Memurlara zehirli ayakkabıları fark ettikleri için ödül!
Zehirli ayakabbıları; iki memur, imha aşamasında fark ederek duruma müdahale etti. Memurları Gümrük Bakanı Canikli ödüllendirdi.
MEMURLAR- Erenköy Gümrüğü'nde ele geçirilen 19 bin çift ithal ayakkabı hakkında kanserojen maddesi ihtiva ettiği gerekçesiyle 'imha' kararı verildi. Ancak gümrük müşavirlerince 24 saat kontrol edilen ayakkabılar antrepodan çalındı. Yerlerine ise eski, kullanılmış, başka marka ve modelde ayakkabılar konuldu. İstanbul'dan TIR'lara yüklenerek imha edilmek üzere İzmit'teki İzaydaş'a gönderilen ürünlerin ise gerçekte kanserojenli ürünler olmadığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 10 ay önce giren iki aday memurtarafından fark edildi. Memurlar, imha operasyonunu tutanakla durdurdu. Gümrük Bakanlığı ise bu olayın ardından yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri ile ilgili bir tebliğ yayımlayarak, onların antrepolardaki yetkilerini ellerinden aldı. Müşavirlerin görevleri bundan sonra gümrük memurlarınca yapılacak.
İMHA TUTANAKLA DURDU
İzaydaş'ta imha esnasında ayakkabı kutularından şüphelenen yeni aday memurlar Beytullah Yıldırım ile Hakan Ülker, kutuların içindeki ayakkabıların kullanılmış olduğunu fark etti. Kanserojenli ayakkabılar yerine eski, kullanılmış, başka marka ve modelde ayakkabıların kutulara konulduğunu belirleyen memurlar, "Bunlar bizim imha edeceğimiz ayakkabılar değil" diyerek tutanak tuttu. İmha operasyonunu durdurup gerçeği ortaya çıkaran memurlar Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından ödüllendirildi. Ancak her şey bitmedi.
PİYASAYA SÜRÜLDÜ MÜ?
Yenişafak gazetesinin haberine göre; Bakanlık yetkilileri, şimdi antrepodan çalınan kanserojen maddeli ayakkabıların peşinde. Firmanın bu malları piyasaya sürmüş olabileceğini ya da sürmek için bir yerlerde gizlemiş olabileceğine dikkat çekiliyor. Bakanlık, yaptığı açıklamada, Denge Enternasyonal Ayakkabıcılık Şirketi'nin ithal ettiği çeşitli markalara ait Çin menşeli ayakkabıların 'imha edilmeyerek iç piyasaya sürüldüğünün belirlendiğini' kaydetti. Firmaya 266 bin 490 TL idari para cezası uygulandığı belirtilen açıklamada, ayrıca ilgili mevzuat gereği firmadan piyasaya sürdüğü sözkonusu ürünleri 2 televizyon ve gazetede ilanla duyurması, bunları piyasadan çekmesi ve imha etmesi istendi.
YOLGEÇEN HANINA DÖNMÜŞ
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 19 bin çift ayakkabının antrepodan nasıl çekildiğini, yerlerine imha edilmek üzere eski, kullanılmış başka marka ve modelde ayakkabının nereden bulunduğunu araştırıyor. 24 saat yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri tarafından kontrol edilen antrepoların da aslında gümrük müşavirleri tarafından 'yolgeçen hanı' haline geldiğini belirten yetkililer, bu kapsamda bir tebliği ile geçtiğimiz günlerde yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin antrepolardaki görevlerine son verildiğini, yerlerine gümrük memurlarının atandığını kaydettiler.