanuna dayalı çalıştırma hususu tercih edilmiş bulunuyor. Geçici personelin ancak dava açarak alabildiği ek ödeme de verilmesi beklenen haklardan.

Yıllık İzinlerde İş Günü Esası Gelmeli
İşçi statüsündeki gibi memurlarda da yıllık iznin iş günü esasına göre hesaplanması yönteminin getirilmesi beklentisi var.

Eş nedeniyle atamada katılık kalkmalı
Eş nedeniyle atamada eşin atama yapılacak yerde kesintisiz üç yıl sigortalı olma zorunluluğunun pratikteki zorluğu nedeniyle bu yılki öğretmen tayinlerinde olduğu gibi iki yılda bir yıllık sigortalılık şartına benzer bir koşula indirilmesini bekliyor. Elbette eş durumuyla tayinin belli kriterleri olmalı. Ama bu hiçbir zamana hayatın olağan akışına aykırı olmamalı. Hastalık gibi insani halleri ve ülkemizdeki işsizliği göz ardı eden bir koşullandırma doğru bir kriter olmaz.

Yorumlar